2008. április 28., hétfő

Magyarország 2008


Ma künn jártam az országban, körülnéztem és nem nagyon tetszett, amit láttam. Igaz, tegnap sem. Így láttam a mai Magyarországot. Magunkat.

A kép 1940 szeptemberében készült a bombázás után a Holland House Könyvtárban, Londonban.

Most van, aki azt gondolja: Á, csak a szokásos konzerves kultúrpesszimizmus!

De nincs igaza. Ez egy optimista kép, és egy optimista poszt. A romok közt az emberek ugyanis könyveket keresnek és olvasnak!

Az igaz, hogy itt állunk bokáig a megújuló szocialista és liberális kísérletek romjai közt, de azért vannak könyvtáraink. A hagyomány itt van, és a mi nemzedékünk élete biztosan nem volt és nem lesz unalmas. Van mit eltakarítani, van mit kiásni a romok alól.

24 megjegyzés:

  1. Nadeezek angolok, britek. Ők képesek voltak (helyesen) a fronton, a német géppuskatűzben is borotválkozni és teázni a megszokott időben, mert akkor annak van az ideje, és punktum.
    De nem lehet mindenki angol :(
    A könyvtárról nekem még a gagyi "Holnapután" apokaliptika-film jutott az eszembe, ahol a jégkorszak elején ugyebár a fiatalok (allegórikusan) könyvet égettek - a fa bútorok helyett.
    De ők meg amerikaiak voltak.

    VálaszTörlés
  2. Tölgy,
    ezek az angolok a legracionálisabban viselkednek a képen. Elvégre mit csináljon az ember egy könyvtárban (függetlenül attól, hogy van-e födém vagy nincs). Másrészt meg az angol egy igencsak litterátus nép, igazi betűbuzi. Elég megnézni az ő nemzeti könyvtárukat (és összevetni pl. a franciákéval). Valahogy ... intellektuálisabbak és literátusabbak.

    tevvton

    VálaszTörlés
  3. Én nem annyira az angolokra hegyezném ki a mondandómat. Ez a kép egy metafóar: Romok és könyvek, és a hagyomány folytatása. Valami ilyesmit akartam kibontani belőle.
    Nem nagy sikerrel :(

    VálaszTörlés
  4. Tölgy,
    nekem átjött, csak mivel többször utalt a konkrét történelmi esetre, valóban az angolokra terelődött a köz figyelme.

    Tölgy, ne legyen kultúrpesszimista a saját tevékenységével kapcsolatban. Emlékszem, azt írta, hogy nem egy nagy blogger, meg hogy kényelmes is ehhez a tevékenységhez, aztán lám, jó sok posztot írt. Ügyeljen mindazonáltal a sorkizártra :>

    VálaszTörlés
  5. nekem is átgyütt az üzenet. Mellesleg gondozzuk kertyeinket:))

    VálaszTörlés
  6. Na tessék!
    Kiteszem a lelkem minden apró titkát a kör elé. Erre Loxon letol a sorkizárás-nem-használata miatt!
    Pfujj!
    Formalista.

    VálaszTörlés
  7. Tölgy,
    bizony, a formák megrögzött híve vagyok. Különben meg mit akar, én is megkaptam MolnárG-től, hogy szakmai szempontból fabatkát sem ér a hajós posztom.

    VálaszTörlés
  8. Loxon,
    szóval maga egy büszke formalista.
    Nem fogunk mink sokáig itt nyomulni, de érdekes kísérlet, játék :)
    No majd, legközelebb Huizingáról írok.
    Én csak annyit írtam, hogy a metafórám (képem) nem nagyon volt érthető, talán nehézkes, erőltetett. Az mindenképpen előnye ennek a formának, hogy - gondolom itt sokan írunk, adunk elő naponta vagy rendszeresen, hivatásszerűen - gyorsan kiderül mennyire ezoterikusak vagyunk szándékunk ellenére, mennyire értenek félre. Retorikai tapasztalat :)

    VálaszTörlés
  9. Ugyan..méghogy érdekelnek valakit a könyvek. Nem látjátok, hogy a képen kalapos nyomozók vannak, akik a könyvek között kutatnak? Nyomokat keresnek, titkos infókat, kincseket, kompromittáló leveleket, ilyesmit:)P

    Amilyen csekély a könyvesblogom látogatottsága, azt kell gondolnom, hogy hibát követek el. Nem indexes stílusban írok. Példát kellene vennem róluk, két ló...f...között izgalmasabb az Arvisura is:)

    Nagyon átjön a poszt is és a kép is. Erkölcsi és kulturális romhalmaz az országunk, de itt-ott felcsillan a fény.

    VálaszTörlés
  10. Tölgy,
    de, átjött a Metapher hozzám, csak pl. én az ismerős magyar valóságon túl (ami felett én is szoktam moralizálni picit, de inkább nevetek) szeretem dicsőíteni az angol és gyalázni a francia civilizációt. És hát itt engedtem ennek a késztetésnek. Nomeg az is a célja a nem-célorientált társalgásnak, hogy az ember megismerjen egyéb nézőpontokat, etc.

    Tevvtony

    VálaszTörlés
  11. Mily fura! Éppen Kossuth Lajos Hermann Ottónak írott levelét olvastam, a következő szókat:

    "A miben az Ángolok — annálfogva, hogy nemzeti jellemükben az individualismus praedominál, ép úgy mint a Francziákéban a sociabilitás s a Németekében az idealismus..."

    midőn idekattintottam ellenőrizendő az folyományokat - és Tevvton commentjében is e két Nép nevét láttam. Hasonló meggondolásokból fejezéd-e ki megvetésed az Francziák irányába?

    VálaszTörlés
  12. Ami mégfurább, hogy közben pedig a agyhullámos cikkről eljutottam a szkeptikus blogra, és ott a mentalista bűvésztrükkökről olvastam. És közben az unokatesóm, aki évente 2 emailt küld, szóval éppen közben ő küldött egy vicces videót az emberfűrészelő illuzionista trükk leleplezéséről.
    Lehetséges két ilyen véletlen 10 percen belül, mindkettő e bloghoz kapcsolódóan?

    VálaszTörlés
  13. Lehetséges. Jung úgy hívja, hogy duplizität der Falle, azaz az esetek megkétszereződése. Állítólag utolsó beszélgetésük Freud-dal úgy zajlott, hogy Jung megjósolta, egy bizonyos különös esemény meg fog ismétlődni. Mikor ez valóban bekövetkezett, Freud többé nem találkozott Jung-gal.

    VálaszTörlés
  14. Értem én az elbocsátó szép üzenetet...

    VálaszTörlés
  15. Dehogy érti. Én Jung pártján állok a kérdésben.

    VálaszTörlés
  16. tewton,
    a francúzokat nyugodtan fikázhatja. Trianon én sem bocsátom meg nekik. Na és az autóik?!

    Loxon,
    mind Jung pártján állnánk, csak mintha protestáns lett volna. Ezt végig gondolta?

    VálaszTörlés
  17. Nofene. És mi ellen protestált?

    VálaszTörlés
  18. Loxon,
    ne hozzon zavarba, nem proti volt?

    Mailt néha olvasgat?

    VálaszTörlés
  19. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  20. Ha nem azt mondjuk, hogy véletlen, hanem azt, hogy váratlan vagy rendkívüli, arról ezt (is) írta Jung: "fontos, hogy sejtsük, van nem tudható dolog is. Aki sohasem tapasztalta, fontos dolgot mulasztott el. Kell az embernek éreznie, hogy titokzatos világban él, amelyikben megeshetnek és megtapasztalhatók soha meg nem magyarázható dolgok is, nem csak olyanok, amelyek a várakozásnak megfelelően történnek. Beletartozik ebbe a világba a váratlan és a rendkívüli". -írja az Erinnerungenben. Hm. Véletlenek pedig nincsenek.

    (javítottam az előbbit, ez a jó, bocsi a törlésért)

    VálaszTörlés
  21. Szilva,
    miért törölte?
    Én azóta kezdem megkedvelni a francúz autókat és a medvehagymát.

    VálaszTörlés
  22. Komolytalan volt egy komoly blogban:) Legalábbis az autóm. Ő olyan. Viszont a medvehagyma nagyon is komoly dolog, készítse el a mai ajánlatomat, király. Komolyan.

    VálaszTörlés
  23. Szilva,
    kikérem magamnak. Ez egy komolyan komolytalan blog. Legalábbis törekszünk rá.

    VálaszTörlés
  24. Értem:) Komolytalanul komoly. Komolyan komolytalan. Mint TB, abban is éppen ez a jó.

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)