2008. augusztus 16., szombat

Mekk Mester jövője


Domenico di Michelino, La Divina Commedia di Dante (1465).
A Niccolò da Tolentino emlékmű részlete a firenzei dóm hajójában. 2,32 x 2,90 m.Loxon Mekk Mestere talán elhagy minket. Hogy hova indul, kevéssé érdekes. Inkább az, hogy hova fog jutni.

A lehetséges eredményeket latolgatva jutott eszembe Vergilius nevezetes útikalauza.

A Pokol Első körében az erényes pogányok vannak. Ferkó pedig nem erényes és nem pogány.

A Második körbe a nagy természettel megvertek, házasságtörők kerülnek. A két válással erre már esélyes. Itt a büntetés a lélek örök nyugtalansága. Ez még talán kevés.

A Harmadik körbe a falánkok kerülnek, ez nem valószínű.

A Negyedik körbe a kapzsik kerülnek. Itt már sokan lesznek a Mozgalomból, hely sem marad Ferkónknak.

Az Ötödik körbe a bosszúállók jutnak. Aki nem ilyen, az előbb-utóbb kihullik a Mozgalomból az evolúciós versengés során. Így ez is szóba jöhetne.

A Hatodikba ez eretnekek.

A Hetedik kör talán valószínűbb eredménye lesz törekvéseinek. Ennek a külső gyűrűjébe kerülnek azok, akik erőszakoskodtak másokkal és tulajdonukkal. És e kör belső gyűrűjébe kerülnek az istenkáromlók. Hm. Hát éppen ez is elég sanszos lakhelyének tűnik.

A Nyolcadik körbe azok jutnak, akik tudatosan, szándékosan vétkeztek. Mégiscsak itt lesz az élcsapat. Itt van a csalók, megtévesztők tíz fajtája a Malebolge körben. Az ötödik bugyorban szívnak a korrupt politikusok, a hatodikban pedig a képmutatók, a hetedikben a tolvajok – ezeket pl. kígyók mardossák, ami miatt folyton átváltoznak –, a nyolcadikban a megtévesztő, hazug tanácsadók; és a tizedikben a hamisan esküvők, pénzhamisítók. Be kell valljam, valahova ide gondoltam először az élcsapatot és Ferkót kerülni.

De azért a Kilencedik kör a valószínűbb mégis. Itt vannak ugyanis az árulók. Az első katlanban a rokonaikat, de a másodikban a hazájukat elárulók. Talán mégiscsak idejutnak az élcsapat tagjai?

Mostanában ilyen kérdések foglalkoztatják az utca emberét.

3 megjegyzés:

 1. A huzatba man, kedves tolgy, korulottem egy rakas katolikus deak, es nem ertik, mitol rohogom vorosre a fejemet. Bar a pokol bugyrait nyilvan ertenek, de Ferkot megis hogy mutassam be nekik?

  VálaszTörlés
 2. A Pokol bugyraiban lévő poziciókért is ádáz küzdelem folyik már.
  Mindenki a saját bűneihez mért körben a legjobb helyet szeretné megkaparintani.
  Marad valaki egyáltalán, aki egyik körbe sem illik bele?

  Hát kedves Gabrilo, Ferkot nem a makulátlanságáról méltatva fogja bemutatni, az fix.
  Biztos jó a fantáziája, s megoldja! :)

  ispiláng

  VálaszTörlés
 3. Jöjjön el a társaságból, úgysem értenék meg Ferencet. Őket még nem ragyogja be a fénye.

  VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)