2009. július 28., kedd

Nyári időtöltések: mozizás! 1

Itt van a nyár. 32 fok. Mit tegyen ilyenkor az igazi teakrata, ha nagyon ráér?

Semmiképpen ne olyat, amiért pénzt kap. Semmiképpen se olyat, ami hasznos.

Tegyen valami öncélú dolgot. Hozzon dadaista döntést, akár sörrel a kézben.

Például nézegessen indiai filmeket.

Annyit mindenki hallott már, hogy Bollywood, meg talán azt is, hogy ezek az érdekesen-más-indiaiak nem engedik, hogy szex legyen a filmekben (ezt a kulturális másságot ugyebár európai kontextusban képmutató prüdériának nevezik).

Az indiai filmművészetről beszélni trendy dolog. Igazi beavatottaknak (pl. MaNCs- és Filmvilág-olvasók, filmszakos bölcsészek) való csemege — mindaddig, amíg nincs internet-csatlakozásunk. Majdnem annyira, mint képben lenni a koreai és a japán filmekkel.

Csakhogy az indiaiak kommerszebbek, és sokkal többet forgatnak, meg mindenkinek hosszú és hülye neve van, rendezőtől színészekig. Ki merne megnézni egy filmet, aminek olyan címe van, mint Makante Achan, Pakal Nahshathrangal,Thavalam, ha nem a legelitebb elit?

És ezek a filmek ... képzeljük el a romantikus szerelem, az egzaltált krisnás-jehovista színvilág, a viktoriánus morál meg a kabos-féle komédia keverékét. Mindezt teljesen érthetetlen nyelveken. Olykor feliratozva. Jobb esetben angolul, rosszabb esetben egy hasonlóan érthetetlen helyibb nyelven. Mindenesetre olyan filmek, amiket a család együtt tud nézni (oh, Bud és Terence!), nem kell attól tartani, hogy egy láncfűrészes gyilkos megerőszakolja a legformásabb tinilányt, a kevésbé csinos barátnőjét meg egyből feldarabolja.

Egy ilyen filmnek szeretnék most reklámot csinálni.

(az egyik indiai nyelvet egy másik indiai nyelven feliratozták)


Inspector Garud
. 2007-es malajalam film. Akció-komédia. Egy afféle átlagos film: egy kritika szerint a rendező Johny Antony korábbi filmjeihez — mint a CID Moosa és a Kochiraajaavu and Thuruppugulaan — képest csalódás.

A történetről annyit érdemes tudni, hogy a főhős egy korrupt rendőr, aki megvesztegetéssel került a hivatalába, aztán jófej lesz, részint a szerelem miatt. A filmben mindenféle egzotikum előfordul: bajszos indiai rendőrök, csinos nők, szerelem és (hetero) házasság, megjavuló rosszfej főhős. Feszültség és zene. Alkoholmentes mulatás. Pöttyös fejű emberek. Tánc és ének. Indiai rendőr. Elképesztő malajalam nyelv. Két és negyed órán át. Az IMDB meglehetősen lepontozza (10/3,8). Annyira sincsenek képben, hogy egy szinopszist tudnának adni róla (indiai oldalakon tudnak).

Talán mert ők se találtak feliratot hozzá. Én se. A net hallgat. És ez a hallgatás beszédes hallgatás. Arra szólít, hogy merjük megérteni. Tudják, ahogy a Nyelvben lakozik a Lét. Vagy fordítva. Mindenesetre a Daseinről és a nyelvről sokkal többet elmond az, ahogyan egy működő, de teljesen érthetetlen (adott esetben: malajalam) filmhez viszonyulunk, mint az, hogy egy maréknyi antik töredéket hogyan próbálunk összecsirizelni a német, a német, meg a görög nyelvtan alapján.

A film megtalálható pl. itt (dvd rip, 1.4G — máshol is van, és ott rövidebb). Figyeljék meg, hogy 22:50-kor teát („csája”) hoznak.

Hátránya: nem lehet hozzá feliratot találni, nem tudom követni a filmet.

Előnye: nem lehet hozzá feliratot találni; de nekem ne akarják megmondani, miről szól a film, kitalálom magamtól.

Javasolt hasznosítás: közösségi mozizás, háttérmozi csoportos italozáshoz, meghökkentés.

Lásd továbbá: friss, kommersz malajalam, hindi és tamil filmek

indiai rendőrörs: irattár, az őrizetes éppen elhagyja a celláját

10 megjegyzés:

  1. Tevvton, Maga nem vette komolyan a kicsengetést. És már megint túl sok Heidegger-t olvasott.

    VálaszTörlés
  2. Inkább azt mondja meg, jó film-e.

    VálaszTörlés
  3. Loxon,
    ezt én inkább nyári fáradtságnak érzem :)
    akáció - vakáció :)

    Heidegger? miből gondolja?

    MrPharma,
    inkább vicces, és itt-ott szürreális (még nem jutottam a végére). Vicces, mint egy Kusturica-film, csak nem a megélhetési bűnözőkről. És elég sok komikum olyan, hogy nem nyelvfüggő. Nekem tetszik, de nyár van és ilyenkor nyitottabb vagyok a viccességre. De majd posztolok a direkt jó filmekről is. Remélem. Linkekkel.

    VálaszTörlés
  4. Tevvton, nézzen végig a júliusi posztok számán. Most tartunk ott, mint júniusban (50 poszt), és még csak júl. 28. van, teljes a napsütés és ünnepélyes záráshangulat.

    De meghagyom az illúzióiban.

    VálaszTörlés
  5. ehhh,
    ha a tavalyi júliusi adatokhoz viszonyítana, rögtön derűsebben látná a dolgot. Ez a mennyiségi szemlélet nem konstruktív. De ha a számok miatt aggódna, nézze meg a Reakciót. Uborkaszezon, na. Posztolni ... ha a mennyiség a fontos, csinálhatunk random posztokat.

    pl. szívesen bemásolnám egy posztba az alkoholok forráspontjának táblázatát, vagy pl. a négyjegyű függvénytábla 1-2 kockáját. Vagy a Cobuild szótár pár tételét :)

    VálaszTörlés
  6. Én olyan filmet ajánlok inkább, ami feketefehér és van benne egy férfi főhős, aki lehetőleg nyomoz vagy üldözik, és vele tart egy szép nő.

    További fontos kellék a film során elfogyasztandó legalább liternyi tömény szesz és néhány elsülő revolver.

    VálaszTörlés
  7. Mr Pharma,
    mint pl a The Big Sleep, Humphrey Bogarttal és egy csinos nővel? írta Raymond Chandler?

    ...
    van egy ilyen szekciónk is, film noir.

    VálaszTörlés
  8. Félreértett, Tevvton, pont azt magyarázom, hogy havi ötvenegynéhány poszt mellett nem lehet uborkaszezon.

    Ennyi posztot még sose nem írtunk.

    Én csak szeretnék valami konszenzust látni a szerzők és olvasók részéről. Tölgy azt mondja, egyre többször fogyott el a linzer.

    Rendeljünk Ischlert?

    VálaszTörlés
  9. Ahogy mondja.

    A csinos nő Lauren Bacall, emlékeim szerint.

    VálaszTörlés
  10. Én ischlerből még soha nem ettem finomat :(

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)