2009. április 16., csütörtök

A Nácikirály, avagy
Székely Bertalan és a klerikálnácik

Lied: Tömeggyilkos volt-e a nagy festő, Székely Bertalan? Az egyházzal szövetkezésben alig észrevehető, de egyértelmű jeleket helyezett el egy kevéssé frekventált kápolna falifreskójára. A kódokat most a teakraták holokauszt-kutató különítménye leplezte le. Már folyik a tömeggyilkos festő életművének átértékelése. Az ominózus freskókat azonnali hatállyal szurokkal kenték be. További intézkezésig. [Teakrata Távirati Iroda]

Kommentátor: Mr. Pharmacist.

Fájdalmas a hír, mégis közölnünk kell a publikummal, hogy a Konzervatív Tea-Kör legújabb kutatásai szerint az Árpád-házi magyar királyok között akadt egy náci (NÁCI!). Így Magyarország tudhatja magáénak a világ szégyenére az első Nácikirályt. Talán mondanunk sem kell, hogy a kor szokásainak megfelelően az uralkodót a Katolikus Egyház három püspöke, köztük bizonyos Mór kente fel királynak, összekacsintva így a Nácikirállyal. A visszataszító és elfogadhatatlan procedúrát talán mindörökre a történelem fátyla fedi el, ha csak ezek az emberszörnyek szövetségesre nem lelnek egy XIX. századi piktor, bizonyos Székely Bertalan személyében, aki a múlt sötét mélységeiben rejtező eseményt szemérmetlen nyíltsággal ábrázolta egy falfestményen. Hogyan lehetséges ez európai értelemben véve? Hát úgy, hogy akkoriban Magyarországot egy idegen király és csahosai tartották nehéz bilincsben, összejátszva az Egyházzal, amely a latifundiumaihoz láncolt elnyomottak vérén és verejtékén vett gazdagságból hivalkodott sötét középkori múltjával. Így került helyzetbe a szervilis Bertalan, aki a pécsi székesegyház falára pingált képén néhány apró hibát is elkövetett, horogkereszteket firkált a király és a püspök alakja közé, ráadásul szivecskékkel toldotta meg a mintát, ami egyértelművé teszi szimpátiáját az elnyomó eszmék iránt. Így a Tea-Kör fáradhatatlan kutatóinak felfedezése nyomán magára vonja a vádló jelen tekintetét (j'accuse!), és ugyan megkésve, de a történelem ítészei előtt felelhet végre megbocsáthatatlan bűnéért. További intézkedések foganatosításáig a mázolmányt azonnali hatállyal szurokkal kentük le.

A bizonyítékot itt tekinthetik meg (összevetésül ismét a poszt, második kép):


Székely Bertalan: Szent Mór megkoronázza I. Endrét — falfestmény, 1891.
Forrás: képeslap. Pécs, székesegyházi plébániahivatal

4 megjegyzés:

  1. Elhatárolódom!

    És mindez felveti az Árpádok felelősségét.

    VálaszTörlés
  2. Hát persze. Mitől származnak az Árpád-háziak? A Turultól. És Árpád-sávos a zászlajuk. Világos az összefüggés.

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok, Mr. Pharmacist!
    Különösen, ha egy képeslap segítségével jött rá a feladvány megoldására. Ezek szerint nemcsak a tolla jó, hanem a szeme is kiváló :)

    Nem hiába tartja a mondás: embert tolláról, madarat barátjáról.

    VálaszTörlés
  4. Pharmacist, egyébként gratulálok, hogy megfejtette ezt a csinos feladványt. Az elméje és a szeme éles, mint a sasé.

    Csodálom, hogy míg annyian kommentáltak a rejtvényt tartalmazó poszthoz, addig ez a megoldás nem vívja ki a neki járó elismerést. Legalábbis a nagyérdeműét.

    De nekem már olyan kicsik az érdemeim, hogy kilátok közülük.

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)