2009. június 14., vasárnap

Transzmodernizmus: Kulturális izékék

Ahogyan nyomódtak össze az osztályok, szűntek meg az osztálykülönbségek, jött létre a tömegtársadalom, lett egyre fontosabb a képzettebb csoportok számára önmaguk megkülönböztetése. Vagy száz éve írnak erről a boldogtalan tudatú csoportról és a rendies-kultúrális elkülönülésre irányuló törekvéséről: Veblen A dologtalan osztály elméletében, Freud A rossz közérzet a kultúrában c. írásában, Simmel szinte a teljes életművében stb. A hivalkodó fogyasztás jelenségéről ma is sokat írnak, yuppie, bobo, élménytársadalom, posztmateriális értékrend vagy más néven azokról, akik jól képzettek, az átlagnál magasabb jövedelműek, ezt nagyrészt a kreativitásukból szerzik — és tegyük zárójelbe azt a nem lényegtelen kérdést, hogy mit is jelent ez: „kreativitás” —, elutasítják a tömegkultúrát és a konvencionális életformát csakúgy, mint a hagyományosat. Jómódú hippik.

Most új elnevezést kapott ez a régi, de Tocqueville által megénekelt demokratikus törekvés: hogyan tűnhetnénk ki a jogilag és gazdaságilag egyenlők közül. 1996-2000 óta kulturális kreatívoknak nevezik őket, amely mozgalomnak, sőt identitásnak már magyarul is olvasható a szent írata.

A tőlem távol nem álló gonoszsággal valami New Age, poszt-modern, poszt-68-as romantikus és szinkretikus izének nevezném. Bár újnak szeretnék látni magukat hívei, kicsit sem új a stíl. Egy rövid kérdőív kitöltésével eldöntheti ki-ki, hogy közéjük tartozik-e.

Közösség, gyermekek és nők elleni erőszak elvetése (melyik európai kultúra nem veti el?), xenofília, természetkultusz, zöldség, az önkéntesség, hitelesség, a többi emberrel való törődés és a személyes kapcsolatok hangsúlyozása, feminizmus, altruizmus, a szent (de semmiképpen nem az egyház) fontossága, kreativizmus, altruizmus és önmegvalósítás.

Ugyanakkor igényli a teljesítményt, elismerést, függetlenséget a munkában, önellenőrzést, kockáztatot, törekszik a nonkonformitásra, divat a divatellenesség.

Mivel a teakrácia egy életmód is, ezért irigyen figyelem, az állítólag 100 millió feletti követővel rendelkező riválist. De ami még inkább magukra vonja a figyelmet, a mozgalom politikai aspektusa. Olyan LMP-HP-szerű valami ez.


Az alapító atya, Paul Ray szerint Új Politikai Mező van kialakulóban (csak az a marketing, csak azt tudnánk feledni), amit a fenti rajz ábrázol. És mit tesz Isten, a Kulturális Kreatív és Új Haladár Izék együtt a szavazók 45%-ának támogatását bírják — papíron. A konzervatívok talán ha 33%-t, és a régi baloldal, hát azok mennek a levesbe. Látható, merre tapogatózik a Baloldal Clinton-Blair óta.

A jurtalakó, házi kecskesajt-készítő, waldorfos, fengsuis, bio-jógás természetgyógyász, kalandtúrás világ Magyarországon elsősorban a nők közt terjed. Politikailag még nem jelent meg, mint ahogy idehaza a posztmateriális értékrend is alig-alig. Ebben a falnak vezetett országban a többséget nem ez elkülönbözés izgatja, hanem a gázszámla és nem a névtelen tömegbe olvadástól, a személyiségvesztéstől retteg, hanem a szomszédjától és a bankoktól.



7 megjegyzés:

  1. Ez ugyanaz, amire Rics'd Florida egy életművet alapozott, nem?

    http://en.wikipedia.org/wiki/Creative_class

    Kedves egészségére :(

    VálaszTörlés
  2. Olyasmi, de azt meghagytam a DEMOS-nak.

    VálaszTörlés
  3. igen ökoposzthippi partik on the rise.

    briteknél 1.2 millió szavazatot kaptak 1 hete, ami nem sok de nem is kevés

    http://www.greenparty.org.uk/

    hatalmas kamu amit árulnak de működik ;[

    VálaszTörlés
  4. Akkor azért nem volt szó a posztban homokos festőkről.

    VálaszTörlés
  5. A táncosnők szépek, bár a táncukban tesznek néhány gyanúsan nem indai, sőt még csak nem is indoeurópai mozdulatot. A zene elég borzasztó, de már megszoktuk. Összességében ez India kicsúfolása.

    Van szerencsém ismerni hasonló elvekbe menekedett nőket, sőt (állítólag) férfiakat. Jellemző rájuk, hogy be nem áll a szájuk, és amit más úgy mondana, hogy „ma elég rossz napom volt”, azt úgy fejezik ki, hogy abban legalább háromszor szerepelnek a „karma”, az „ego” és a „szeretet” szavak.

    VálaszTörlés
  6. "A táncosnők szépek, bár a táncukban tesznek néhány gyanúsan nem indai, sőt még csak nem is indoeurópai mozdulatot. A zene elég borzasztó, de már megszoktuk. Összességében ez India kicsúfolása."

    Na, most elkapta a lényeget. Hát erről lenne nagyba' szó. Ez a transzmodern, a régi katyvasz mai neve: CC

    VálaszTörlés
  7. Ellensúlyozandó a videó szentimentalizmusát:

    http://www.youtube.com/watch?v=aHA_S48KRrI

    Ez viszont vicces.

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)