2009. július 1., szerda

Árpád-sávok, turulok

Hát persze, az angol beteg nem tudta, mit tesz. El is hiszem. De ha tudta volna, akkor sem lett volna senki e széles Budapesten, aki egyetértőleg bátorította volna. Itt nem élnek olyan ifi némberek, akik szeretnek provokálni. Importálni kell őket Angliából. Hogyhogy? Hát hogy a művésznő adhassa a naívát. Történetesen — személyes nexusok miatt — van sejtésem a tanácsadói hátteréről. De vegyük úgy, hogy a dolog nem érdekes. Liane Lang csupán „nem-politizál”, és azért jött Magyarországra, hogy „ne-politizáljon”.

A válaszreakció persze durva volt, de hát miért is ne fogjuk fel avantgárd művészetnek? Mint Kippenberger. Vagy karikatúrának, mint a Jylland-Posten. Gondolatjátéknak, mint amilyet mondjuk Esterházy űz. Ő csak Örkénytől idézett, ugye. Ja, az más. Hogy Örkény az mégiscsak nagy ember, Esterházy meg kis. Bocsássanak meg, Örkényt sem szeretem. Metélt farkinca az kizárva, magamat jól leszopni, az más. Minőségi különbség. Moralitás. Intellektualitás. Görbe tükör.

Francokat.

Nem mintha én felháborodnék, édes úr. Láttam már cifrábbat is a magyarokról — mint magyar a magyartól (hogy más tegye, azt nem tűröm el? Ugyan). Önirónia, határfeszegetés, öncélú játék. Kedélyeskedés a nehéz órán.

Kár, hogy van, akinek viszont nincs öniróniája, csak a kirakatban. Ha bemész és megvennéd, hirtelen nincs. A kirakatból nem lehet kivenni, az ott dísz, kérem: kirakatrendezőnk leleményességét dicséri. Hogy is mondja a Parti Nagy? „Az élet kirakat csak / hátulja nincs is neki”.

Bontsunk Turul-szobrot, egyébként. Jó, előtte megetetjük valami cafattal, amiről nem gondoljuk AZT, hogy cafat, csupán egy kéz. Élő, nem tetem-. Végülis AZ úgyis csak pogány ereklyetisztelet volna... na de nem gondolunk rá. Ilyesmi csak egy beteg magyar, egy beteg ember fejében fordul meg, hogy az: AZ.

A turul meg mi már? Az egy randa állat, ugye. Meghágott valami Emsét (disznó, nem?), micsoda egy obszcén nő volt az, miket álmodhatott. Zigmund Frojd a megmondhatója, hogy ez a cafat egy olyan tetemé, amely egy perverz nő álmából származott el, aki zoofil volt. Nem? De. Akkor meg.

Ezeken felháborodni nem szabad. Minden jószándékú, értelmes, művelt, pulitzer-díjjal és DAAD-ösztöndíjjal kitüntetett ember tudja, hogy ez művészet, amit a pórnép ( = magyar) meg nem ért. A magyarok tulkok. Tarkamarhák. Tehát nem értik. Ha megértik, akkor aztán jönnek a szarból, mert ezek olyanok. Vagy nem értik, és akkor gondozd őket, vagy megértik, a fenébe, de akkor aztán hiába int a kevéske holt költő csontujja. Milyen kár. Anyjukat. Ki érti ezt? Én nem.

Orbán lesz a felelős, mégiscsak. Megmondta a Lendvai is (nem a Paul, hanem az Ildikó.) Na meg Krisztina Koenen, az éppen Soros.

Szóval nem csak micisapka meg tökfödő nem kell ide (irónia-alert!), hanem árpád-sáv se, meg turul se, meg Hollán-emléktábla se. Ennek a sok mucsai gyilkosnak nem szabad, nekünk, civilizált embereknek meg minek. Différance!

Nem kell ugye ecsetelnem, hogy uralom, eredet meg identitás az olyan torgyános dolog. Ment a juhász a szamáron. A nagy elbeszélések kora végetért, Derrida on (van, akit nem lehet dekonstruálni). Ezek 1848/49-ben Kossuth Lajossal meghaladtattak, 1945-ben az Igazság győzelmével pedig végleg leszerepeltek. Szóval ezek elavult dolgok, amelyek ma már csak a Nemzetbiztonsági Hivatal logóján láthatók, kuriózumként. Másnak tilos ezeket kisajátítani.


21 megjegyzés:

  1. A kettős mérce fájn dolog,
    azon lehet gazdagodni,
    az ellenség - nem verseny"társ" - überelésivel. Tessék
    lépten-nyomon alkalmazni,
    akkor má' föl se tűn'.
    Kösz az írást, Loxon.
    Minden jóut! - a végekrül

    VálaszTörlés
  2. Ez tényleg jó. Az angol liba otthon próbálna meg ilyesmit tenni. Már régen fizetné a 10.000 fontos bírságot. Nincs harag, csak törvény.
    De Mo. szabad ország, még pár hónapig, amíg be nem áll a mucsai sötétség teljesen.

    "Derrida on (van, akit nem lehet dekonstruálni)" - ezért kap egy piros pontot, hacsak ki nem derítik, hogy antiszemnita.

    VálaszTörlés
  3. A Turn of the screw az egészben

    tudatosan addig erőltették ezt a szélsőges fasiszta náci az egész jobboldal (a szimbólumaikkal együtt) propagandát az utódpártisták és a konrádista ballib elit (paralel bedöntva az országot a harmadik világ felé), amíg a saját szavazóik is konkrétan át vagy be nácultak.

    populista módon és mivel meleg van oli bácsi jelmondatát gondoltam ide de most nem írom ki

    VálaszTörlés
  4. Loxony,
    azt sugallja, hogy direkt (ballib) provokáció volt? meséljen!
    betájékoztatták a művésznőt, hogy ez sikk? de ki ez a művésznő?

    ossza meg velünk ezoterikus tudását!

    VálaszTörlés
  5. Tevvtony, nem csak öngyűlölő zsidók vannak, de öngyűlölő magyarok is.

    A művésznőről nem nyilatkozom. Tehetséges és nem naív.

    VálaszTörlés
  6. Szerintem egészen véletlenül tett egy levágott kezet egy szoborra, ahol egész véletlenül járt.

    Biztos BP-re se akart jönni, csak itt szállt le a repülő. Ha meg már itt volt...

    VálaszTörlés
  7. Bájdövéj, szerintem a nemzetbiztonsági hivatal logója tök ronda. Paint-szagú :(

    VálaszTörlés
  8. ja, és E-házy elmehet a fenébe.
    A "leszopom magamat" Örkénynél (és abban a korban) azt jelenti, "berúg, bebaszik". Nem pedig azt, amit ma.

    VálaszTörlés
  9. Erre hivatkozik E-házy is (ó, hát szükségét érezte, hogy hivatkozzon). Azonban olvassa csak el az egész Örkény-egypercest. Van abban még néhány érdekes részlet, amely nehezen hozható össze a berúgós interpretációval.

    Liane Lang-tól meg alább ajánlom egyik korszakalkotó művét. Csak Magának, Tevvton, Maga szereti az ilyen eredeti dolgokat. :}

    http://www.geocities.com/lianelang/movies/licking.mov

    VálaszTörlés
  10. A művésznő egyik alkotása. Azt hittem, ez végre tetszeni fog Maguknak.

    VálaszTörlés
  11. szerintem egyértelműen berúgásról van szó, továbbra is. ha Örkéyn azt akarta volna mondani, amit, akkor azt mondta volna.

    A régi szleng nem uaz, mint a mai. Erre játszik rá E-zy. Régen az "óhéber duma" kb. azt jelentette, hogy kamu, ködösítés. Ma rögtön antiszemcsizmus lenne.

    VálaszTörlés
  12. Így van, Esterházy rájátszik. Szóval cinikus. Bár nem vagyok egy magyar szexuális nyelvtörténet-szakértő, szóval nem tudom, Örkényék hogyan fejezték ki azt, ha egy hölgy ajkaival is megtiszteli a virilis erő élő szimbólumát.

    Félre ne értsenek, ezzel semmi bajom nem is volna. Például: „magyarni annyi, mint szopatni.” Milyen máshogy hangozna így!

    De ennyi udvariasság sem szorult a fiúba.

    VálaszTörlés
  13. Loxony, ezt azért nagyon nehezen lehetne kihozni a szövegből. Amúgy arra utal, hogy a pénisz egy fallikus jelkép?

    VálaszTörlés
  14. No, jól leragadtunk a fellatio kérdésénél.

    Mi a véleménye a nyalásról?

    VálaszTörlés
  15. Autofellatio ügyben nem vagyok jártas, de hogy nem magyari szokás, azt sejteni vélem.

    Az Ö-E szóhasználat terén azt hiszem inkább most Tewtonynak lehet igaza.

    VálaszTörlés
  16. Lehet, hogy Tevvton-nak van igaza. De nem Esterházynak. Különbség.

    VálaszTörlés
  17. Ez a Parti Nagy Lajos ilyeneket írogat? (Amikor ezt nekem először mondták, el sem hittem.) Hüpp.

    Pedig nagyon-nagy rajongója vagyok és maradok műveinek. Ám úgy látszik közéletügyileg nem fogunk kijönni. Egyszer találkoztam vele a Ferenciek terén, az aluljáróban, jó állampolgárként vonaljegyet érvényesített. Akkor is dicsértem neki írásait. Lehet, h nem kellett volna; rajongásomat legközelebb megtartom magamnak.

    VálaszTörlés
  18. Loxon, maga náci!
    Mondhatnám, zöldkommunista. Kérdezze csak PHJ-t.

    VálaszTörlés
  19. Lornyika (alias) nem náci!

    Ő zsidó ha mondom. Lehet hogy van benne (saját bevallás szerint) arab vér is, de attól még zsidó.

    Csak klikk a linkre:

    http://www.loxon.hu/a_ceg_kezdo.html

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)