2009. május 20., szerda

Apró pletykák Darwin úrról

E hónapban még nem esett szó Charles Darwinról, ami illusztris Körünkben már-már blaszfémiaszámba megy. Ezt a pótolhatatlan hiányt szeretném most kielégíteni.
„Hogy [a szőkeség] sikert, vagy szerencsétlenséget jelent-e, ezzel a kérdéssel még Darwin is foglalkozott. A tudós a Fajok eredete című művének megjelenése után tíz évvel próbálta megfejteni, hogy a hajszínnek van-e szerepe a partnerválasztásban. A Bristoli Királyi Kórházból kapott adatokkal végül Darwin nem igazán tudott mit kezdeni, a statisztika ugyanis elég ellentmondásosnak bizonyult: eszerint az akkoriban házasságban élő nők 52%-ának sötét volt a haja, és csak 15% volt szőke. Az egyedülállók közül viszont 39% volt sötét hajú, és 22% a szőke. Ennek hatására a tudós fel is adta azon elmélet bizonyítására tett kísérleteit, miszerint a szőke nők sikertelenségük miatt lassan eltűnnek a Föld színéről.”
Ez rossz hír Sedith-nek, különösen hogy az idézet forrása, a Velvet szerint „az ENSZ egészségügyi szervezetének tanulmánya szintén hasonlóról számol be, mégpedig, hogy az utolsó szőke 2202-ben fog megszületni Finnországban.”

Körünk nevében szeretnék tiltakozni e malevolens intézkedés ellen. Magam mielőbb a szőkék genetikai világörökségének élharcosa kívánok lenni. Természetesen a magas szőkéké.

*

Nemrég tudományos konferencziát is szerveztek Charles-ról, a tudósról, Darwin öröksége (vagy ökörsége, már nem emlékszem) címmel. Ennek egyik érdekes pontja volt, amikor a nagy ánglus tudósról az alábbi megjegyzés tétetett:


Nem tudom, tisztelt Hölgyeim és Uraim, hogy így volt-e vagy sem, de újfent tiltakozom, ezúttal a nővérek bánásmódja ellen. Az ember nővére (régebbi nyelven nénje) általában gonosz. Az elnyomott öcsikék nevében emelem fel (szociál)Darwin emlékéért szavamat. Véleményem szerint a Trafalgar Square negyedik szoborpillérére az elnyomott Darwin mellszobrát kellene elhelyezni, amint épp helyesírási hibát vét.

16 megjegyzés:

  1. Egész érdekes, bár remélem, hogy (mint sok más dologban) ebben sincs igaza Darwinnak... nem akarunk kihalni :)

    VálaszTörlés
  2. Az evolucionizmus természetesen rasszista. Ezt a kortársak is tudták, ennek megfelelően értelmezték tovább az eugenika irányába.
    Csak szegény mai evolucionisták küzdenek vele: a rasszizmus csúnya a demokrácia miatt, de az evolucionizmusból kibontható progresszivista relativizmus mégiscsak kéne - a demokrácia miatt.
    Nyöhehe

    VálaszTörlés
  3. No igen, Tölgy, érdekes az ellentmondás, sokszor én is úgy érzem, az evolúció rasszizmusával mintha nem tudnának mit kezdeni a liberálisok, így inkább próbálnak úgy tenni, mintha nem lenne. De ha egyszer ott van!

    Olvastam már én is a kék szem - szőke haj kihalásáról, de azt hiszem, aki a kihalását állítja, nem vesz figyelembe mindent. (mindemellett érdekelne, hogy Darwin hol végezhette kutatásait a házasságban élő nőkre vonatkozóan, mert azt hiszem, Svédországban egészen más eredményekre jutott volna, mint Spanyolhonban. Mindemellett csak a szőke hajat vizsgálta, vagy a kék szemet is?)

    Egyrész a szőke hajszín divatos. Ha a tudomány a jelenlegi mértékben halad, 200 éven belül - sajnos - attól tartok előbb-utóbb sor kerül arra, hogy a szülők választhatják meg nemcsak születendő gyermeik nemét, de hajszínét, szemszínét, stb is. (ennek mélyebb problémájába nem mennék bele) Ezért sem biztos, hogy kihal ez a gén, bár ez az álítás kissé utópisztikus.

    Másrészt - és itt kissé régi olvasmányaimra hagyatkozván, talán pontatlan leszek - a kékszem gén kb. 6.000 éve jelent meg először, tehát igencsak ifjú az emberiség történelmében. Mégis rohamosan elterjedt. Mindemellett ha jól rémlik - és mégegyszer, itt kicsit ingoványos talajon mozgom - ma sem tisztázott pontosan, hogy egy kék és egy barna szemű embernek miért születik kék szemű utóda akkor, amikor a barna színnek kellene diadalmaskodnia. De nem értek a genetikához, ezért ezt a kijelentésemet csak óvatosan teszem. Aki képben van, javítson bátran!

    Az meg, hogy Darwin többre tartotta a férfiakat, mint a nőket, talán elnézhető egy XIX. században élt férfinak. Kicsit erőltetettnek érzem ezzel kapcsolatba hozni a nővéreit.

    VálaszTörlés
  4. Sedith, Charles a házasságban élő nőkre vonatkozó kutatásait talán az éppen aktuális helyszínen vizsgálta. :>

    A szőkékre vonatkozó kutatásait meg a Galápagos-szigeteken.

    De szerintem Charles-unk nem volt szexista (ezt csak azért mondom, nehogy kizárják az SZDSZ-ből). A nővérei voltak azok.

    (Na most engem zárnak ki.)

    VálaszTörlés
  5. Loxon, a felvetésemmel csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy egy Angliára kiterjedő kutatás a témában, nem biztos, hogy bármit is igazol.

    Aggódnia egyébként felesleges, Önt már régen kizárták. :)

    VálaszTörlés
  6. Mé? Loxon benne volt?

    Most mán mindent értek :(

    VálaszTörlés
  7. A magas szőkék nálam is bejönnek, de ami még furcsább, én is bejövök nekik!

    VálaszTörlés
  8. friss megjelenés:

    Darwin, Charles, 1809-1882.. Egy természettudós utazásai : [napló az R. A. Fitz Roy kapitány parancsnoksága alatt álló Beagle földkörüli útja alkalmával meglátogatott országok természetrajzáról és geológiájáról] / Charles Darwin ; David Quammen előszavával ; [ford. Fülöp Zsigmond].. -- Budapest : Geographia, 2009. -- 479 p. : ill. ; 24 cm

    VálaszTörlés
  9. Persze, hogy Loxon benne volt, hiszen nemrég a kutya-macska vitában is kijelentette, hogy ő chatista, így burkolt liberális. Tölgy, ezen ne lepődjön meg. :)

    Ha ez így megy, burkolt darwinizmust is elkezdünk kiolvasni a bejegyzéseiből Loxon.

    VálaszTörlés
  10. A chatisták leliberálisozásáért szájkosár jár.

    VálaszTörlés
  11. Gyógyszerész,
    maga is érintett ebben a macska-ügyben. Meddig vezethetnek a szálak?
    :(

    VálaszTörlés
  12. Tölgy, Maga azt nem tudja elképzelni. Sötétség délben II.

    VálaszTörlés
  13. Petya,
    ez itten a Tordai Hasadék?

    VálaszTörlés
  14. A sötétség délben csupán egy apró-cseprő blogfolyam ehhez képest.

    Annyit elárulhatok, hogy az Opus Dei-nek köze van hozzá.

    VálaszTörlés
  15. Evolucionista üdvözletemet küldöm Önöknek Finnországból. Szőkék azok tényleg vannak itt dögivel, pech, hogy nekem egy barna a fixa ideám...

    VálaszTörlés
  16. "Mindemellett ha jól rémlik - és mégegyszer, itt kicsit ingoványos talajon mozgom - ma sem tisztázott pontosan, hogy egy kék és egy barna szemű embernek miért születik kék szemű utóda akkor, amikor a barna színnek kellene diadalmaskodnia."

    Sedith! Mert az a fránya kék gén lappangva benne van a barnába! :D Egyébként mit kezdjünk a smaragd zöld szemű nőkkel? (chatisták figyelmébe különösen ajánlom őket!)

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)