2008. május 9., péntek

Richard Dadd's Overwhelming Story

Mivel szerzőnőnk egy ideje a Szondi-teszten rágódik (avagy hogyan lesz valakiből egyetlen címke), tessék egy viktoriánus fénykép, Diamond doktor műve, az egyik bedlam-i ápoltról.

Richard Dadd (1817-1886)

Richard Dadd fiatal festőként nem alkotott semmi jelentőset – bájos kis Shakespeare-illusztrációkat – aztán gótikus rémregénybe illően megtébolyodott. Egyiptomi utazása alatt furcsán kezdett viselkedni. Először napszúrásnak hitték, ám Dadd egyre erőszakosabb lett, úgy vélte, hogy Ozirisz kapcsolatba lépett vele, és őt kell szolgálnia a Fény és Sötétség gigászi harcában.

Majd elhatalmasodott rajta a képzet, hogy atyja képében valójában az Ördög jelent meg, megölte és feldarabolta egy borotvakéssel. A vonaton fogták el: Párizsba tartott, hogy végezzen a császárral. Haláláig elmegyógyintézetben maradt, elzárva a külvilágtól – és festett.


Contradiction: Oberon and Titania (lásd fotó)


The Fairy Feller's Master Stroke
(igen, a Queen-szám innen van)


36 megjegyzés:

 1. Konzervativ volt ez a Dadd?
  Vagy buzi?
  Mert ha egyik sem, akkor mit keres a tema ezen a blogon???

  VálaszTörlés
 2. Bertalan, maga doktrinér? Ez egy tea-kör is, nem csak értekezés a konzervatív módszerről.

  VálaszTörlés
 3. Egyébként Dadd történetének érdekes politikai vonatkozásai vannak, mivel a császár meggyilkolásának szándéka és Dadd Ozirisszel kapcsolatos kényszerképzetei szorosan összefügghettek. Ezt erősíti meg, hogy kapcsolatban állt a Teozófiai Társasággal, és talán más szabadkőműves körökkel is, amelyek környezetében Ozirisz korabeli politikai kontextusba helyezett szellemével (még az egyiptomi út előtt) kapcsolatba kerülhetett.

  Ozirisz papját a szintén szabadkőműves Mozart is színpadra állította a Varázsfuvolában.

  VálaszTörlés
 4. A szabadkomuvesek kicsinaltak egy becsuletes konzervativot?

  Ez vert kiva'n.

  Szervezzunk spiritiszta szeanszot es uszitsuk rajuk a szellemeket.

  VálaszTörlés
 5. Jól van, Bertalan, maga szervezi. Én inkább másfelé járok. Nem veszek részt az efféle spiritiszta undokságokban. Sok szerencsét!

  VálaszTörlés
 6. Micsoda???
  Maga szabotalja a szabadkomuvesek megrendszabalyozasat?
  Mert maga is szabadkomuves, azert.

  Vallja be gyorsan!

  VálaszTörlés
 7. A kisdobosok hat pontjára esküszöm, hogy szabadkőmíves vagyok.

  VálaszTörlés
 8. nini, milyen bájos, preraffaelita/szerű képek!

  Másrészt:
  itt egy angolról van szó, aki meg akarta ölni a zsarnokot. Ez az én szememben két piros pont. A teozófia viszont egyből 3 fekete.

  Harmadrészt,
  mai megmondás:
  Freud kexuális őrült.
  Jung hülye.
  Szondi viszont jó fej.
  És Adler is, úgy emlékszem.

  VálaszTörlés
 9. Zsarnok? Ó, Istenem.

  Jung miért hülye, már elnézést? És Szondi miért volt olyan hihetetlenül jó fej?

  Tewton, kard ki kard!

  VálaszTörlés
 10. "itt egy angolról van szó, aki meg akarta ölni a zsarnokot."

  Nicsak, egy forradalmar.
  Szabadkomuvesekkel es forradalmarokkal vagyok korulveve ezen a blogon.

  Egyedul vedelmezem mar csak a konzervativizmus ugyet. De legyen. Tovabb nem lehet hatralni. Az utolso csatat itt, ennel az aroknal fogom megvivni.

  Gyertek, martalocok!

  VálaszTörlés
 11. Loxon,
  vigyázzon, ma nem csak szokásosan intoleráns vagyok (NB. ma Ferenc az utcákra megy a kirekesztés vagy micsoda ellen), de megmondós hangulatban is vagyok! de ha már így van:

  -- muhaha Napóleon. Semmik vagyunk s minden leszünk. Akkor már inkább a nemesi inszurrekció.

  -- Na jó, nem hülye. Csak a gnómikus stílus miatt mondtam a hülyét. A következőt látom: Jung effektíve elveszett a ködös bölcsészkedésben. Aminek fele poézis, fele teória, egészében viszont egyfajta világnézet. Gyakorlatilag filozófia- és valláspótlék, lélekfilozófia ürügyén.

  Ilyet már annyit láttam. És hát ahogyan öregszem, egyre kevesebb türelmem van az ilyesmihez. Már Heideggert se viselem el. Eliádét se. Tele a polcom filozófiával és lélekfilozófiával (és unom is őket). Ha meg psy, akkor inkább Allport, vagy Baron Cohen, mint Jung. Vagy cognitive science. De győzzön meg, az ízlésítélet embere vagyok.

  -- Szondi meg embereket gyógyított egy (szerintem igen hatékony, ám nem egészen értett) módszerrel. Van valami cool a Szondi/tesztben, meg a koncepcióban mögötte, meg a működésében. Sorsterápia, effélék.

  Jelenleg a legutóbbi szellemi kalandom egy mániás-depressziós barátom beszámolójának a végighallgatása volt, aki valahogy átlendült a "normalitás" túloldalára és megértett mindenféle dolgokat. Drog nélkül. Kábé két hónapra (pszichiátria included).
  És innét kezdve igazából nehezemre esik halálosan komolyan venni Jungot, Castanedát, meg sok más szerzőt (de ez csak az én privát álláspontom).

  VálaszTörlés
 12. KGB!
  az "angol" jelen esetben az örökletes monarchiát is jelöli.

  Bonaparte meg, haha, a kispolgáriba alkonyuló forradalmat. Valahogy úgy, mint ha egy kisnyilasból szocialista gyárigazgató lesz, aki végül kapitalista milliárdossá válik.

  Kénytelen vagyok kiállni tehát a Német-Római Birodalom mellett? Anglia mellett? Nekem kell megvédenem a rendi világot? a vérrel adózó magyar nemességet. Hát jó. Maguk akarták.

  VálaszTörlés
 13. Baromi macerás lehet valakit egy borotvakéssel feldarabolni.

  *borzong*

  Iszom is egy forró teát.

  (Oda kell figyelnem, maguk rossz hatással vannak rám.)


  (Nem a borzongás miatt. A tea miatt.)

  VálaszTörlés
 14. Prosztó,
  amíg izületeknél vágja a borotvával, nem olyan nagy dolog. A törzs darabolása nyűgösebb kicsit.

  VálaszTörlés
 15. Freud is egy hülye.
  Jung is egy.
  Szondi is egy.
  És Dodd is egy hülye.

  Természetesen mind ittak teát. Mindenkire rábízom a tanulság levonását.
  Vagy hozzáadását.

  VálaszTörlés
 16. Na jól van, Maguk finnyásabbak, mint egy kelmekereskedő. Egyedül Beléndek vette a bátorságot, hogy legalább a dolgok naturalista mélyébe hatoljon.

  Tevvton, így már érthetőbb, de azért még égnek mered poroszos bajszom.

  Viszont nehogy már kiházasítsa Jungot Castanedával. Azért nem egy súlycsoport. Maga valóban értelmiségi. Valláspótlék, mi?

  Én is végeztem egyébként Szondi-tesztet, érdekes is volt, de olyan nagyot nem lendített az önismeretemen. Sokat preferáltam a homokosokat (Gizike, Beléndek és a többiek: kapás van!), meg is lepett. Aztán a pszichológus fiú megnyugtatott, hogy ez csak az emberszeretet jele. Letöröltem a verejtéket.

  Mindenesetre látens emberszerető lehetek.

  VálaszTörlés
 17. Nagyon szakértő maga, Tewton, ezzel a darabolással.
  Csak nem maga is megvilágosodott, mint a barátja?
  Vigyázzon, a paranoid skizofrénia nem a barátja! Sérthetetlennek, elkaphatatlannak hiszi magát, amíg sorozatgyilkol, de aztán a paranoid skizofrénia ott fog ülni a konyhaszekrény tetején és röhög, amíg magát a rendőrök becsomagolják egy kényszerzubbonyba.

  VálaszTörlés
 18. "Kénytelen vagyok kiállni tehát a Német-Római Birodalom mellett? Anglia mellett? Nekem kell megvédenem a rendi világot?"

  Bizony, ezt a szerepet osztottuk magára, amíg a lombok között bujkált. Ingyen tojás- és paradicsomellátmány jár vele, amelyet közvetlen közelébe kézbesítenek. Felkészült?

  VálaszTörlés
 19. Loxon,
  figyelmeztettem, ma ilyen napom van. Megyek és megkeresem Gizikét. Ő megért. Talán.

  De Maga képes érdekes és új megvilágításba állítani ezeket a szerzőket, úgyhogy ne fogja vissza magát a szeretésükben.

  "Viszont nehogy már kiházasítsa Jungot Castanedával. Azért nem egy súlycsoport."

  Nem is mondtam! csak tudja, egy halomba rakom őket egyelőre (megy Hegel is meg Jauss is), a halmot egy nagy banánosládába, azt meg egy nagy raktárba. Vidám kis dalokra vágyok. Látta azt a raktárt az Indiana Jones-ban? :)

  "értelmiségi"
  hát persze. De mondhat bölcsészt is. Illetve hyperbölcsészt :)

  Szondi-tesztet bizonyos életkor/érettség alatt nem is szabad csinálni, amig a személyiség képlékeny. De a teszt csak az egyik fele a sztorinak, a családtörténet az igazán vagány része.

  tevvtony

  VálaszTörlés
 20. TWTN írja:

  KGB,
  ne idegesítsen, ez a Tudás az Általános Ősműveltség része. Tudja, mint amikor magára marad a nyers felsőcombbal a konyhában. Ott nincs teória többé.

  Másrészt meg félreismer, én aspergeresnek készülök, nem valami gagyi paranoid gyilkosnak. Embereket vagdalni késsel ... olyan balos dolog. Jó hogy nem mindjárt körmöket tépkedni.

  Szóval akkor maguk Loxonnal a csigaevőket képviselik?
  meg azt a fabrikált császárságot?
  vagyis valójában 1789-et?

  egyedül maradok konzervativ. Várom a felmentő seregeket.

  VálaszTörlés
 21. Ravaszul fűzi a szót, Tewton!
  Szofizmusa azonban átlátszó.
  Ki ne darabolt volna csirkét egy csirkenyíró ollóval? Ettől legfeljebb egy vegetariánus hányná el magát, de hát azok nem is teljesértékű emberek. Egy dolog azonban a csirkenyíró olló és más egy nagyméretű emlős, mondjuk sertés, birka vagy ember feldarabolása egy zsebborotvával! Az ilyesmi olyan kifinomultságot feltételez, ami csak a sorozatgyilkosok sajátja.

  Asperger? Nem unalmas betegség egy kicsit? Avatatlanok esetleg fel se ismerik és akkor oda a befektetés.

  Javasolnám a borderline szindrómát, az látványos.

  VálaszTörlés
 22. TWTN írja:

  KGB,
  a borderline nagyon látványos, de csak a lényegem adhatom. Nem szeretek kifelé játszani.

  Az asperger kimondottan jó egyfajta problémamegoldásra, kutatásra, mert kreativ. Sőt (LOXON!) az önmegvalósítás bizonyos szolipszisztikus-tradicionalista-evolás-guénonos útjaihoz is.

  (Namost ehhez viszont hosszú idegen szavak is kellenek, én meg az ilyen anyagaimat is elküldtem a raktárba).

  Az igazán unalmas az, amikor az autista nem elég kreatív. Van ilyen barátom is. A mániás-depressziós barátom sokkal szórakoztatóbb.

  VálaszTörlés
 23. Hát legyen aspergeres, ha így akarja. Figyelmeztetem, ezzel a humán pályát abba kell hagynia. Emberi kapcsolatok defektusa, emberi érzelmek megértésének képtelensége, ez nem megy Aspergerrel. Esetleg számítógépes zseniként nem akarna karriert befutni?

  A mániás-depressziós is jó. Meséljen néhány vicces históriát.

  VálaszTörlés
 24. Hát legyen aspergeres, ha így akarja. Figyelmeztetem, ezzel a humán pályát abba kell hagynia. Emberi kapcsolatok defektusa, emberi érzelmek megértésének képtelensége, ez jár az Aspergerrel, ezzel nem lehet hiperbölcsész. Esetleg számítógépes zseniként nem akarna karriert befutni?

  A mániás-depressziós is jó. Meséljen néhány vicces históriát.

  VálaszTörlés
 25. khm,khm,
  tewton, magának barátja?
  A csirkedarabolós filosznak? Festeni is szokott? Mert akkor maga lehet ez a Dadd?

  VálaszTörlés
 26. KGB,
  "emberi érzelmek megértésének képtelensége" -- nono, a behaviourista pszichológia mintha éppen ilyesmivel operálna!

  hiperbölcsészként még mindig ott van a filológia. Amihez nem érzelmek kellenek, hanem intuíció, memória, rendszerben való gondolkodás, teoretikus hajlam, analitikus készség ... stb. Vagy a nyelvészet. Vagy a logika.

  Mániás-depressziós történet ... gondolkodok rajta. A legfélelmetesebb az egészben az, hogy olyan volt, mintha egy E:T:A Hoffmann-novellát hallgattam volna. Úgy, hogy a narrátor maga élte át az eseményeket.

  számítógépes zseni ... az olyan unalmas. Meg már öreg is vagyok hozzá. Bár ahogyan az egyik barátom mondta, igazából a számítógépek ma is ugyanazokon a dos parancssorokon nyugszanak, csak nagyobb a memória, több az adat, és ezért látványosabb az egész.

  VálaszTörlés
 27. Hagyjuk a behaviouristákat, azok mind komcsik. Némelyik buzi is. Képzeljen csak el egy buzi behaviorista kommunistát.

  Az emberi érzelmek átélésének problémája közös a teljes autista spektrumra, beleértve az aspergert is. Azt hiszem, kitűnő filológus lenne egy ilyenből, bár nem vagyok benne biztos, hogy minden fogalmat megértene, amely szerint rendszerezni kellene.

  Tetszik nekem ez a mániás-depressziós pofa. Biztos, hogy nem LSD-s volt?

  Szerintem kezdjen csak el nyugodtan számítógépekkel foglalkozni. Mi történhetik? A számítógép esetleg hülyének nézi, de az még mindig jobb, mint ha borotvával osonna a sötét utcán feldarabolandó áldozatokra vadászva.

  VálaszTörlés
 28. KGB,
  "bár nem vagyok benne biztos, hogy minden fogalmat megértene, amely szerint rendszerezni kellene."

  de, szerintem igen. Sőt, hiperfogalmakat is gyártana, alternativ változatokkal. Szerintem egy ilyen agy anti-occam-borotvaként működik (ami nekem is tetszik, néha megy is). De még nem értem oda.

  Tuti, hogy nem LSD-zett. Ez az alany max. alkoholt és koffeint visz be a "drogok" közül. Egy erősen konzervativ gyerekről van szó, nem egy drogos junkie-ról. És egy elképesztően kreatív alternatív kozmológiát, filozófiát és teológiát mesélt el. Tolkien és más meseszerű pótlékok nélkül. Mindezt úgy, hogy ez összeállt neki hirtelen. Hosszú szavak nélkül.

  "Mi történhetik? A számítógép esetleg hülyének nézi."
  Bah. TVC-felhasználó korom óta tudom, hogy a gép azt csinálja, amit mondtam neki, tehát én vagyok a hülye, ha rosszat csinál. De azért fogékony vagyok még a DOS6.22 és a win95 világára.

  VálaszTörlés
 29. Tewton, én megértem magát.
  Tegnap éjjel hazafelé sétálgatva feltekintettem az égre, hogy néma köszönetet mondjak a csillagoknak sápadt, gyönyörű fényökért, mellyel bevilágítják utamat és boldogságot lopjanak a szívembe. Amikor az esthajnalcsillaggal egymásra néztünk, hirtelen megéreztem: saját lelkemmel nézek szembe, saját sóhajaim susogását hallom, az éjszaka énem kivetülése a földi rögvalóságból a kozmosz végtelenségébe. Mondja, tewton, gondolt már arra, hogy minden csillag egy-egy lélekcsepp a világegyetem óceánjában?

  VálaszTörlés
 30. tewton,
  én bevallom hard core bölcsész vagyok. A KGB már erre rájött és lebuktatott.
  Ezért vagy azért, én belekötök magába. Ha addig élek is!
  A bölcsész/filosz rendszerben gondolkodik, ugyi ez valami elírás?
  Vagy mégiscsak valami mérnök maga?

  VálaszTörlés
 31. TWTN írja

  Háhhá!
  Kedves Tölgy, Maga nem szociológus?

  Rendszer, struktúra, propozíció-halmaz, paradigma. Majdnem ugyanaz. Kapcsolódó dolgok, relációk, hierarchia. Állítások, amiket lehet verifikálni, falzifikálni, stb. Szerintem mindenki így gondolkodik, max. nem tudatosul benne.

  Nézze meg Monsieur Garázdabillegető némely kommentjét, pl. a szentekre vonatkozót.

  Persze láttam már elég málészájú bölcsészt is, jaj de mennyit, meglehetősen közelről. Unalmasak egy határon túl.

  De most az elit hyperbölcsészt dicsőítem (értve ezalatt nálam jóval intelligensebb embereket, szerzőket, stb-t). Vannak olyanok is. Interdiszciplinaritás, dimenzióváltás, effélék. Igazán üdítő gondolkodók.

  Én mérnök? muhaha. Sajnos nem. Overkvalified és unpaid bölcsész. Hardest core. (Csak azt sajnálom, hogy a mindenféle nyelvek mellett nem tanultam gépi kódot vagy C+-t vagy Pascalt).

  (Talán megint ki kellene tenni az enthyméma-táblát?)
  (magamba öntök még egy kávét)

  VálaszTörlés
 32. Tewton,
  még eccer leszociológusoz itt engem, megharapom!

  VálaszTörlés
 33. Látom, elevenére tapintottam.
  muhaha.

  konzultálok KGB-vel a személyére vonatkozó információk ügyében. Bármikor kompromittálhatjuk tudja-e?

  VálaszTörlés
 34. tewton,
  a családom már azóta szóba sem áll velem, hogy szóba álltam demokrata-gyanús személyekkel.

  VálaszTörlés
 35. Tölgy,

  az rendben van hogy nem demokrata. Na de a családja sem az? Hova jut így a világ, kérdem én kétségbeesetten?

  VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)