2009. november 15., vasárnap

Kilencven éve győzött az Ellenforradalom

1919. november 16.
Nagybányai Vitéz Horthy Miklós bevonul Budapestre

Filmhíradó részlet 1939-ből, a 20 éves évfordulón

A Kormányzó beszédének szövege

6 megjegyzés:

  1. Anyukám ezt húzta történelem érettségi tételként 1972-ben. Kettest kapott, mert túlságosan lelkesen adott számot a tanultakról.

    VálaszTörlés
  2. Nem lett volna szükség semmilyen llenforradalomra, ha a magyar nemzeti elit nem alussza át a liberalizmus évtizedeit az I. világháború előtt és különböző rétegei nem kollaborálnak olyan lelkesen a zsidó tőkével. Ha kicsit is kinyitották volna a szemüket, mi zajlik a világban. Ha lettek volna polgári testedző-lövészegyletek országszerte, mint a saját függetlenséggel még nem rendelkező cseheknél és lengyeleknél. Ha a trónfosztáskor nem rohan az elit hosszú sorokban felesküdni a Károlyi-kormányra. Ha Tisza nem várja otthon bénán a gyilkosait, hanem időben elhúz vidékre megszervezni a fegyveres ellenállást. Ha a tökfej hazafiak nem éljeneznek a trónfosztáshoz. stb. stb.

    VálaszTörlés
  3. Igazán lehetett volna egy kicsike megemlékezésféle valahol a székesfővárosban...tavaly volt, még ha Jobbikos is. Nem szabadna elfelejteni hőseinket, Horthy mellett még Lehár Antalra is fontos lenne emlékeznünk. A november 16-án betetőzött folyamatok visszaadták hazánkat nekünk, még ha csonkán és csupán egy röpke huszonnégy évre is.

    VálaszTörlés
  4. A nemesi előnevek valamint a Vitézi Rend tagjai által viselt 'vitéz' jelző kisbetűvel írandó tudtommal. Kivéve, hha mondatot kezdenek.

    VálaszTörlés
  5. Petya, jó lesz az nagybetűvel. Majd kicserélem később. Egyébként Lehár mellett még a Román Királyi Hadsereget is meg kellene említenünk. :>

    VálaszTörlés
  6. Hát bizony L. még azok is felebarátok a vörösökhöz képest. Hallottam olyat, h Horthy állítólag kiadta a Vörös Hadsereg terveit a románoknak, h együtt győzzék le őket. Ha ez igaz, ezt is lehet kétféleképpen értékelni, főleg úgy, hha eltekintünk az oláh szomszéd és a mieink közt hagyományosan fennálló ellentétektől. Bizony-bizony.

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)