2009. július 6., hétfő

Bércsőcselék

A bércsőcselék — rent-a-mob — kérem szépen nem vicc. Ha jól tudom, a kifejezés Thatcher miniszterelnöksége idején született, amikor a szakszervezetek erejét igyekezett megtörni. A szakszervezeti bürokrácia bértüntetőkkel tiltakozott.

A tiltakozás, az elégedetlenség felmutatása ugyanis a modern politika lényege. Akivel elégedetlenek, az zsarnok vagy valami hasonló. De mit tehetnek a haladárok, ha a nékik nem tetsző kormányzat ellen nem akarnak szolgálatkész taxisok barikádot állítani? Bérelnek tiltakozókat. Így például külföldi antiblob tüntetéskre szerveztek „tiltakozókat” Magyarországon, útiköltség és szállás fejében. Vagy Haider koalíciós részvétele idején minden csütörtökön ilyen — egyebek közt magyar — bértiltakozók tüntettek.

A politics of ressentiment nem baller és nem jobber, sőt, lehet éppen rendpárti is. Magyarországon még pár évig biztosan nem lesz jobb a gazdasági helyzet, a demokráciában megszokott módon nem lehet majd lefizetni-megvenni az elégedetleneket. A ballib mozgósítóereje már régóta kétséges, és újra és újra csődöt mond. Akkor honnan vegyenek a segédcsapatokat?

2 megjegyzés:

  1. Tölgy, szerintem a tüntetőknek egy része lehet bércsőcselék, de azt kizárom, hogy az egésze az volna.

    VálaszTörlés
  2. Én nem a mostani alkalomról írtam. A jövő éviekről :)

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)