Orvosi zsályalevél
Salvia officinalis — halld, így szól a javallat.
Stressz, idegesség gyötrik az elméd: főzete nyugtat,
megmondom neked azt is, használd májzavar ellen,
jót tesz bélben, görcsöket oldván, széltelenítő,
párállást gátlandó zsályateát iszom én is,
zsályalevéllel süss húst, méditerán halat és még
készíthetsz vele angol zsályás sajtokat éppúgy,
hómeopathia-szerként ettől jobb a keringés,
orvoslási szakértők adják női climaxra,
gége, torokgyuszi, mandulafájás: gargarizálj csak,
frissen tartja a szád is, tisztítsd át fogaid hát!
*
Fœniculum vulgare
(édeskömény, ánizskapor)
Fœniculum vulgare vagy egykori néven fennel,
ősi likőrzamat és még szappanok illata sokszor,
fűszerezésre Durance mentén szaporítják.
Friss ánizskapor ágát használd sütve halakba,
tedd levelét a salátákba, s nyárshúsra a szárát,
zöldség és juhos ételek, disznók fűszere magpor,
idd teaként, ha hasad fáj, enyhül tőle a bélgörcs,
gyógyszer van gyökerében, köptet, ajánld köhögésre,
szélszorulás, gyomorégés, hasmars, rosszul emésztés:
rágcsáld magvát, múlik a gondod, plusz üde lesz szád,
és fennelmagolajjal küzdj bacterium ellen.
Ahh, igazi panacea ez a zsálya! Ültetek is belőle egy keveset a lombikomba, ha Loxonnak nincsen kifogása ellene...
VálaszTörlésMord Baalmont, szörnyű gyermekem, ne vonja meg magától bűzös lehelletének gyógyírjét.
VálaszTörléslátnokzsálya is lesz? :)
VálaszTörléshttp://www.daath.hu/showText.php?id=25
Nem támogatjuk a javaslatát, mon Grift.
VálaszTörlésgyomorkeserű-receptet nem tudnának? :)
VálaszTörlésDehogynem.
VálaszTörlésDe először is, arra ügyeljen, hogy a "bútól, bánattól, haragtól magát igen ója, mert ez mindenik a gyomrot erőtleníti, és az emésztést gátolván, a nedvességeket keseríti, a vért sűríti, nyálasítja, a béleket szorítja, mintha általövedzené a fájdalom vékonyát. Lépét pussasztja és egy summában, amint Salomon szól, a csontokat szárasztja."
Ha a baj mégis megtörtént, és gyomrát fájlalja, Pápai Páriz Ferenc receptjét ajánlom jó szívvel:
"Földi epét (Centauria minor), termonádfű gyökeret (Eryngium) Dictamnus gyökeret, apró bojtorján levelet, kapotnyak gyökeret, ebtejtögyökér héjat egy keveset, köménymagot, fahéjat vagdalj öszve, rakjad zacskóba, tedd egy ejtel borba, és az idő szerént, amint mondám, egy-egy csészével végyen bé".
:)