2009. május 26., kedd

Pécs, Széchenyi tér: álkérdések?

A pécsi ügyek lokális ügyek, de példaértékűek lehetnek.

A Baranya Ma oldalán tegnap Páva Zsolt új ötletét olvashattuk a pécsi Széchenyi tér átalakításáról, mellyel kapcsolatban — úgy tűnik — mi kongattuk meg a vészharangot.

„A pécsi lakosok véleményét kéri ki Páva Zsolt polgármester a Széchenyi tér átalakításával kapcsolatban — a tét mintegy 300 millió forint. A tér és környékének átépítésére kiírt pályázatra beérkezett ajánlat ugyanis csaknem ennyivel haladja meg a betervezett 1 milliárdos összeget. A különbséget pedig teljes egészében a városkasszából kellene állni.” — mond a cikk.

Ez már valami, legalább történt valami az ügyben, mondhatnánk, de az ezt követő álkérdésekből az rajzolódhat ki, hogy a történet esetleg újabb zavaros fordulatot vehet. A kérdések ugyanis úgy vannak megfogalmazva, hogy az ember ne tudjon azokra helyesen válaszolni. Itt van például a három óvatos kérdésből a második: „A város fogadja-e el a magasabb összegű ajánlatot, de még ebben az évben zárja le a beruházást?” Majd: (pötty) „Egyetértek” / (pötty) „Nem értek egyet”. Az a kérdés sem egészen világos, hogy „Fontos, hogy pécsiek végezzék a Széchenyi tér felújítását?”, a nyitó kérdés pedig ezekkel együtt szintén a lényeg mellett megy el: „Fontos-e, hogy a kulturális főváros évében már ne legyen feltúrva a belváros, és megfelelő körülmények között fogadjuk a látogatókat?”

Egyesek megjegyezték, hogy ezek álkérdések, és valóban. Talán diplomatikusan vannak megfogalmazva, mert bizonyos lobbik ellen kell így eljárni? Nem tudjuk, de ettől még nem válnak igazán érthetőkké.

Ráadásul a cikkben ezúttal már nem egymilliárd hatszázmillió Forintról van szó, mint korábban, hanem egymilliárd háromszázmillióról: „a tét mintegy 300 millió forint. A tér és környékének átépítésére kiírt pályázatra beérkezett ajánlat ugyanis csaknem ennyivel haladja meg a betervezett 1 milliárdos összeget.” — ez csak újra azt a gyanút erősíti, hogy valakik valamit időközben lenyúlnak. De kik? Azért 300 millió Forint nem kis összeg.

A dolog tehát kicsit parodisztikus és ellentmondásos: „A polgármester bejelentette: ebben a fontos ügyben szeretné kikérni a pécsiek véleményét. A napokban egy automata segítségével telefonon keresik meg a pécsieket, s három kérdést tesznek fel nekik. A felmérés költségét Páva Zsolt saját polgármesteri keretéből fizeti, mert, mint fogalmazott: »inkább most költök el erre 200 ezer forintot, mint hogy a pécsiek akaratával ellentétben költsünk el 300 milliót.«” Szimpatikus mondatok, de az információk mintha újfent nem stimmelnének, a cselekvési terv pedig inkább komikus.

A BAMA korábbi és mostani cikkéhez is értelmes olvasói hozzászólások érkeztek. De — habár Páva szerencsére nem Szili — ezek mintha egyelőre süket fülekre találnának. Pl. „Tüke” nevű hozzászóló ezt írja: „A Széchenyi tér Pécs egyik jelképe, jelenleg szép és érdekes, kár lenne elrontani. Egy esetleges felújítás (ahol szükséges) nem lépné túl az anyagi lehetőségeket, és megmaradna a jelenlegi kép. Köszönjük a Polgármester Úrnak, hogy kikéri a véleményünket.” — egyszerű és igaz. A felújítás (nem pedig átalakítás és tönkretétel) pedig megoldható lenne nem egymilliárdból + még néhány százmillióból, hanem ennek töredékéből.

A pécsi polgármesterválasztás előtt a városban (május 1-én) megjelent a Pécsi Leltár, amely összefoglalta a Pécsett eddig történt csalásokat, visszaéléseket és a normálisabb célokért folytatott tevékenységet. Ezt a Gondolkodó Pécsiek Asztaltársasága adta ki. Jó volna, ha ezen asztaltársaság ismeretlen tagjai folytatnák a város felelős védelmét.

Pécsieknek ajánljuk továbbá az Öttorony nevet viselő blogot, amely kérésre tőlünk is átvett-átvesz dolgokat, célja pedig, hogy információkkal, valamint konzervatív sajtókapcsolatokkal segítse Pécs és a Mecsek védelmét.

Erős és gyenge idegzetűeknek ajáljuk továbbá:

Borzasztó (és „komoly”) látványterv:
A kép jobb oldalán látható, mandrill-színekben pompázó nyalókákat
tripla leszúrt rittbergernek kereszteltük el. Erre kell 300 millió Forint?


Új látványterv a teakraták műhelyéből
a mediterrán hangulatok városáról

12 megjegyzés:

  1. eleve a tér nevével is kéne kezdeni valamit. Széchenyi... Miért nem Páva?

    A város nemzetközi neve pedig lehetne Palm Pécs, feltéve ha a második terve nyeri a pályázatot.

    VálaszTörlés
  2. el kéne küldeni ezeket az észlényeket salamancába, hogy megkérdezhessék, miért nem raktak nájlon szobrot 2002-ben a plaza mayorra, kultúrfőváros korukban. miért a gyönyör megőrzésére fordították a pénzt, miért nem akartak modern szép főteret csinálni?
    még franco melldomborját is kiglancolták. persze mostanra valószínűleg leszedette zapatero. ács feri legnagyobb örömére.

    VálaszTörlés
  3. Na, én még nem jártam Salamancában. Pedig nagyon oda kéne mán mennem eccer :(

    VálaszTörlés
  4. Loxon,

    mit szól?
    A reakció megbocsátott magának.

    VálaszTörlés
  5. Örülök. :>

    Csak a link, úgy látom, hibás.

    VálaszTörlés
  6. huh, a Reakció megbocsááátottt?

    Loxon, csak óvatosan.

    De ha jól csinálja, talán még a Baumgarten-díjat is megkaphatja

    VálaszTörlés
  7. összenő ami összetartozik :)

    VálaszTörlés
  8. tist,

    de látja, Loxon még szóba áll velünk, pedig megindult vele a szekér. Ember ez, na!

    VálaszTörlés
  9. Loxon,

    azt nem értem, mit rugózik folyton e kishülyeváros látványtervein.

    Az ultimate megoldás
    http://www.rangerovers.net/photographs/scenery/blkrkwet.jpg

    VálaszTörlés
  10. Tölgy, ha ilyen mucsai módon beszél, elküldöm Európába. Ezt veheti fenyegetésnek.

    VálaszTörlés
  11. Igaza van Tölgy!
    Ledózerolni és behinteni sóval!

    "És Abimélek egész nap vívta a várost, mígnem bevette a várost, és a népet, mely benne volt, leölte: a várost pedig lerombolta, és behinté azt sóval."

    (Bírák könyve 9:45)

    :D

    VálaszTörlés
  12. Lótuszevő,
    bion-bion.
    Mert kérdem én, mit érdemel az a város, ahol 65%-t kap a Fospumpa embere? Még a só is kár beléjük.

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)