2009. június 20., szombat

Egy rövid megjegyzés az evolucionizmus kapcsán

A teakraták egyik kedvenc elfoglaltsága az evolucionizmus fikázása, illetve azzal kapcsolatban bizonyos kérdések feltétele. Mivel én nem csak a hazai ballibbantak elmondásaiból hallok az amerikaiakról, és az ottani viszonyokról, így kénytelen vagyok a ballibbantak meséit is a megfelelő szkepszissel kezelni. Az egyik ilyen mese az, hogy Amerika már annyira haladó, hogy ott tesznek magasról az élet keletkezésének vallásos magyarázatára, illetve hogy csak néhány fundamentalista idióta vallja magáénak ezt, és ahogy a Todomány Halad, úgy nyomja le a hülyevallásosokat.


Néhanapján ilyen-olyan blogokra tévedek szörfözgetés közben, s mit ad Isten, egy libertinus — aki már tanúbizonyságot tett arról, hogy a kereszténység mint barbarizmus témakörének szakavatott ismerője — is jól megmondta, hova tegyék a hülyevallásosok a bibliájukat a teremtésmítoszokkal együtt.

De lássunk csak két állítást egymás után.

1) „Figyeljétek a billentyűzetem mozgását: az evolúció bizonyított tézis.”
2) „Mint bármilyen emberi produktum, tökéletlen, vannak gyenge pontjai, sok fehér folt/fekete lyuk van benne. De megfigyelésen/mérésen, empirikus + műszeres vizsgálaton alapul.”

Ez a két állítás pont egymást követi. Nincs ezzel komolyabb probléma, csak az, hogy egymásnak ellentmondó állításokról van szó. Amennyiben sok fehér, illetve fekete folt van benne, addig nem bizonyított tézis, csupán egy elmélet a sok közül. Hogy a hülyevallásosoktól irtózók számára is érthető legyen: hinniük kell bizonyos komponensekben ahhoz, hogy elfogadják.

A hiedelem ellenére Amerikában elég nagy szarban vannak az evolucionizmus dogmatikusai, ugyanis Polányi 1968-as cikke után nem voltak képesek kielégítő válaszokat adni az ott feltett kérdésekre. Szívás. Így maradnak azok a válaszok, hogy „ez még hiányzik, de majd megtaláljuk”, ami viszont nem elégíti ki a “Science” kritériumait.

Minekutána jómagam nem vagyok természettudós, nem kívánok kimerítően erről értekezni, ellenben a hibás előfeltevésekre talán rá merészelek mutatni. Az eszmetörténészek azonban azt is tudják, hogy Darwin bizony sokat merített kora társadalom-elméleteiből (mosoly).



(Gratulálok a videó kommentátorának, aki a kreacionizmus kritikáját olvasta ki a videóból, by the way. Vagy angolul, vagy simán csak gondolkodni nem tud.)


7 megjegyzés:

  1. G: PLT, TWA vagy Tallián csak szeretne olyat csinálni mint a South Park, ahhoz azonban nagyon kevesek, de ez már legyen az ő gondjuk ;]]

    VálaszTörlés
  2. jut eszembe: láttunk magyar istenes buszt, pontosan nem emlékszem, de valami olyasmi volt ráírva, hogy akkor kéne igazán aggódni, ha nem lenne isten... a félelem mindig is erős ontológiai bizonyíték volt :D:D

    VálaszTörlés
  3. Igen, én is akartam írni, h már itthon is találtam (talán a hetes buszon) ilyen és ehhez hasonló feliratokat, melyek kijelentik, h nincs Isten. És nyugodjunk meg. Azért ez merev. Gondolnák, h itthon igény van ilyesmire? Vagy még inkább pénz, mikor emberek éheznek? Az Egyház még karitász funkciókat is betölt, ezek az ate(a)isták pedig csak haszontalankodnak.

    VálaszTörlés
  4. Asszem,
    üdvözlöm.

    Már azt hittem, nem is olvas minket. ;>

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok a videó kommentátorának, aki a kreacionizmus kritikáját olvasta ki a videóból - gondolom ez a South Park videóra vonatkozik. De a Pearl Jam klip vajon hogy jön ide? Sem (todományos) evolucionizmus-, sem kreacionizmus-ellenes, már abban az értelemben, ahogy azokkal itt foglalkoznak kedvtelve. :)

    VálaszTörlés
  6. Megkérdezhetem, hogy Polányi eme mondatával egyetértenek önök? "The mind harnesses neurophysiological mechanisms and is not determined by them."

    VálaszTörlés
  7. Sir Meronem,

    ez egy jogos és nehéz kérdés. Annyira nehéz, hogy erről rendkívül vaskos köteteket lehetne teleírni.

    Magam részéről sem ezzel az állítással, sem az ellenkezőjével nem tudnék gond nélkül egyetérteni.

    A kérdés rögvest nyelvi is: mit jelent az, hogy “mind”? Ön hogy fordítaná? Ha — szerintem helyesen — azt is mondaná, e szó a magyarban körülbelül az „elme” szó jelentésének felel meg, máris következne az újabb kérdés, mi is az „elme”.

    Kitérő és szükségképpen rövidre fogott választ adok tehát. Az elme használja és (mind) uralhatja a neurofiziológiai folyamatokat (brains stb.), de nem szükségképpen uralja, sőt, a használat leggyakrabban fordítva, de legalábbis szinkronban és passzívan történik, sokkal inkább a neurofiziológiai organizmusnak megfelelő kényszerek által.

    Ha a kérdést egy indiai vagy tibeti bölcsnek tenné fel, ő valószínűleg azt válaszolná, hogy az elmének (manasz) uralnia kellene a neurofiziológiai folyamatokat, s ez gyakorlás, valamint e gyakorlás közben megszerzett képességek kérdése. Ugyanakkor a szánkhja tanítása szerint az elme csupán a
    „tizenegyedik képesség”, és mint ilyen, önmagában nem uralhatja stabilan magát a pszichoszomatikus, egzisztenciális valót, hanem az elmét is uralnia, regulálnia kell „valaminek”, meg kell haladnia.

    A keresztény erre az — alulról közelítve tulajdonképpen „megszerezhetetlen” — képesség-feletti képességre azt mondja, hogy az „Isten békéje, amely minden értelmet felülhalad”.

    καὶ ἡ εἰρήνη τοῦ θεοῦ ἡ ὑπερέχουσα πάντα νοῦν φρουρήσει τὰς καρδίας ὑμῶν καὶ τὰ νοήματα ὑμῶν ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ. (Szent Pál apostol Filippi-beliekhez írt levele, 4:7.)

    A hindu és a buddhista tanítvány e „Cél” jegyében gyakorolja a yoga-t, ami persze olykor a vallásiaktól különböző feltételeket és követelményeket is magában foglal.

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)