2009. január 11., vasárnap

Nem, nem és nem


Annie Lennox, 2009. január 3., London, Trafalgar SquareAnnie Lennox, 2009. január 10., London, Trafalgar Square


Habár Tea-Körünk egyik legfőbb védjegye most lett 150 éves, a szebb — igaz, nehezebb — napokat is látott London követelésektől, tüntetésektől, összecsapásoktól volt hangos. De a hazai konzervatív blogokon most már elég nagy a csend.

Pedig nincs mit szégyellni azon, hogy most éppen Izraelre haragszik apraja [Londonban] — nagyja [a Vatikánban], vagyis azon emberek apraja-nagyja, akikben némi részvét/harciasság lakik. Mindebben semmi feltétlenül gonosz dolog nincs, még ha bizonyára szentimentális elemei is vannak (mint az ellenkező oldal iránti szimpátiának is).


Most nézzünk meg egy nyilvánvalóan palesztin-barát oldalt (nagykorúak csak gyerekek felügyelete mellett, valamint fordítva), és miközben kritikus európai szemmel elemezgetjük a nemritkán valósággal szörnyű képeket, azért idézzük elménkbe azt, hogy a „Hamász elleni antiterrorista akció” kapcsán nem csak egy narratíva létezik.

Kérdésem: valóban szükséges úgy bánni a palesztinokkal — gyakorlatilag válogatás nélkül —, mint született terroristákkal? Loxon Brian Eno és Annie Lennox (a londoni tüntetések résztvevői és szónokai) mellett állva azt válaszolja, hogy nem. Sőt, el kellene gondolkozni azon, hogy talán nem csak ethnikai előítéletek miatt mondja ma azt a világ egy része: Izrael alkalmaz terrort. Hogy a palesztinok ártatlanok-e, azt épp annyira nem tisztünk eldönteni, mint ahogy nem tudjuk, vajon a zsidók ártatlanok-e. Hogy a Hamásznak van-e igaza, épp annyira nem tisztünk eldönteni, mint azt, hogy az izraeli államnak van-e igaza. Csupán lássunk, prekoncepciók, előítéletek nélkül. Amit pedig látunk, semmiképpen sem válik Izrael dicsőségére. Bizony nem.

Töprengek, hogy helyes-e így fogalmazni, de sok tipródás-töprengés, empátia és ellen-empátia után is csupán csak ezt tudom mondani: szerintem, amit most Izrael állam végez, az bizony aljas hentesmunka.

Illusztrációk innen:
Cabanon Press (Tom Gauld)

[Disclaimer: We don't know Tom's personal opinion about the current Gaza situation.
We just think these pictures illustrate some related problems well enough.]


24 megjegyzés:

 1. Kérem,

  a konzerv blogok hallgatása az a zavar: Izrael-ügyből könnyű átcsapni a zsidózásba, és a konzerv blogok igyekszenek, a zömük biztosan, ezt a témát távol tartani magától.

  Ami Gázát illeti: az eddigi legmegdöbbentőbb fordulat számomra a mostani "izében" a "háborús turizmus". Zsidó családok gyerekkel kimennek a közeli dombra, és onnan nézik, hogy bombázzák Gázát az izraeli gépek. Piknikeznek.
  Ennyit az izraeli biztonsági problémáról :(

  VálaszTörlés
 2. Tölgy,


  A magam részérő azt hiszem, hogy az állandó zsidózó-antiszemitázó elmebajnak akkor tudunk hátat fordítani, ha az ilyen problémákról képesek vagyunk a saját véleményünket mondani, és a másikra nem rásütni az azonnali jelzőt, ha éppen ezt vagy azt mondja.

  A Haarec tudomásom szerint pl. erősen bírálta az izraeli akciót, hát tudtommal az nem egy antiszemita lap. (De szerintem a Chronicles sem az btw.)
  Én gondolkodtam azon, hogy írok a Konzervatóriumra, de hogy őszinte legyek, kevés infóval rendelkezem, kevés előzetes tudással és nem vagyok TWÁ, hogy kinyilatkoztassak.

  VálaszTörlés
 3. http://vatikanifigyelo.freeblog.hu/

  Vannak olyan - magukat konzervatívnak tartó - oldalak, ahol nem minden esetben lehet a saját véleményt elmondani ezzel kapcsolatosan. Azért ezt lássuk be. Te, mint általam tisztelt antiPC (like me), ebben is tisztán láthatsz sztem. Egy konzervatív ne legyen PC, ez alap. Ez konzervatív médium meg pláne ne, sztem. Ennek vannak vonzatai ugyanis. Örülök, annak, h a KTK nem az, így csak annyit tehetek, h újra megköszönöm és azokat a gondolatokat is, amelyeket közölt egy cionistákat a minap, egészen logikusan és zsigeri módon Loxon úr. Annie-nak riszpekt; 1. énekesnőként (van of máj févörit) jéghidegben kiabál, 2. konzekvens beszédet mond, énekesként is, nem beszél félre, azt mondja, ami van és ami nem kell. Btw; ő ha jól tudom zsidó származású, nemde? Így persze még szebb a dolog mindenkinek.

  VálaszTörlés
 4. Brian Eno meg köztudottan balos. És?

  VálaszTörlés
 5. mr. pharmacist:


  Valószínűleg Annie Lennox is az. A "művészek" között nagyítóval lehet csak jobbereket találni. Elég ritkák. Az UK-ban van egy Kula Shaker, az USA-ban talán több van belőlük;]

  VálaszTörlés
 6. Művész egy középpályás posztrock zenekar? ;ĐĐĐĐ De gustibus. Azért akad pajti. Majd, ha gondolod, lökök linkeket. Nem a baloson volt hangsúly Herr Doktor, bár azt is oda nyomhattam volna. És ez _a pláne_.

  VálaszTörlés
 7. PHJ,


  A "művész" idézőjelbe vagyon téve. Okkal.

  VálaszTörlés
 8. Brian Eno az ambient zene feltalálója, az elektronikus hangzások egyik úttörője, inspirált és inspiráló művész - nem bántani! :)

  ergé

  VálaszTörlés
 9. Ergé,


  Nem bántjuk... sokáig. Betesszük Bono mellé és gyors, statáriális eljárást foganatosítunk ;)

  VálaszTörlés
 10. Brian Eno valóban zseni volt, gyakorlatilag nem lenne ambient, ha ő nem. Azt meg szeressük, kisebb részt. Kula S. meg egy swastika miatt ne már, h jobber legyen... Akkor inkább a Thronstahl...

  VálaszTörlés
 11. PHJ,


  Ergének van egy írása Shakerről a Rejakción, most nem keresem elő. Na ott, vannak tőle tök jó idézetek. A kedvencem az a megjegyzés volt, hogy átment egyházi iskolába az államiból, mert attól félt hogy az állami hatására a végén kommunista lesz belőle:DDDD

  VálaszTörlés
 12. Ergé,

  nem is a zenéjéről volt szó, zenei téren most az egyszer megegyezhetünk ;] Csak a bonoitiszéből gyógyulna ki.

  A juritmikszről viszont inkább ne essék szó, topik ON.

  VálaszTörlés
 13. A Kula nekem ultralájt, bocs. Sztem még Kovács Ákos is jobbosabb. Zeneileg meg k*ki. (oh pardon.)

  Azonban, itt érdekes videók, http://szentkoronaradio.com/belfold/2009_01_10_vesszen-vesszen-izrael-egyutt-tuntettek-palesztinok-es-magyarok-videok-kepek

  Érdekes érzés volt Bp utcáink az Allah aqubar-t hallgatni,a keleti környéki arcokat látni és nem annyira negatívnak érezni ezt most. ;D Mindenesetre a libsi média megint remekbe szabottat alkotott, amikor max. néhány tíz emberről meg hasonlókról beszélt. Klassz.Skandálásból jeles a palesztinoknak is "Éljen Éljen Mágyárország! Éljen éljen Pálesztíná!."

  Ja, aki csak a videót; http://vimeo.com/2794670 és http://vimeo.com/2794874

  VálaszTörlés
 14. Ne tipródjon, jól fogalmazott, Loxon:)

  VálaszTörlés
 15. PHJ,


  Akármit is gondolok, azért a Jobbik és a Munkáspárt közös vonulása vérciki. Nem tudom, van-e olyan ügy, ami miatt képes lennék közösködni velük.

  VálaszTörlés
 16. Melyikkel? ;DDD

  Kicsit provokatívabban; került a Fidesz is közös platformra Thürmer úrral, az pálya volt?...!

  Nem is mondtam, h oks, csak azt, h érdekes és nem annyira negatív, amely alatt palesztinokat és magyar állampolgárokat értettem elsősorban. A médiumok közül pedig a manipuláció és az elhallgatás, a szelektív tartalomközlés újra aktív gyakorlat - kivétel nélkül, azt gondolom.

  VálaszTörlés
 17. PHJ,


  Én láttam a közvetítést. De nem fogok két palesztin, három szalonnáci meg négy fogatlan komcsi között parádézni, mert joggal érezhetném magam akkor egy Monty Phyton-sketchben.
  Ráadásul: a magyarországi palesztinokat leszámítva a Jobbik és a Munkáspárt bármilyen alkalommal kimenne, ha Izraellel szemben kell megnyilvánulni - ez azért gondolom nem egy nagy megfejtés. Mármost, ha most az egyszer tán még igazságuk is vagyon, az még nem igazolja őket.

  A Fidesz még nem vonult a MP-tal, úgy rémlik. Ha vonulna, ugyanúgy nem mennék ki.
  (Disclaimer: egyébként sem megyek ki semmi ilyenre, politikai aktivistáskodjon az, akit két anya szült - annál jobb elfoglaltságok is vannak!)

  VálaszTörlés
 18. Pedig milyen jól mutatnál ott!;DDDD Főleg a palesztin sáladban. ;DDDDD Szalonnáci hun volt és a palesztin "alahakbárosokkal" mi a gond, ugy zu sammen?*-* A Munkáspárt, akkor antiszemita lenne? Vagy?

  Vonult és gyűjtött; http://www.kommunista.net/hir/egyutt-tuntetett-a-fidesz-es-a-munkaspart és http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/20664_szombathelyi_fidesz_gyujtott_munkaspartnak

  De nekem mindegy. Tényleg.

  VálaszTörlés
 19. PHJ,


  A Munkáspárt_mikor_nem volt az?:)))
  Én bizonyára jól mutatnék ott, de a palesztin sálamért a családom egy része már rituálisan gyilokna le, úgyhogy hanyagolni szoktam:)))
  Ellenberger a palesztin sál jó meleg, mentségére legyen mondva. Télen teljesen jó.

  A linkbül viszont nem látok semmit;[

  VálaszTörlés
 20. El vagyunk, mint a befőtt...;D

  Munkáspárt? Melyik korszakában? ;D Mondjuk, amikor MSZMP volt, akkor nem annyira. gondolom, mivel volt egy rakat zsidó származású tagja, nem hiszem. De talán az MDP korszakban sem annyira, mert az anticionista (?) per az megbukott, mert Sztalin meghalt. Akkor most mi a farba?;D

  Palesztin sál, kellemes meleg. Kávézni mindenképpen abban menjen a zsidó hölgyekhez. A rituálé, az rituálé kérem. ;DDDDD

  Az végülis nem tea, h valami olyat is mondjak, aminek köze van az itteniekhez.*-*

  VálaszTörlés
 21. Dej'szen azok mán látták azt a sálamat! Hozzám vannak szokva, úgymond.

  De az MSZMP-nek van markáns antiszemita "tradíciója". Thürmerék aztat viszik tovább, az nem nagy titok. Amit a komcsik "anti-cionizmusnak" neveztek, az gyakran színtiszta antiszemitizmus volt, más csomagolásban. Ugyanaz, amit már megtalálhatunk Marxnál is.
  Nagyjából az a különbség a reasonable Izrael-és cionizmus-kritika között, mint egy elemző cikk és Ariel Sharon vérszívó vámpírként való ábrázolása közt - utóbbi rendszeres topik hiperballer lapokban.

  Noch dazu, az, hogy valaki "zsidó származású", még nem zárja ki az anticemitizmust. Mondjak példákat?:DDD

  De. Hagyjuk ezt az anti-témát, mert őszintén szólva én nem annyira szeretem. Ugorjunk a teákra inkább.

  VálaszTörlés
 22. PHJ, ha betartaná íratlan magázódási szabályunkat, teakratikusabb volna.

  *

  Reakcionárius uram,

  A szélsőbal hivatalice soha nem volt antiszemita, viszont antiimperialista volt. És mivel Izrael „imperialista” (értsd: „nyugati”, kapitalista és többpártrendszerű) állam volt, ezért Izrael (nem pedig zsidók) elleni szólamok hangzottak el egyébként zsidó kommunistáktól is. Ez folytatódik Chávez politikájában, akivel baljós szövetséget ápol Putyin és — úgy tűnik, korunk Ribbentrop-paktumára készülő — Ahmadinezsád is.

  Visszatérve a jelen témára, ugyanakkor szerintem szánalmas ez:
  http://index.hu/video/2009/01/13/proizrael/?p=0

  Valamint megjegyzem, hogy a jelen izraeli érvelés emlékeztet a „hatalmas katonai potenciált rejtegető Szaddám-reszim”-ről szóló amerikai mítoszgyártással, amely az egyik arcátlan ürügy volt arra, hogy az USA megtámadja Irakot. (Noha nem szimpatizáltam Szaddámmal, ez a tarthatatlan és alaptalan érvelés mégiscsak alávaló volt.)

  A másik ürügy a (többek között) Irak elleni háborúban az örökké bújkáló Oszama bin Laden volt, aki soha sehol sincs.

  Ez a két „antiterrorista” érvelés emlékeztet a Hamász-ürügyre. Az állítólagosan nagyon veszélyes (és sötétben bújkáló) Hamász nagyszerű alibi egy kis népirtásra, kánaániták exterminálására, + Egyiptom nyugati láncoskutyai türelmének próbára tételére.

  Arról még nem is beszéltünk talán, hogy a most megválaszt(at)ott Barack Husszein Obama (Bush „ellenpontja”) egy báb-kreáció, aki(vel) persze ugyanazt a politikát fogja (valamely homályos szándék) folytat(tat)ni, mint elődje(-ével).

  Telitatalálat volt az amerikai politikai Megasztár háttérszervezőinek névválasztása (vagy ehhez szabott személyválasztása): egyiptomi (békeharcos), iraki (mártír) és afgán (fundamentalista) vezetőkre utal, szimpatikussá avatni szándékozva a Bush-sal látszólag „célon kissé túllőtt” Amerikát az iszlám(isták) és a „színes népek” körében. [Két légy egy csapásra.]

  Ám (Mu)Barack (Szaddam) Husszein Obama (bin Laden) részéről körülbelül ennyi újdonságra számíthatunk:
  http://www.liberalrapture.com/uploaded_images/obama-cartoon-711310.jpg

  A Hamász pedig csakis alibi lehet Izrael számára, ahogy Szaddam nukleáris potenciáljának mítosza és a különös módon mindig túl jól rejtőző bin Laden is egy jóságos, terrorista-ellenes háborúskodásra, amelyet a leomlott ikertornyok helyén szinte nevetve konferált be ifj. Bush.

  E háborúk — a jól hangzó „önvédelem” helyett mintha Nagy Izrael létrejöttét szolgálnák, amint az 1948-as, 1956-os és 1967-es háborúk.

  Az egyébként is mindig asszisztáló impotenciát felmutató ENSZ mindebben a tökéletes statiszta szerepét játsza, amikor is Civi (Tzivi) Lipni olyanokat nyilatkozik, hogy az ENSZ nem szólhat bele egy terrorizmus elleni háborúba (ennél sokkal sarkosabban fogalmazott).

  Mindehhez ugyanakkor még hozzá lehet fűzni ezt a cikket is, amelynek végülis szintén van igaza:
  A Közel-keleti konfliktus úgy ahogy van NEM MENŐ

  VálaszTörlés
 23. Josef Joffe jobb, mint Bede Márton:
  http://www.zeit.de/2009/03/Zeitgeist-0309

  VálaszTörlés
 24. Lord Loxon,

  Magyarázattal tartozom, Gabriloval egészen más a _személyes_ nexusunk. De ha ez másoknak bántó, akkor örömmel alkalmazkodom. Egy szavába kerül.

  VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)