2009. május 25., hétfő

Quis?

„Minden kívánatos dolog közül a legelső a bölcsesség, amiben a tökéletes jó formája áll. A bölcsesség világosítja meg az embert, hogy megismerje önmagát, aki hasonló volt a többiekhez, mivel nem értette meg, hogy a többiek előtt való a teremtésben. A bölcsességtől megvilágosított halhatatlan lélek ugyanis visszatekint principiumára, és felismeri, hogy mily éktelen dolog az, hogy önnönmagán kívül keressen valamit, amikor számára az is elégséges lehetett, ami ő maga. Felírva olvasható Apollo triposzán: gnoti seauton, azaz ‘ismerd meg önmagad:’ mert az ember, ha nem feledte volna el eredetét, felismerné, mennyire semmi mindaz, ami alá van vetve a változékonyságnak.”

18 megjegyzés:

  1. Ez olyan, mintha egy régebbi Alkibiádész ferdítés lenne.
    VAgy megyen valahová.

    VálaszTörlés
  2. Sztoikusnak tűnik, de nem akadok nyomára.

    VálaszTörlés
  3. Sztoikusok szvsz kizárva.

    Nem tudom a megoldást, csak tematikai alapon szűkíteném a kört: Platón, neoplatonisták, gnosztikusok, modern kori tradicionalisták közül valamelyik.

    Nem valószínű, hogy Platón vagy akár a neoplatonisták magyarázni kényszerültek volna olvasóiknak, mit jelent a gnoti seauton, ezért inkább valamelyik modernkorira tippelek. Hamvas? Mivel a szöveg magyarul szól, ezért László András szintén kizárt :)

    VálaszTörlés
  4. Modern kori tradicionalista, de nem Hamvas, szerintem neki ennél jobb a stílusa. Szerintem fordítás.

    VálaszTörlés
  5. Vagy egy nem túl eredeti neoplatonista a 15. századból :)

    VálaszTörlés
  6. Tévúton járnak, Uraim. Az igaz, hogy fordítás, de ez minden.

    VálaszTörlés
  7. Loxon,

    Ókori gondolkodóról van szó? Csak, hogy szűkítsük a kört.

    Tölgy,

    Igen, ez maga a tordai hasadék a képemen (a Darwin-posztban feltett kérdésére reagálva), saját szerzemény, mikor tavaly nyáron arra jártunk.

    VálaszTörlés
  8. Loxony,

    szerintem én eltaláltam, mint Petya Tordai hasadékát ;)

    VálaszTörlés
  9. Amúgy hogyan lehetne megjegyzést küldeni megint azon a szép felületen (u.a. mint a blogfelület) ami akkor jön elő mikor a bejegyzés címére kattintunk, és látjuk alatta a hsz-eket (régen lehetett)? Annyival esztétikusabb volt mint ezen az oldalon...

    VálaszTörlés
  10. Petya,

    ahhoz elég csak a "A bejegyzésre mutató linkek"-re kattintania.

    VálaszTörlés
  11. Vagy még sem? :-( Úgy tűnik.

    VálaszTörlés
  12. Nem arra nem lehet kattintani Verena. Ezeket a lenti linkeket sosem értettem, mi az, h bejegyzésre mutató linkek meg link létrehozása?

    De tudják mire gondolok! A hsz-ok alatt (ezen a blogfelületen, ha a bejegyzés címére kattintottunk) volt egy mező, ahova beírhattuk magát a hsz-t, és alatta a gomb, h 'Mehet' vagy valami. Visszasírom azt a rendszert!

    Meg lehetne oldani, h újra így legyen?

    VálaszTörlés
  13. Kedves Petya, sajnos az a beállítás, amire Maga gondol, gyakran meghibásodik. Egyszerűen néha nem lehet megjegyzést küldeni úgy. Ezért egyelőre marad ez a kényelmetlenebb megoldás. De néha majd kísérletezem a korábbival, hátha megjavítják.

    Várom további tippjeiket. :>

    A szerző nem ókori. Ennyit Petya kedvéért elárulok.

    VálaszTörlés
  14. Gonosz, gonosz

    _szerintem_ Hamvas ehhez kevés és más. Modernkori tradicionalisták kizárva. Mr. Los Angeles is, mert ebből a szövegből nem lehet egy inicialicializáló elmélet.


    (bár nekem úgyis ütött az órám)

    VálaszTörlés
  15. Ha nem ókori, nem reneszánsz neoplatonista, és nem modernkori tradicionalista, akkor nem maradt más: a szerző nyugat-európai, 19. századi, (talán német) romantikus filozófus vagy regényíró, olvasott "keleti misztikát", (ahogy azt akkoriban interpretálták Európában). Schopenhauer, Nietzsche, teozófia korszaka.

    Vagy posztmodern, egy emberszabású majom véletlenszerű gépelésének az eredménye :D

    VálaszTörlés
  16. szerintem most Loxon dörzsöli a kezét és gonoszul vigyorog.

    VálaszTörlés
  17. Látta már olyankor is, amikor nem ezt csinálja? Látta már valaki úgy egyáltalán?

    VálaszTörlés
  18. Én mintha már láttam volna, talán álmomban, éppen Bachot játszott harmonikán... vagy rajzfilmzenéket szintetizátoron? Már nem is tudom... :)

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)