2009. június 5., péntek

Imperium Marianum

Kérem, itt van ez az Európai Unió. A szavazósdi persze tévedés, gyermekbetegség, de majd elnövi.

Természetesen beszivárogtunk, már régen. Az úgy volt, hogy az Európa Tanács címerét két katolikus, Arséne Heitz és Paul Lévy tervezte meg az ötvenes években. És ebből lett az EU jelenlegi zászlója, a kék alapon 12 csillag kör alakban. Mrs. Thatchernek igaza volt, az EU valóban a szokásos katolikus konspiráció.

A Jelenések könyvének asszonyát a katolikus hagyomány azonosította Máriával: Az égen nagy jel tűnt fel: egy asszony, öltözete a Nap, lába alatt a Hold, fején tizenkét csillagból korona.

És Máriát gyakran a 12 csillagból álló koszorúval ábrázolják. A strassbourgi katedrális egyik üvegablakán látható Mária ábrázolásnál tűnik fent (a kép tetején) a sárga csillag-kör. És innen került az EU zászlajára.

Az EU a szeplőtelen fogantatást hirdeti.

28 megjegyzés:

 1. Ettől persze Maga értelmezheti így, szíve joga. Mindenesetre már az is érdekes, hogy erről egyáltalán találgatni kell.

  Egyébként gyanítom, hogy ez a dolog jóval régebbi, szabadkőműves vexillológiai örökség, amely Ámerikában sok helyen megfigyelhető.

  VálaszTörlés
 2. VAn egy viszonylag megbízható forrásunk, maguk a zászló tervezői.
  Ha ők Máriára utalnak...
  Vagy nem tudják, hogy miért tervezték így? Részegek lehettek, vagy becsokiztak, és utólag kitaláltak valami gyenge magyarázatot?
  Csak így lehetett.


  A wiki azért sorol fel egy tucatnyi példát a tucatra, hogy elvege az élet. De ezzel csak arra utal, hogy a Jelenések könyvében a tucat nem meglepő szám - tényleg nem az.
  De az biztos, hogy ez a csilagkör a Mária-ábrázolások része. És az is, hogy a tervezők erre hivatkoznak.

  VálaszTörlés
 3. Nézze, Tölgy, azt látom, hogy erre hivatkoznak, kicsit furán. De ez olyan féloldalas hivatkozás. Figyelembe vették az európai emberek érzékeny lelkét. Most már nem vennék figyelembe, tudja, az alkotmány...

  De vexillológiailag ez már egy korábbi forma, és alig hiszem, hogy szoros köze van a katolicizmushoz.

  Persze amíg így is érthető, addig végülis nyert ügyünk van.

  VálaszTörlés
 4. Hazudna a belga bácsi?
  na neee
  Egy másik forrás is ezt erősíti meg
  http://www.giveshare.org/BibleStudy/226.marysstars.html

  E szerint nemcsak a tervezők, hanem a politikusok is tudtak a zászló utalásáról. És Thatcher katolikus konspiráció beszólása is érthetőbbé válik. Valamit ő is tudhatott.

  VálaszTörlés
 5. A holland reformátusok is katolikusnak észlelték a zászlót?
  http://www.eni.ch/featured/article.php?id=2816

  Tévedtek, mint Thatcher?

  VálaszTörlés
 6. Nem tudom. Tölgy, Maga szerint ezt a zászlót is a Szent Szűz ihlette?

  VálaszTörlés
 7. Loxon,

  feltűnt a csillagok száma, elrendezése?

  VálaszTörlés
 8. Szegény metodista Thatcher asszony menekült is volna a katolikus örvényből ;]

  VálaszTörlés
 9. Tölgy, fel.

  Van olyan is, hogy az elrendezés stimmel.

  Rhode Island State Flag

  Indiana State Flag

  FBI (Federal Bureau Investigation)

  Betsy Ross Flag (Az USA első zászlaja)

  De van egy csomó más (főleg nem európai) példa is, amely színben és elrendezésben, valamint a csillagok ötágúságában stimmel, igaz, 12 csillagossal még nem találkoztam, csak 13-mal.

  VálaszTörlés
 10. Tölgy,

  azt hiszem, hogy több csúsztatás is van ebben. Ottó főherceg ötlete volt - személyes vallomás szerint - a 12 csillag, de hat-, vagy nyolcágúkat javasolt, ahogyan az eredetileg a katolikus szimbolikában szerepel. Az első esetben így is van, de mivel az EU tagságban már akkor is jelentős számú ateista volt, ezért a 6 ágú verzió el lett vetve, a nyolcágú pedig értelmezhetetlen volt (sokak szerint egyszerűen rondának találták egyszerűen), így maradtak a modern heraldikában olyan népszerű 5 ágú csillagnál, amely azonban a keresztény szimbolikában nem annyira ismert, és az Istenszülőt nem is szokták ezzel ábrázolni. Ez az öregnek sem annyira tetszett már, de nem volt befolyása a dolgokra. Maszon eredet lehetséges, én sem zárom ki, de Loxon,

  maga is kedveli Burckhardt-ot, és gondolom Fulcanelit is, ezért maga is gondolom úgy véli, hogy ez tyúk vagy a tojás probléma. ;D

  Viszont az utolsó mondat meglehetősen blaszfémikusra sikeredett. ;-(((

  VálaszTörlés
 11. Mármint a poszt utolsó mondatára céloz, igaz? :>

  PHJ,
  én is így látom az ötágú csillagokkal kapcsolatban.

  Viszont a tyúk vagy a tojás kérdése szerintem nem találó, mert itt egyértelműen az amerikai megoldások voltak előbb, és kötve hiszem, hogy ezek katolikus fogantatásúak.

  Legfeljebb is azt mondhatjuk szerintem, hogy egy olyan zászlót hoztak össze, ami úgyszólván mindenkinek valamennyire megfelel, de senkinek sem igazán.

  Egyébként egy ideje, úgy tűnik, az, hogy valaki katolikus, nem zárja ki azt, hogy szabadkőműves is legyen. Legkésőbb a II. Vatikánum óta, de inkább előbb.

  VálaszTörlés
 12. Ha szabad beleszólnom: amikor EU-ismereti versenyekre jártam (hiába, sötét múlt..), akkor azt tanultam, hogy a 12 csillag (mármint a száma) a tökéletességet jelképezi. Aztán elkerültem diáknak egy katolikus gimnáziumba, ahol is hallottam ezt a Szűz Máriás-verziót. Nos én nem tudom, mi az igazság, de hogyha a versenyeken azt a választ várják el, hogy a tökéletességet szimbolizálja a 12-es szám, talán lehet benne valami. Persze ez is lehet egy utólagos csúsztatás..

  VálaszTörlés
 13. Én is hallottam a katolikus ihletésről, bár bevallom, elég képtelennek tartom. Az a helyzet, h az EU nem szolgál rá arra, h a zászlaja ilyen ihletésű legyen, az összetétele meg az egész kisugárzása sem olyan. Ezek után lehetséges a katolikus ihletés, bár akkor viszont nem tudnak róla sokan.

  VálaszTörlés
 14. Ezt az oldalt is javaslom tanulmányozásra, főleg a nyitóképet.

  VálaszTörlés
 15. L.,

  ez elég ütős volt...;-( Tölgynek sztem dőlnek az érvei, ami kár, de azért jogos.

  Igen, az utolsó mondatára gondoltam, ami egy kicsit Tóta W-s lett. (pardon)

  A maszonéria meg a katolikus főpapság a 70-es évek botrányai óta, szinte bulvártéma sokszor. Elkeserítő. Ennek ellenére külön ajánlom; http://monarchista.blogspot.com/2009/03/hittani-kongregacio-nyilatkozat.html

  VálaszTörlés
 16. Loxon,
  de azért a kis szabadkőműves képen a birka a 7 pecsétes könyvön ugye nem natív maszonyiszt dolog?

  VálaszTörlés
 17. PHJ,
  "már akkor is jelentős számú ateista volt, ezért a 6 ágú verzió el lett vetve"

  jujj. biztos hogy ezért? mi explicit köze a 6 ágnak a nem-ateizmushoz?

  amúgy normális, hagyományos heraldikai keretben a "csillag" eleve a hatágú csillag. pl. 17. századi magyar nemesi címerekben.
  Aminek értelemszerűen semmi köze se volt a dávidcsillaghoz.

  bár egy 20. századi szimbólum megalkotásánál már lehet, hogy tudatosan elkerülik a sárga hatágú csillagot.

  VálaszTörlés
 18. Tevvton,

  nem a zsidó vallásra gondoltam (nem tudom, honnan vette, Szűz Mári-át, Stella Maris-ként is hatágú csillaggal jelzik), hanem _a_ vallásosságra. Az öt ággal egyszerűen nem kellett ilyennek megfelelni, hacsaknem "kriptovallásosságnak".;D De ezzel kapcsolatosan Loxon kicsiny linkjei minden szónál ékesebben szólnak...;-(

  VálaszTörlés
 19. Loxon és PHJ és mindenki más,

  - Önök szerint a zászló tervezői hazudnak/részegek voltak/becsokiztak/vatevör

  - a zászlót katolikus szimbólumként értelmező politikusok tévednek.

  Utóbbi lehetséges, az előbbi állításuk elég nagy önhittség :(

  keresztülmetszi a honi árkokat, az igaz. Hisz itt a ballibantak eumánok, és a jobbantak eufóbok. Oszt, ebbe nem illik bele az EU katolikus szimbólumának gondolata.


  Aki meg még egyszer leírja, hogy "csúsztatás" azt ezentúl liberálisnak nevezem.

  VálaszTörlés
 20. Tölgy, személy szerint nem tudom, a zászló tervezői (pontosabban inkább csak egyikük) miért mondják, amit mondanak. Ezt nem szeretném eldönteni. Lehet, hogy ez őszinte, lehet, hogy jó propaganda, lehet, hogy valami más. Nem ismerem az említett urakat, élettörténetük a Wikipedia-ban és egyebütt nem hozza elég közel hozzám őket ahhoz, hogy lássam az arcvonásaikat.

  Ami biztos, hogy — elnézve korábbi zászlókat — a dolog korántsem egyértelmű. Bátorkodom megjegyezni, hogy ez a heraldikai vagy vexillológiai felállás legkevésbé Európában volt eddig megtalálható.

  Örülök, hogy nem fog liberálisnak nevezni.

  VálaszTörlés
 21. Tölgy,
  lehet, hogy egy szimbóleumnak több jelentése van :)

  PHJ,
  kicsit összekeveredtek a dolgok. azt tartom, hogy egy 1945 utáni cimbóleumban biztos nem olyan lelkesen használják fel a stigmatizált jelet. A heraldikai csillagot azért említettem, mert ma a Zemberek számára a hatágú csillag = zsidók és Izrael (kuructól szombatig). Ehhez képest a hatágú nemzsidó heraldikai csillag már rafkós ezoterikus bölcsészdolog.

  ettől persze lehet stella maris utalás is. a csillagkorona nyilván a középkor óta megvan.

  de valljuk be, ha 12 csillagot, pöttyöt stb-t kell pofásan elraknunk valahogy, elég kevés megoldás marad. négyzet és kör. ehhez nem kell malterosiskolába járni, elég egy ált. isk. képzettség.

  VálaszTörlés
 22. Tölgy,
  amit mag ír, az egy csúsztatás.

  Tevvton,

  hirtelen a szomszéd település jut eszembe, amelynek új (1990-es években készült) templának festményén a Szűz Mária koronája 6 ágú csillagok vannak, meglehet kicsit elfordítva. Ugyanakkor ezt a koronát - ha bemegy a ferenciek téri Ecclesiába, akkor láthat sokat - hat vagy nyolcszögű koronákkal ábrázolják. Én még ötágút nem láttam, de lehet, h van.

  VálaszTörlés
 23. PHJ, a Maga nagybetű, és a „h” szócskás hozzászólásokat ezentúl kicenzúrázom.

  Egyébként szép jó reggelt.

  VálaszTörlés
 24. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 25. Maga szabályokat kért, most megadtam.

  Aláírás:
  „h”

  VálaszTörlés
 26. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)