2009. június 19., péntek

Az eszem megállt


Változatos erősséggel és irányokban, de teakedvelő tagtársaink folytonosan megkérdőjelezik a kor divatos előfeltevéseit, elevenítenek fel régi vitákat, szempontokat.

A divat olyan sokszínű, annyi a divatos emberek játékszere, hogy leltárba venni azokat reménytelennek tűnik. De kedvtelve piszkálgattuk ezüstkanalunkkal az evolúciót és társadalmi evolúciót, az élet keletkezését, haladást, az immanentista ismeretelméletet, i tak dalse. Kedvenceink közt mindenképpen kitüntetett szerepet kapott a demokrácia. Itt alant számtalan vélemény leíratott, néha nosztalgikusan, a monarchikus uralomgyakorlás mellett. Ez ügyben semmi újat nem kell kitalálnunk, ugyanis a monarchikus uralom mellett az évezredek során annyi tapasztalat és érv felhalmozódott, amit könnyűszerrel előszedhet bárki a rárakódott porréteg és szemét alól, aki veszi a fáradtságot és elkezd skeptokoi módján viselkedni — ami kevesebb mogyival jár ugyan.

A féltudású magyar elit egyik sajátossága az, hogy úszik az árral a felszínen, mint a darab .... Felszínen akar maradni. Sem problémái, sem kérdései, csak autóhitel-törlesztése van. Keresni akar, de legfeljebb egy kérdésre keresni a választ: mennyi?

Az olvasom a BKF stratégiai igazgatójától, hogy „Az emberiség eddigi legrugalmasabb szerveződési formája a demokrácia — volt.” Érvelhet valaki a demokrácia mellett, szeretheti, de csacskaság az csacskaság. Mondjuk az, amit demokráciának neveznek — általános választójog, népképviselet — Európában kb. 100 éves, ha nagyon jó szándékú vagyok — néha tényleg az vagyok —, akkor azt mondom, az Egyesült Államokban 140 éves. És itt a vége.

Ehhez képest monarchikus uralom volt évszázadokig-évezredekig Európában, Kínában, Egyiptomban. Mondjuk, I. Childeric-től és Chlodvig-tól II. Vilmos német császár vagy Ferenc József császár uralmáig igencsak hosszú és változatos korszak telt el, hogy ne említsem Szent Péter trónját.

Leith O'Malley: Suspended Infatuation


3 megjegyzés:

  1. A mogyi és a skeptokoi azért sikeresen ötvözhető is, Swiftnek vagy Johnsonnak pl. nem volt rossz élete. Mégis menők.

    VálaszTörlés
  2. Én eléggé skeptikoi vagyok, mogyim viszont nincs.
    Az elitek nyilván tudják, hol kell érte jelentkezni. Majd szóljanak.

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)