2008. április 14., hétfő

Nouvelle Droite, követők és epigonok – vélemények

A Reakció egyik jeles publicistája, „Oli bácsi” írta egy blog-kommentárban

Bognár József [...] Gazdag Istvánnal együtt néhány méltán kitűnő holokauszt-tagadó és pápa-gyalázó cikk szerzője. Nem kell ahhoz SS-jelvény. Gazdag, Bognár és a kis pajtásaik pontosan tudják kik vagyunk, már 2003-ban is el lettek küldve a halász falára, erre akkor kb. három Demokrata-cikket pazaroltak. Teljesen felesleges volt bármiféle captatio benevolentiae.


„Loxon” válasza

De Benoist nem írható le véleményem szerint annyival, hogy „mér­cé­je sze­rint Arno Breker, Hit­ler szoc­re­ál szob­rá­sza az ab­szo­lút esz­té­ti­kum egyik csú­csa”.

Ez már komolyabb bírálat:
Horváth Róbert: Alain de Benoist és a francia Új Jobboldal eszményeinek kritikája

Valaki már disztingvált Benoist-ék és magyarországi követőik között (akiké pléldául ez a lap: www.antidogma.hu), és ezt élesebben is meg lehetne tenni.

Én az Új Jobboldal-t elsősorban inspiratív, gondolatkeltő irányzatnak tartom. Követni nem volna helyes, de nem is ennyire leírandók. (Nem personaliter a Bognárról, meg a Gazdagról beszélek, róluk most nem írtam véleményt.)


„Oli bácsi” viszontválasza

Ez mind így van (kis megjegyzés: antidogma.hu=ujjobboldal.hu), sajnálatos módon 4500 leütésben nem lehet mindent leírni, hogy kis kerettörténet is legyen, meg eszmei mondanivaló, meg konzi kiskáté.

Gazdag védelmére annyit, hogy de Benoist könyvét ő fordította magyarra.

De Benoist „érdeme”, hogy a Le Pen-féle FN-t átfordította durván neolib, atlantista, szakszervezetellenes főirányból az Amerika-ellenességbe és arab-barátságba (vö.: Le Pen Bagdadban 1991-ben). Inspiráló valaki, nekem nem a kedvencem, de az ő ideje, elvbarátainak újdonsága inkább a nyolcvanas évek elején volt. Manapság egyre kevésbé megkülönböztethető egy alterbalostól: www.alaindebenoist.com (van angolul is)

Forrás (Reakció blog)


*

Oli bácsi hozzáfűzött kommentárja (válaszképp e posztra)

Khm, ha már így meg lettem szólítva.

Horváth Róbert cikkét olvastam, mondandóját azért nem tartottam ebben az esetben relevánsnak, mert ő még jobban túltolta a bringát: ő a Guénon-féle tradicionalizmus oldaláról fogalmaz meg kritikát (szemére veti, hogy történelemszemlélete lineáris, stb.), és — hogy a művelt világ kifejezését használjam — mondott eszmeáramlat soha nem volt a teáscsészém. Engem ez mindig Boris Vallejo hipergiccseire emlékeztet, vagy egy Bíborfölde szerepjáték-magazinra, ahol a férfiak mindig izmosak (vö. Conan, a barbár), a nőknek nagy a mellük és latexban vannak. Távolról lehet vonzó, de alapvetően ízléstelen fantáziavilág, amelynek a valós világba való transzponálása egyenesen vezet a legdurvább erőszakhoz. (és en passant jegyzem meg, emberképe egyes motívumai a liberálizmus elitista emberképéhez foghatók), csak nem a ráció diktál, hanem a bicepsz.

Békés Márton HV-ban írott cikke jól összefoglalta a dolgot, (Gazdag szerint persze „torquemadista” szempontból), de sajnos már le van szedve a netről [Gabrilo megtalálta — L.]. Gazdagék szerény véleményem szerint úgy új jobboldaliak, hogy megpróbálták ezt az elég franciás, a kartéziánus logikából kinőtt gondolatrendszert (amely Louis Pauwels sci-fi írótól kezdve Alain Madelin ma liberális politikusig sok mindenkit inspirált/vezetett/alakított) Magyarországra transzponálni; a kísérlet sikertelenségét (és zavarosságát) mutatja közös publicisztika-kötetük címe: „Turulmadár az Akropoliszon” (csak egy példa: ugye Dumézil indoeurópaiját elég nehéz beleilleszteni a magyar történelemszemléletbe, bármilyenbe). Gazdag ráadásul mindehhez nem elég művelt (mert akkor nem idézné be nagy tudományos forrásként a Journal du Dimanche-t, magyarul a Vasárnapi Híreket — vagy tudja, akkor meg egy szemfényvesztő), írásai meg tömve vannak gallicizmusokkal. Bognár egy ízben még Che Guevarát is hősnek nevezte, mert „ők megbecsülik az igazi teljesítményt”. Egy időben próbálkoztak új magyar jobboldali panteon kreálásával is (Milotay, stb.) aztán ez is abbamaradt.

Összességében elég sok gondom van a de Benoist-féle eszmerendszerrel is, amely az évek során még tovább szűkült és AdB is felmutatja a szektavezérek sok jelét, akinek tudata egyre szűkül az évek során. Magyar terjesztői viszont részint fantaszták, részint köklerek. Ugyanakkor a bolsevista gondolkodásmód sok ismérvét felmutatják.

8 megjegyzés:

  1. Sajnos az "új" szó olyan értékes, hogy újra kell használni, függetlenül attól, ki tette már meg (példa: Új! Új! a hirdetésekben).

    Íme egy újabb Új Jobboldal.
    http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/2231684.stm
    New-look tories.

    VálaszTörlés
  2. Meghirdetem az uj lustasag programjat!

    VálaszTörlés
  3. Tewton, nem csinálná meg pártsemlegesnek?

    VálaszTörlés
  4. Dehogynem, KGB, úgy tervezem.
    Pártsemleges és független és szakértői.
    Értelemszerűen új értelemben független. Majd egyeztetünk, hogy mit jelentsen pontosan az új értelem.

    VálaszTörlés
  5. Az Új Értelem egy független értelmiségi mozgalom, amely a pártokon a részletes cselekvési tervüket kéri számon.

    Ja, hogy olyanja csak egy kormánypártnak van?

    Pech.

    VálaszTörlés
  6. Khm, ha már így meg lettem szólítva.

    Horváth Róbert cikkét olvastam, mondandóját azért nem tartottam ebben az esetben relevánsnak, mert ő még jobban túltolta a bringát: ő a Guénon-féle tradicionalizmus oldaláról fogalmaz meg kritikát (szemére veti, hogy történelemszemlélete lineáris, stb.), és - hogy a művelt világ kifejezését használjam - mondott eszmeáramlat soha nem volt a teáscsészém. Engem ez mindig Boris Valejo hipergiccseire emlékeztet, vagy egy Bíborfölde szerepjáték-magazinra, ahol a férfiak mindig izmosak (vö. Conan, a barbár), a nőknek nagy a mellük és latexban vannak. Távolról lehet vonzó, de alapvetően ízléstelen fantáziavilág, amelynek a valós világba való transzponálása egyenesen vezet a legdurvább erőszakhoz. (és en passant jegyzem meg, emberképe egyes motívumai a liberálizmus elitista emberképéhez foghatók), csak nem a ráció diktál, hanem a bicepsz.

    Békés Márton HV-ban írott cikke jól összefoglalta a dolgot, (Gazdag szerinte persze "torquemadista" szempontból: http://www.antidogma.hu/node/363), de sajnos már le van szedve a netről. Gazdagék szerény véleményem szerint úgy új jobboldaliak, hogy megpróbálták ezt az elég franciás, a kartéziánus logikából kinőtt gondolatrendszert (amely Louis Pauwels sci-fi írótól kezdve Alain Madelin ma liberális politikusig sok mindenkit inspirált/vezetett/alakított) Magyarországra transzponálni, a kísérlet sikertelenségét (és zavarosságát) mutatja közös publicisztika-kötetük címe: "Turulmadár az Akropoliszon" (csak egy példa: ugye Dumézil indoeurópaiját elég nehéz beleilleszteni a magyar történelemszemléletbe, bármilyenbe). Gazdag ráadásul mindehhez nem elég művelt (mert akkor nem idézné be nagy tudományos forrásként a Journal du Dimanche-t, magyarul a Vasárnapi Híreket - vagy tudja, akkor meg egy szemfényvesztő), írásai meg tömve vannak gallicizmusokkal. Bognár egy ízben még Che Guevarát is hősnek nevezte, mert "ők megbecsülik az igazi teljesítményt". Egy időben próbálkoztak új magyar jobboldali panteon kreálásával is (Milotay, stb.) aztán ez is abbamaradt.

    Összességében elég sok gondom van a de Benoist-féle eszmerendszerrel is, amely az évek során még tovább szűkült és AdB is felmutatja a szektavezérek sok jelét, akinek tudata egyre szűkül az évek során. Magyar terjesztői viszont részint fantaszták, részint köklerek. Ugyanakkor a bolsevista gondolkodásmód sok ismérvét felmutatják.

    VálaszTörlés
  7. Oli bá'
    én nem vagyok a francúzok nagy barátja, még ha új jobboldal is. De mégis jobban ismerem ezeket a szerzőket, mint az említett magyarikat, azokat ugyanis egyáltalán nem.
    Guénon, Evola, Benosit társaság nem tudom valóban egybefogható-e. Annyiban talán, hogy rühellik a demokráciát, modernitást, racionalizmust, stb. ÉS a honi követőik marhaságából nem következtetnék szívesen az eredeti szövegek értékére.
    De annyiban igazad van, hogy ezek a kritikusok annyira szembe mennek az árral, hogy hajlamosak bezárkózni a saját nézeteikbe, szektásodni. Mindenesetre, ha más nem is, de mellettük szól, hogy fenntartják, őrzik a modernitásra vonatkozó kritikai gondolkodás lehetőségét.
    Benoist színvonala szvsz semmivel sem rosszabb, mint a nagy baller vagy libsi sztároké, az átlagos egyetmi szürkénél pedig mindenképpen jobb. Igaz, ő nem tud ösztöndíjakat és állásokat osztogatni.

    VálaszTörlés
  8. Utólagos engedelmükkel, az Oli bácsi által mondott cikk onlány vagyon.

    http://hetivalasz.hu/cikk/0309/7754

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)