2009. január 22., csütörtök

Richard John Neuhaus


Január 8-án elhúnyt J. R. Neuhaus atya, az amerikai neokonzervatív ébredés egyik meghatározó alakja. Talán ismerős sokaknak a szintén lutheránus és neokonzervatív P. L. Bergerrel együtt írott tanulmányaiból is. Szerzője a The Naked Public Square-nek és a First Things alapító szerkesztője.

Lutheránus lelkészként kezdte papi karrierjét, majd katolizált és a Római Katolikus Egyház is pappá szentelte. A keresztény konzervatívok egyik legfontosabb szerzőjévé vált az Egyesült Államokban, a szekuláris állam és a szekularizmus éles kritikusa, az amerikai Kulturkampf tábornoka volt. Nyüszítve menekült előle, érvei elől az ellen.

Akit érdekelt a mai konzervatív gondolkodás, vagy állam és egyház, politika és vallás kapcsolata, nem kerülhette meg az írásait. Igazi theocon volt... vagy teacon.

Isten nyugosztalja.

11 megjegyzés:

 1. Jó ember volt, Isten nyugosztalja!

  http://townhall.com/MediaPlayer/AudioPlayer.aspx?ContentGuid=fef91466-1fd5-4713-8676-6c4690e03b0c

  VálaszTörlés
 2. Az Örök Világosság fényeskedjék neki!

  +++

  Btw, a Kulturkampfban, nem a katolikusok ellen lépett fel Bismarck Németországban? Talán, nem a legszerencsésebb hasonlat, mégha értjük is. *-*

  VálaszTörlés
 3. A Kulturkampfot az amerikaiak használják az elmúlt 30 év világnézeti (konz-lib) vitáira, angolos és németes írásmóddal is.

  VálaszTörlés
 4. oh, szegényem visszatért az Óegyházhoz.
  Bár Th. Merton is azt mondja, hogy ott az életszentségnek több látható jele van. Köszönjük a poctot, Tölgy, mostantól egy újabb név a listámon :)

  Öhmmmm ... PHJ-nek igaza van, a kultúrkampf egy nacionalista állam harca volt egy globális egyház ellen, direkt katolikusellenes törvényekkel (Kampfgesetze). Bár állítólag a végén a pápisták nyertek.

  twtn

  VálaszTörlés
 5. Tölgy,
  szimultán kommenteltünk --- mindenesetre az amerikaiak szemmelláthatóan vagy hiperironikusak, vagy szeretnek félig megértett metaforákat átvenni, az eredeti kontextus nélkül -- amitől minket egy történelemérettségi talán megóv :).

  BTW, az amerikaiak sok tekintetben tkp. olyanok, mint a ... görögök.
  twtn

  VálaszTörlés
 6. Tölgy,

  hm. Értem. Furcsa.

  Görögök és amerikaiak? Igen, mind a ketten ugyanannyi gyrost esznek most már. ;D (Pardon, reverendissime.)

  VálaszTörlés
 7. Jól értem Tewton, most akkor lebuzizta őket?

  VálaszTörlés
 8. PHJ, ez talált.

  Ugye nem demokráciával akar házalni, Tölgy?
  [...|.]

  Bismarck

  VálaszTörlés
 9. Loxon,

  ne szóljanak hozzám.
  Duzzogok. A fekete rasszizmus senkit sem érdekel. Úgy látom a nyerő témáink az evolucionizmus és Izrael. Milyen kár, hogy egyikhez sem értek.

  VálaszTörlés
 10. Talán egy Black Panthers videó? Vagy másolja be az Evola írást maga is, nálam már számonkérték a MG-on. A kurucinfo át is vette. ;DDD Remélem, legközelebb hozzák a hermetikával kapcsolatos írásokat is. ;DDDDDDDDDD

  (Mea maxima culpa, reverendissime.)

  VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)