2008. április 11., péntek

Milyen az igazi konzervatív?

Az igazi konzervatív a balkonról tekint alá a színpadra és a közönségre egyaránt. Kevés társával favicceket farag a látott dolgokról, és ezeken mulat. Semmi sem ronthatja el a kedvét, és mivel a mulattatás alant adott, sőt kötelező, a már megszületésükkor is avas tréfák alapanyaga sohasem fogy el.

A világ forgataga iránt táplált rendíthetetlen és jótékony lenézés mindannak képviselőjévé teszi a konzervatívot, ami sosem avul el. A konzervativizmus tehát örök, akár egy múmia. Eddig még mindenki egyetértene, ami nem volna nagy teljesítmény. A bólogatás ugyan erőt kíván az embertől, de busásan megtérül: hosszútávú kényelem formájában.

Ám most valami gyökeresen eltérő következik. Itt most egy radikálisan más konzervativizmus-képet rajzolunk fel. A konzervatív napjainkban egy patent dandy, aki abszolút független a szerinte magukat szintén függetleneknek hívő (csupán hívő) demokratáktól (s mint bizonyossá vált, a demokraták mind liberálisok, ami – közismert fogalompár – a konzervatív ellentéte). Ő , az ósdiság, tehát második ábránkon a 3-as, aki nagyzoló módon kívül áll. Lehetne mondani, hogy ez csak formai eltérést jelent, hiszen a balkon használatától nem ment meg. Igaz, viszont fiatalít, ami – így mondjuk: – veszélyes.

Ezért konzervatív ellenségeinknek ajánlom igénybe venni a valódi függetlenség nyújtotta előnyöket. A függetlenségét, amelyet az ábrában így kell értelmeznünk: az 1-es és 2-es csoport csak azt hiszi, hogy piszi, valójában azonban egymással konfliktuózus viszonyban állanak, lehetőséget adva a független 3-as csoport kitörésére.

A konzervatívok számára kedves ismerős a "Dependent claim 3" csoport, amely a 2-es kebelében áll, ám áttételekkel a konzervatívok önálló véleményét tükrözi – önállótlan, konformista, megalkuvó, mondhatni talpnyaló módon.

No hát, ahogy Lenin mondta: tanulni, tanulni, tanulni. Van még mit.


17 megjegyzés:

  1. Most kellene egy nagy név, mondjuk Oakeshott.

    Eltűntek a kommentárok a változásos postom alól!

    VálaszTörlés
  2. Jelzem, én a 4 szótagos vagy annál hosszabb nevektől diszlexiát kapok.
    By the way, Oakeshott jó, 3 szótag, o + a magas pontszám.

    TWTN

    VálaszTörlés
  3. A blog nevet is kijavithatna.

    Most Kozervativ tea-kor.

    VálaszTörlés
  4. Tewton, ilyen hosszu neveket csak a liberalisok hasznalnak. A haladas miatt van. Mindig valtoztatni akarnak es a nevek eseten gyorsan kifutnak a kombinaciokbol.

    VálaszTörlés
  5. Tewton, a haladás már csak olyan, hogy egyre nagyobb távlatokat fut be. Ezért egyre hosszabb nevekre van szüksége.

    Bertalan,
    kívánsága szemlátomást teljesült. Mindig a részletekbe köt bele.

    VálaszTörlés
  6. Igen. Bertalan, egy poszt a Oakeshott kriptoliberalizmusáról?

    VálaszTörlés
  7. Csak este.
    Szamos oknal fogva.
    Peldaul nincsenek ekezeteim.

    VálaszTörlés
  8. Még egy Oakeshott (Tölgyessy?) fika, és erőst megharagszom!

    VálaszTörlés
  9. Tölgy, inkább írj posztot, hirig helyett. Csak hogy küldjek meghívót, ha nem írsz Loxonnak (jobbra alul)? Esetleg Te adj e-címet. Tewton is a begyemben van, mert nem aktiválja a meghívóját. Hogy fogunk így nyugodtan teázni, míg odakint a demokraták halomra ölik egymást?

    VálaszTörlés
  10. Az igazi konzervativ meg Oakeshott-ot is paholybol nezi.

    O is igy tett volna velunk.

    Nehogy mar egy Oakeshott ... hat mit tud az az Oakeshott ...

    VálaszTörlés
  11. Abcúg Oakeshott! :->

    Mit szól, Bertalan, már Tewton is a szerzők között, és Tölgy is ellátva meghívóval? Nem leszünk egy kicsit erős riválisa a Reakciónak? Én máris félek. És ha még Reactionary is jönne... a Monarchia jövője biztosítva.

    VálaszTörlés
  12. 4 tag 2 nap alatt?
    Raadasul ebben a tolgyben nem bizom, ez olyan Oakeshott-hivonek tunik, az igazi konzervativ pedig nem hisz senkiben.

    Istenben hihet? Azt hiszem, csak abban.

    Reactionary egy ellenblogot kepvisel. Meggondolta maga ezt?

    VálaszTörlés
  13. Megjegyzem, a mentateam iszom.

    De ha maguk egy flipper es kokakola mellett szeretnek inkabb lenni, hat legyen.

    Nem kotelezo konzervativnak lenni.

    VálaszTörlés
  14. Bertalan, hogy érti ezt? Kérem, identifikálja a flippert és a kokakólát, különben kirekesztőnek fogom tartani, annak meg elhatárolódás a következménye.

    VálaszTörlés
  15. KGB,
    mijaza a mentateam? Ez a Mester teamje, vagy a 140 IQ pont felettiek teamje? Vagy a Mester minden híve 140 IQ pont feletti?

    Ezzel a reakciós szektásodással úgy járunk majd, továris Trockij, mehetünk Mehikóba és kapunk a tudatunkba egy jégcsákányt. Ott segít-e majd a Platón Összes?

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)