2009. december 1., kedd

Tours to the USSR



Travel brochure “Minsk”, 1937.
Published by Intourist.


6 megjegyzés:

  1. Hát igen, ilyen és ehhez hasonló brossúrákkal csalogatták a Szu-ba többek közt a Harlem reneszánsz neves íróit is. Persze rajongtak is a bemutatott mintafalvak, kisvárosok láttán, ami előre el volt készítve nekik. Aztán pedig szépen vitték haza hírét, h milyen jó az élet a Szu-ban, mint például Langston Hughes, az egyik legnevesebb, aki egyszerre volt fekete, homoszexuális és kommunista (legalábbis szimpatizáns).

    VálaszTörlés
  2. Posztom üzenete persze aktuálisabb ennél.

    VálaszTörlés
  3. Úgyértve, hogy a magyar politikusok mostanában tolonganak az Inturiszt budapesti kirendeltségén prospektusért?

    VálaszTörlés
  4. Nem csak a magyar politikusok. A szikra, hogy Minszk fontos stratégiai központ lesz, Berlusconi belorussziai látogatása kapcsán pattant ki fejemből.

    VálaszTörlés
  5. Nem tudom, mennyire tartozik ide, de a minap robbant valami a lengyel külügyminiszter, Radek Sikorski amerikai neje, Anne Applebaum kocsijában. Nem lett semmi baja, az egész ügy gyanús, de a lényeg, hogy az Izrael-lobbi, amelynek Sikorski az emberének tűnik, igyekszik Lengyelországott keményen orosz- és németellenes külpolitikai pályán tartani. Nagyon ravasz húzással "veszett össze" azelőtt Sikorski a korábbi kormánypárttal, a PiS-szel. Abban honvédelmi miniszter volt, de amikor látszott, hogy a következő választást nagy eséllyel a PO nyeri, látványosan szakított az előző állomáshelyét jelentő párttal és ezzel bekerülhetett a mostani kormányba.

    VálaszTörlés
  6. Petya, a brossúrasorozatot végignézve, nekem inkább úgy tűnik, hogy a reklámozott uticélok egy része nem bolsi-Patyomkin-falu volt, esetleg eljuthattak valódi turisták is egyes helyekre, pl. a hegymászást ilyennek vélem. Jó látni, hogy az egzotikusabb uticélok képeibe nem pakoltak egy gramm szocialista építést sem. A kiadványok egy része a NEP-korszakra esik, amikor egyszerűen kellett a keményvaluta. Az anyagok nagy része német nyelvű, ezt a német-szovjet gazdasági együttműködés is indokolta. (meg volt az katonai is, jóval a Molotov-Ribbentrop előtt)

    Kevés méltatást látunk a hazai sajtóban a Putyin-vezetés Sztálin-bírálata, az előző cári korszak "haladó hagyománnyá" emelése ügyében, ami a filmek, könyvek terén is megnyilvánul.
    Mégiscsak egy "Oroszország az oroszoké" (tehát nem az egyértelmű hátterű nemzetközi gyülevészhadé) fordulatot hajtott végre a KGB. Át kell értékelnünk a mocskos titkosszolgálatokra vonatkozó érzelmeinket. Mikor engedte ki a kezéből a Cseka utódát az internacionalista banda, hol maradt az éberség, hogy a nacionalizmus viperafészkévé válhatott a haladásterrorizmus egykori dicső bástyája?

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)