2009. augusztus 30., vasárnap

Biztos, hogy Európa „jobbra tart”?

Nagyon sokszor olvasom konzervativizmust kedvelő blogokon vagy politikusoktól azt a szupernaív véleményt, mely szerint Európa „jobbra tart”, hogy a balos divat után jön a „fordulat” és a konzervativizmus (akármi is az) korszaka, divatja, hogy majd az úgynevezett jobbközép pártok Európában megmutatják, és hogy egyszercsak lesz egy kedvező konstelláció, amelyben végre újra előkerülnek a vallásos, erkölcsi stb. stb. értékek, és... nos, nem tudom, mi jön az és után, mert az sosem egészen világos. Újra „normális” lesz a világ? Tegyük fel, hogy úgy lenne, a gép forogna, az alkotó pedig pihenhetne vagy dolgozhatna keményen.

Orbán Viktor például nemrég ezt írta: „Európában mindenhol a jobboldaltól várják a válság megoldását. Azt várják az Európai Unió polgárai, hogy a jobboldal teremtsen rendet, számolja fel azt a káoszt és bizonytalanságot, amit a bukott neoliberális politika hátrahagyott. Az európai jobboldalnak erősnek és egységesnek kell lennie, különösen most, hogy a brit konzervatívok kiválása után és ellenére megőrizte vezető szerepét az Európai Parlamentben, és uralja az Európai Tanácsot is. Szilárdan kézben tartja a kontinens meghatározó súlyú országainak kormányait Németországban, Franciaországban és Olaszországban is.

No de az utópikus reménykedés e fajtája egész egyszerűen a legapróbb szimptómákon is megdől. Mert vegyük például Németországot, ahol ma előretörtek a választásokon a kommunisták. Nyugat-Németországban...

És akkor még nem is beszéltünk Japánról, meg a világról úgy általánosságban.

Loxon szerint a világban valóban van egy erő, amely óriási elánnal tör előre: s ez a szélsőbaloldaliság.



13 megjegyzés:

  1. Természetesen Európa sehova sem tart, állítólag az afrikai lemez begyűrődik alá, de én azt sem hiszem el. Ez is csak egy posztkolonialista trükk.

    A politikusok a demokráciában pedig gyárilag bután optimisták. Azt mégsem mondhatják: Szavazz rám, tuti bukás vagyok!

    VálaszTörlés
  2. igen, én is azt gondolom, hogy ez egy szép gondolat, de csak illúzió. és ha mégis bekövetkezne, nem okozna tartós nagy erekciót a jobber híveknek. de félek, a középjobb semmiképpen nem lesz bebetonozva, és nem is alkalmas tartós hatalomra. a középjobb alig különbözik a középbaltól. mint mikor a tenger, meg a folyó vize keveredik a torkolatnál. a középjobbot már teleszúrták a bal döglegyek a sátáni gondolatok petéivel. fordulatot, csak a szélsőségek megerősödése és összecsapása jelent majd. utána jöhet hosszan a középjobb.
    persze, mindezek előtt, a szélsőségeknek el kell végezniük történelmi feladatukat. hogy ez mi? a fantáziájukra bízom. :)

    VálaszTörlés
  3. Maga tagadja a lemeztektonikát is? Mucsai paraszt!

    VálaszTörlés
  4. Tölgy, foglaljuk is össze a tömegdemokráciát egy mondatban:

    Az elmebeteg Pötyike szavazata, aki egész nap a Cartoon Network-öt nézi az ágyában, valamint minden egyes olaszliszkai lincselőé pontosan annyit ér, mint mondjuk — teszem azt — Sólyom Lászlóé. Ez szomorú.

    Na jó, két mondatban: Thürmer Gyula szavazata pontosan annyit ér, mint Békés Mártoné. :P

    VálaszTörlés
  5. Loxon,

    és mi lenne a megoldás: Vegyük el Sólyomtól a szavazatát?
    Máris megszűnt az egyenlősdi.

    VálaszTörlés
  6. Az nem jó, mert diszkriminatív, legyen inkább ő is olyan hülye, mint a többi.

    VálaszTörlés
  7. Nekem mindkét megoldás tetszik.

    VálaszTörlés
  8. Európa leginkább az Iszlám felé tart, ha beengedik majd a Törököket akkor főleg.

    Loxon sokat jár Pécsett a mecsetbe? ;]

    VálaszTörlés
  9. bradbury-nek volt - azt hiszem - egy novellája, miben úgy teremtették meg az egyenlőséget, hogy az okosak fejére egy kis kütyüt szereltek, ami folyton sokkolta őket, így ők sem tudtak semmire sem gondolni, mint a gyagyákok.

    Ez egy járható és igazságos útnak tűnik.

    VálaszTörlés
  10. Európa ebben az értelemben tart jobbra, pl.:

    http://healthcare-economist.com/2007/09/07/wsj-on-the-dutch-health-care-system/

    VálaszTörlés
  11. @Loxon!

    Tarthat bármerre is, amíg nem szokik le arról a többszáz éves jellemhibájáról, hogy folyamatosan újratermeli proletariátusát (nagyipari munkásság, agrárproletárok, bevándorlók stb.) és ezzel a "szociális problémát", addig ugyanazt játszuk.

    (Csak a félreértés elkerülése végett: nem iparosokról, parasztokról stb. beszéltem/írtam, hanem proletariátusról.)

    Egyébként pedig: se nem jobb, se nem bal, keresztény és magyar, spanyol, német, francia, lengyel, dán stb.

    :-)

    VálaszTörlés
  12. bbj,

    azt értem, hogy szereti ezt a nemzetesdi dolgot. De pl. a szlovákot, románt, ukránt, szerbet kihagyta a felsorolásból, ha érti mire gondolok.

    Mindazonáltal, ha spanyolt mond, akkor a kasztíliaiakra gondol? Mer ugye a baszk, katalán, galíciai, stb. az egy másik nyelv, a spanyol egy "politikai nemzet", szemben a némettel, magyarral.
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Spain_languages.PNG

    VálaszTörlés
  13. @Tölgy!

    Ön/Maga most nem velem, hanem az ön által rólam alkotott képpel vitatkozik. És ez tkpn. igen megtisztelő:-)

    Az első bekezdésre - "...szlovákot, románt, ukránt, szerbet..." - gondolom, nem vár választ:-)

    A másodikra pedig ezt tudom mondani: egy olyan (társadalmi) rendben, ahol (a napi lét szintjén) mindenki szabadon megélheti "kulturális" identitását (s ráadásul még "van elég krumpli" is) az állampolgárság kérdése legalábbis másodagos kérdéssé válik. Szerintem.

    ü
    bbjnick

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)