2009. július 21., kedd

A holdraszállás igaz története



Az Apollo-11 holdraszállása a „konspirációs teóriák” (röviden konteo) blogon. Érdemes végigolvasni a kommentárokat. Egyrészt remekül szórakozhatnak, másrészt rengeteg valószínűtlen vagy érthető kérdésre, kételyre érdekes és racionális magyarázatot találhatnak.

Sokan nem értik, Loxon miért lelkesedhet az összeesküvéselméletekért általában. (Bár nem mindegyikért, és nem egyforma súllyal.) Igaz, összeesküvéselméletekből nagyon sokféle lehetséges, köztük olyanok, amelyeknek semmi komoly jelentőségük nincs, vagy amelyek „megoldása” csupán egyfajta detektív-hajlamot elégít ki. Vannak másfélék, egészen metafizikai szintekig menők. Ezek ráadásul átfolyhatnak egymásba. Ezúttal (a holdraszállás esetében) csak egy nyomozói kvalitásokat feltételező összeesküvéselméletről van szó, amelyet a racionalitás síkján viszonylag könnyen fel lehet göngyölíteni. De már itt is megmutatkozhat néhány nem pusztán racionális elem, mind a tárgyi vonatkozások, mind a felfejtés tekintetében.

Akármilyen elméletről is legyen azonban szó, akkor nyerhet az ember sokkal teljesebb képet valamely tárgyról, ha annak minden elemét és azok minden cáfolatát megismeri. Ezért is szeretem az összeesküvéselméleteket. Néha indirekt módon még bizonyító erejűbbek, mint a puszta elhívésen alapuló magyarázatok, néha pedig kiderül, hogy igazak is lehetnek, vagy lehet bennük igazság. És nem utolsósorban közben megismerjük a tárgyat, a személyeket stb. amiről beszélünk, valamint szembekerülünk saját tudatfunkcióink szubjektív és objektív operativitásával.

Ha csupán a dolgok bizonyításával kapcsolatos „racionális” részt nézzük, nem hiába volt ott a szenttéavatási eljárásokon az advocatus diaboli, az ördög ügyvédje, aki a szentté avatandó ellen beszélt. Legtöbbször ez csak formális volt, de megvolt a szerepe. Jogosult szerep. Vagy Angliában ismert volt a “His [Her] Majesty's Most Loyal Opposition”, Őfelsége leglojálisabb ellenzéke. A pro-k és contra-k kontrollált dinamizmusában bontakozik ki egy tárgy megismerésének izgalmassága.

Vannak paranoid vagy határozott célt manipulációval elérni akaró emberek, akiknek a konspiratőrködés a természetük. Azonban aki elfogulatlanul és az alaposság igényével vizsgálva szereti az összeesküvéselméleteket (legyenek azok első ránézésre a legképtelenebbek), az egyszerűen csak kiváncsi és szeret gondolkodni. (Nem utolsósorban azért is, hogy a manipulátor-természetet leleplezze.)

9 megjegyzés:

  1. Szerencse, hogy feloldotta a "konteo"-t "konspirációs teóriákként".
    Mert lehetne "konzervatív teokraták" is, amitől az Isten mentsen meg minket.

    Gondolja, hogy a világ teremtése is egy összeesküvés eredménye?

    VálaszTörlés
  2. Madách szerint (is) például vannak a dolognak ilyen vonatkozásai.

    VálaszTörlés
  3. Na, Magát szárnyára kapta a hírnév, azaz ergé a búzablogon.

    VálaszTörlés
  4. Holdraszállás ügyben szkeptikusoknak. :)

    http://szkeptikus.blog.hu/2009/07/20/apollo1969

    (vajon a szórakoztató Youtube-os felvétel pedig csak eredeti lehet?)

    VálaszTörlés
  5. Sedith, a YouTube-os felvétel eredeti. Garantálom. (A CSTK pecsétjét nyomja rá.)

    VálaszTörlés
  6. Hóldbeli csónakos, örök szerelmem,
    arany sajkádra vegyél föl engem!
    Sokat szenvedtem, sokat bágyadtam,
    a sötét erdőt könnyel áztattam,
    eleget sírtam a földi porban,
    ölelj magadhoz a tiszta Holdban.
    Nem él a földön, akire vágyom,
    holdbeli csónakos, te légy a párom.

    /Weöres Sándor: Holdbeli csónakos Pávaszem dala/

    If you believed they put a man on the moon...

    http://www.youtube.com/watch?v=XTtixBih0PM

    VálaszTörlés
  7. Persze hogy hoax a holdraszállás. A legfőbb érvet nem is írják a konteo blogon.
    Ha tényleg ott jártak volna, miért maradt volna abba a dolog, miért nem küldtek újabb expedíciókat, miért nincs már rég állandó holdbázis (esetleg "Alfa Holdbázis néven, bár ezt az itteni közönség zöme nem fogja érteni...).
    Olyan nincs, hogy a robbanásszerű fejlődés korában valamit felfedeznek, kitaposnak egy ösvényt, nagyon büszkék rá, aztán hagyják a fenébe, nem fejlesztik tovább.

    Arma Gedeon

    VálaszTörlés
  8. Arma,

    a kommentárok között jól megválaszolják ezt a kérdést is.

    Az Alfa Holdbázist én is sajnálom (mármint, hogy nincs) — az egyik kedvenc filmsorozatom volt when I was a child.

    VálaszTörlés
  9. Természetesen tréfáltam. ÉN tudom, miért nem volt hoax és miért nincs Alfa Holdbázis.
    A holdraszállás az Amerikai Birodalom hatalma csúcspontján történt, egy igazi korjelző. Mint szektánk alapdogmája tanítja, a modern korban a hatalom alapja az olaj. (a Szentséges Olaj, remélem, ti is meghajoltok most)
    Mikor érte el az USA az olajkitermelése csúcsát? 1971-ben, vagyis szinte közvetlenül a holdraszállás után.
    Ezzel az USA túlvolt hatalma csúcsán, ezután energiái nagy részét a status quo kétségbeesett fenntartására fordította, egyrészt a világ olajkészletei minél nagyobb részének ellenőrzése vonása, másrészt a dollár, mint világpénz fenntartása formájában.
    Ez mostanáig sikerült is neki, most ér véget ez, de a lényeg, hogy a holdraszállás irdatlan erőforrásigénye a továbbiakban már nem állt rendelkezésére. Kb. úgy, ahogy az olcsó és nagy EROEI-jű (na mi is ez?) hazai olaj bősége idején kiépült autóúthálózatnak ma már a karbantartására sem telik, egyre több vidéki aszfaltutat alakítanak vissza makadámúttá, mert azt egyszerűbb fenntartani. (hozok forrást, ha valaki kétli!)
    A holdraszállásnak, vagy egy későbbi esetleges holdbázisnak semmi kézzelfogható hozama nem lett volna a bődületes erőfoprrásigényhez képest, ami ráadásul amúgy sem állt rendelkezésre.
    Meg a züllés jele volt az is, hogy a társadalom fantáziáját megmozgató nagy projektek helyett a fogyasztás züllésébe merült a Birodalom. A történelemből tudjuk, hogy ez már a bukáshoz vezető út.
    Szerintem jártak a Holdon, de valószínűleg először és utoljára.

    Arma Gedeon

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)