2009. február 3., kedd

Law & Order #1. Bűn és bűnhődés

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy 24 éves lány Perzsiában. Perzsiában az emberek rettenetesen babonásak, ugyanis muzulmánok. A muzulmánokról nagyjából annyit kell tudni, hogy kivágják a nők csiklóját, terroristák, és minden demokráciát el akarnak pusztítani, kezdve Izraellel, folytatva az EU-val. A többi részletkérdés. Akit nagyon érdekelnek a perzsák, olvassa el a Perzsa leveleket.

Nekünk is furcsa, de Perzsiában vannak egyetemek és a nők tanulhatnak. Ez a lány is ezt tette. Sőt, jótékony gyűjtést szervezett egy nélkülöző fiatal férfinak, akivel amúgy sose beszélt, de az mindig olyan mereven bámulta őt. A fiú teljesen megszállottja lett a lánynak, és a megszállottja lett annak a gondolatnak, hogy neki feleségül kell vennie ezt a lányt. Sajnálatos, hogy a legőszintébb érzéseket is így eltorzítják a társadalom és a vallás ostoba és erőszakos szabályai. De hiába küldözte rokonait lánykérőbe, a lány nem volt empatikus, se szolidáris, és elutasította a lánykérést. A perzsákról azonban tudni kell, hogy szenvedélyes emberek. Nem olyan teszetoszák, mint a magyarok. Inkább olyan őszintén vadak, született lázadók, akiket a civilizáció nem tudott megrontani. Ilyen volt ez a fiú is. És talán a családi háttere is erre predestinálta. És nem tudta kezelni a visszautasítást.

Konkrétan kénsavat öntött a lány arcába. Ugyanúgy, ahogyan a modern korban a magyar, német, angol, olasz futtatók tették számtalan kiszolgáltatott prostituálttal. A lány teljesen megvakult, hiába küzdöttek a szeme világáért.

Perzsiában iszlám törvények vannak. A lány kérhetett volna pénzbeli kárpótlást a látásáért, de az embertelen törvények lehetővé teszik, hogy a büntetés szemet szemért legyen. Az ország legfőbb jogi méltósága hiába győzködte a kárpótlás elfogadására. A nő nem hajlott a kompromisszumra. Azt követelte, hogy a fiút vakítsák meg.

A bíróság előtt a fiú azt állította, hogy semmi rosszat nem tett. Az ítélet szerint mindkét szemébe kénsavat fognak csepegtetni. Az apja szerint ha tényleg megvakult a lány, akkor bizony jogos, hogy a fiát megvakítsák.

Az előítéletes gondolkodás, a „hagyományosan” merev férfi- és nőszerepek ilyen tragédiákhoz vezetnek. Az erőszak nem állíthatja meg az erőszakot.

- - -

A legfurcsább az, hogy az ehhez hasonló fizikai büntetést és az önbíráskodást dicsőítő horrorsorozat, A fűrész című horrorfilm milyen hatalmas sikert ért el világszerte, még a fejlett nyugati demokráciákban is. Ebben a filmben ráadásul egyes önkényesen kiválasztott kisebbségeket -- drogosokat, ú.n. „bűnözőket”, korrupt vállalkozókat -- ölnek meg. És mindenki tudja, hogy ez hová vezet. Lépéseket kellene tenni a betiltására.

20 megjegyzés:

 1. A Hetedik is erről szólt, asszem.

  VálaszTörlés
 2. "Az erőszak nem állíthatja meg az erőszakot."

  Ez biztos?

  A nők savval leöntése nem ritka eset arrafelé, és még sose hallottam, hogy bárkit megbüntettek volna ezért. Talán ezért is lett belőle most sajtóhír.

  VálaszTörlés
 3. Gordon,
  vegye figyelembe, hogy az oldalon jelöletlen ironikus szövegek is megjelenhetnek, a legkülönbözőbb szerzőktől.

  VálaszTörlés
 4. tewtony,
  most akkor tiltsuk be az erőszakot?
  Hová gondol!?

  VálaszTörlés
 5. tevvton,

  igen, erről sajnos gyakran elfeledkezem. De most felírtam kis öntapadós cetlire, és kiragasztottam a monitorra:

  "Ha a Teakör valamelyik irásában megcsillan némi humánum, az csakis ironikusan értelmezendő!"

  VálaszTörlés
 6. Gordon,
  sose próbált még harckocsi-makettet ragasztani a monitor tetejére? megéri a fáradságot.

  VálaszTörlés
 7. Köszönöm a tippet, tevvton, már találtam is egy használható műszaki leírást a művelethez:

  http://szentkoronaradio.com/blog/hubatka/2008_05_10_parducbol-viragtarto

  Mondja, Ön szerint a fokföldi ibolya még belefér, vagy az már túl liberálpacifista?

  VálaszTörlés
 8. Gordon, elbújt a link vége, nem találtam oda. Az elit speciel Sherman tankot ragaszt, azt hiszem.

  A fokföldi ibolya éppen hogy nem liberális. Az apartheid rendszerre emlékeztet, az elnyomó, faji felsőbbrendűségben tapicskoló fehérember narcisztikus virága.

  VálaszTörlés
 9. Az Ön kedvéért:
  http://tinyurl.com/cpqn86

  VálaszTörlés
 10. köszönöm. Ez egy egyértelműen un-do-rí-tó dolog. Részint mert fokföldi "apartheid" ibolya, részint mert egy fasisztanáci tank.

  VálaszTörlés
 11. Csak szerényen belekötnék egy mondatrészbe: mi az, hogy "hagyományosan merev férfi- és nöszerepek"? Úgy érti a szerző, hogy ha a férfiak és a nők egyformák (tehát nem egyenlőek!) lennének, ilyen konfliktus nem történhetne meg? (ilyen talán nem, de más igen, akár éppennyi erőszakkal)

  VálaszTörlés
 12. A férfiszerep, természetesen, hagyományosan_merev.

  VálaszTörlés
 13. Tevvton, ne essen ki a szerepéből:

  http://konzervativok.blogspot.com/2008/05/hobby-s-letmd-harckocsi.html

  VálaszTörlés
 14. Gabrilo, bonmot!
  A női pedig lágy.

  VálaszTörlés
 15. pfff.
  még jó, hogy nem jin und jang, konzervativ-merev és liberális-befogadó-toleráns.

  VálaszTörlés
 16. Tudják még ragozni az urak?;]

  VálaszTörlés
 17. Ezzel arra céloznak, hogy a modern, haladó gondolkodású férfi-szerep nem merev?

  A Nyugat alkonya...

  VálaszTörlés
 18. tölgy, lehet, hogy ciklikusan, hol merev, hol fellazult, történeti távlatban :)

  sedith, azt mondaná, hogy a világban a szenvedés mennyisége állandó?

  VálaszTörlés
 19. ehhh, már a provokáció se a régi.
  Hát már senki se áll ki a saríja és az árpádháziak törvényei mellett?

  VálaszTörlés
 20. Gordon! Minek is önnek a páncélos?
  Személyes tapasztalat, hogy hatásosan néz ki a fokföldi a kilőtt páncéloson, főleg miután már elszáradt;) Szerintem ne habozzon :)

  VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)