2010. április 14., szerda

— Demokratikus párt-e a Jobbik?

— Igen, demokratikus. (Ld. még 1, 2)

— Demokrata-e Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövetasszony?
— Nem, ő a liberális diktatúra képviselője.
„Az amerikai nagykövetség sajtóosztályán azt a választ kaptuk, hogy Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet asszony a parlamentbe bekerülő demokratikus pártok, tehát a Fidesz, az MSZP és az LMP eredményváró rendezvényeire látogatott el. Kérdésünkre, hogy a Jobbik demokratikus párt-e szerintük, nemmel válaszoltak.” (Forrás: Amerikai nagykövet: csak a Fidesz, az LMP és az MSZP — Mandíner)
Az a furcsa helyzet, hogy „a demokrácia igazi képviselői” elméleti csapdába esnek, hiszen nem másokkal, mint „a demokrácia igazi képviselőivel” állnak szemközt. Végleges gyakorlati csapdáról persze nincs szó: vannak különféle fegyverek, amelyek alkalmasak az ilyen konfliktusok elsimítására.

A fenti egyenleteket természetesen fordítva is felállíthattuk volna, ahogy azt Eleni tette az idézetben, és még sokféleképpen. Olyan verziók is lehetségesek például, amelyekben az MSzP és/vagy az LMP és/vagy a Fidesz nem demokratikusak, a többiek (+/-Jobbik) pedig igen. A demokrácia tiszta elvként ugyanis sohasem létezett, és minden bizonnyal soha nem is fog létezni (ámbár, ha igen, akkor inkább meneküljünk), viszont minden ún. demokratikus erő „az igazi demokrácia” letéteményesének vallja magát.


7 megjegyzés:

  1. Vezérkomment:

    Azt már sokszor hallottuk, hogy „de jobbat még nem találtak ki”. Kérjük ezt a kétségtelenül nagyon szellemes szlogent mellőzni az esetleges kommentárokban.

    VálaszTörlés
  2. Van egy alapvető probléma, hogy szokás összemosni az ún. "demokráciát" az általános választójogon alapuló népképviseleti rendszerrel.
    Ha mégis szabad e helyen alámerülni holmi gazdasági izék és más közönséges dolgok alvilágába az ideák felsőbb szféráiból, azt mondhatom, hogy a népképviseleti rendszer keretében praktikusan kezelhetők lehetnek a Helytartó Asszony szemérmetlen pártlátogatása és hasonló beavatkozások. Elvileg monarchisták és más anarchisták is egytérthetnek, hogy visszaélés így beavatkozni külföldről a választásainkba. Mellsleg épp egy nem elméleti, hanem gyakorlati elitizmus megnyilvánulása ez, ahol vannak egyenlőbbek, vagy előjogokkal rendelkezők. nekem ettől a népképviselet szimpatikusabb.

    A Fidesz propagandistái mennyit szajkózták a Jobbik vélt moszkvai támogatását, meg most is tőlük igéri a "demokráciát" megvédeni OV, valahogy az LMP fügefalevélmentes Helytartói támogatása és a feltűnő sikerhez nyilván kellő nagy összeg eredete nem szúrja a szemüket.

    VálaszTörlés
  3. Bobkó úr, magyarázza el, hogy mi a különbség a demokrácia és az „általános választójogon alapuló népképviseleti rendszer” között. Mert én nem látok a kettő között ellentétet. Az általános választójog azt jelenti, hogy az egész „démoszt” urnákhoz terelik, „választhat” az ún. képviselőkből. Ha ez nem a demokrácia, akkor mi?

    VálaszTörlés
  4. Furcsa. Két Loxon van.
    Az egyik értelmes...

    VálaszTörlés
  5. Én vagyok az értelmes Loxon, csak ritkán kapok teret a másiktól! ;)

    VálaszTörlés
  6. öhm, ezt az egyik demokrata párt (volt) elnöke mondta:

    "A demokratikus pártok szükség esetén diszkriminálják a szélsőjobboldalt."

    Némi feszültség és ellentmondás van ebben a nyúlfarknyi mondatban. Ha a szavak futni tudnának, akkor ezek itt fent az univerzum pereméig szaladnának, egymástól elfelé.

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)