2009. március 21., szombat

Ne örüljenek



Nulladszor. Vegyen mély levegőt, lassan engedje ki, és közben próbálja tudatosítani, hogy ami most történik, az egy folyamatos és végeérhetetlen hipnoterápia része, Ön pedig most éppen a hipnagógia állapotában van. Igen, a Tea-Kör is csak egy rémkép, amely az Ön tudatában merül fel.

Először. A szcientológia egyház már bebizonyította, hogy a pszichiátria gonosz, nácista dolog. [itt és főleg itt] Ezért ne hallgasson rám, és főleg ne másokra, akiknek még annyi jelentőségük sincs, mint nekem. Mivel jelen pillanatban azt képzeli, hogy én az Ön hipnotizőre vagyok, sőt, megbízik bennem, annak ellenére, hogy közlöm Önnel kétes mivoltom, lehetőségem van arra, hogy irányítsam az Ön álmait. Én pedig úgy szeretném az Ön álmait irányítani, hogy maga észrevegye, miféle álomba került. Ne kérdezze, miért. Jobb, ha nem tudja.

Másodszor. Már mások is megírták, hogy Önnek folyamatosan hazudnak. Én is megírom, sőt azt is, hogy ezek a mások is hazudnak Önnek. Ő is. Meg ő is. Ne feledje, hogy Önnek már Az Őszödibeszéd c. ismeretlen szerző által jó előre megírt pamflettel is hazudtak (ld. a második számú bábfilm-részletet, amely bemutatja Önt is), ti. azt kommunikálták Önnek, hogy hazudtak ugyan, de most már őszinték, és eztán is őszinték lesznek. Amit várhat az ilyen rémképektől, az ez (nézze csak végig).

Harmadszor. Az Ön állítólagos élete úgy van berendezve, hogy rászokjon a színészetre és a színészkedés folytatására — a végtelenségig. Le akar szokni. Rendben van. Akkor ne vegye be az újabb hipnotizőrök reinkarnációs utaztatásait. Se a régebbieket. Főleg ne az oligofrénekét, hacsak nem Ön is oligofrén. Örüljön neki, hogy olyat talált olyat, mint én. Legalább bevallom, hogy hipnotizálom.

Negyedszer. Most tudatosítsa magában, hogy amit majd mondanak Önnek, már jó régen ismerős kell legyen.

Ötödször. Mindaz, amit tehet, hogy tudatosítja a lehetséges forgatókönyveket. Ha jó úton jár, megértheti, hogy az élete csakis a szuperhősök csatájában folytatódhat, azon a képernyőn, amit hipnagógiájában lát. Mert Ön — nem tudott róla, de — a demokráciát és az evolúciót „választotta”.

Most ötig számolok visszafelé, és fel fog ébredni. 5... 4... 3... 2... 1... s huss, hipnagógia, demagógia.

Nos, kívánja még ezt? Ugye nem? Ugye, ha szavazófülkébe tuszkolnák, akkor is inkább így cselekedne?

It works.

Most, hogy meggyógyítottam, igyon meg velem egy csésze forró teát.

*

PS: ne higgye azt, hogy a hol náci, hol klerikálfasiszta teakraták gonoszsága alábbhagy. Betették ők már a lábukat Aprajafalvára, méghozzá megmondom hogy. Imígyen:



Hogy e hupikék történetben végül mindig a töpörödöttek győznek? Ne tévessze meg: a filmet egy hipnotizőr barátom rendezte. Én nem véletlenül vágtam le a film végét — csakis az Ön érdekében. S még ha — az Ön számára — úgy is történne, ahogy ez a barátom akarná, jegyezze meg, az erkölcsi győzelem a miénk lesz, megátalkodott gonoszoké.

26 megjegyzés:

  1. Ma má' ne nézze meg többször a Mátrixot.

    VálaszTörlés
  2. [Szvsz nem is Loxonunk írta ezt a bejegyzést. Ez a tegező megszólítás?!]

    VálaszTörlés
  3. Itt tegező megszólítás? Az a Reakción volt, jó Uram, úgy egy éve, amikor még nem Retrográdban laktunk.

    VálaszTörlés
  4. Nem is tudtam, hogy külföldiül Gadamer a Hókuszpók.

    VálaszTörlés
  5. Biztos, hogy a posztot Loxon írta.
    Az olvasással pedig jól megdolgoztatott :)

    Loxon, eddig is sejtettem, hogy Mágus, de ezek után kétség sem fér hozzá. Belelát az emberek veséjébe. Igazán diszkréten és elegánsan műveli :)

    Tölgy, a Maga "Egyén és nagyság" posztja könnyebben emészthető volt. És tetszett.

    További szép estét kívánok, uraim :)

    VálaszTörlés
  6. Leskelődő, Maga túl kedves hozzánk. Már-már elszégyellem magam. És Tölgyet is.

    VálaszTörlés
  7. Tisztelt Loxonom, megkérném, inkább jöjjön ki kicsit az álomba ködlő furcsa álomból a napra - szükségem volna blogos szakértelmére.

    Mert képzelje, ezt tapasztaltam: Tewton egy régebbi posztjához fűztem megjegyzést, mire gép azt írta ki, hogy elmentette, és a poszt tulajának engedélyével teszi majd közzé.
    Ilyet még mintha nem láttam volna eddig, Maga tud róla valamit?

    VálaszTörlés
  8. Így mindjárt más. Édesded szendergésem ezúttal a realitás kemény szava szakította meg a Maga nevével, Leskelődő.

    Készen is van az update

    A prózai ok, hogy az egy hónapnál régebbi posztok esetén egy szűrőt iktattam be. Azon túl már moderálunk, s csak az olyan közérdeklődésre számot tartható kommentárokat közöljük, minők az Öné is.

    De néha nem veszem észre, hogy új kommentár érkezik. Szakértői vezetésre lesz tehát szükség. Ha gondolják, lemondok.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Loxon,
    értem, és köszönöm.

    Elnézést, ha túl hirtelen ébresztettem. De lássa azt is: a szép tavaszi napsütésre csalogattam kifelé :)

    Persze nem hinném, hogy komolyan gondolta, de a lemondást határozottan ellenzem!

    Nemsokára egy éve lesz, hogy alapító atyaként a blogot gondjaiba vette, és szerintem kiváló gondviselő :)

    Volna egy javaslatom is, ha megengedi: a Kánont talán érdemes lenne az olvasási ajánlat és a Teakrata írások alá betenni. Így elég nehézkes előbányászni, pedig érdekes lenne figyelemmel kísérni, alakul-e?

    Pilinszky például nem került bele, Márait sem látom, pedig hát...
    Kissé tartva a virtuális fejbevágásoktól, Móriczot is szívesen látnám itt. Nem azok alapján, amiket _róla_ írtak, hanem amit _tőle_ olvastam.

    Mit szól hozzá?

    VálaszTörlés
  10. Kedves Leskelődő,

    A Kánon Tölgy reszortja volt, de tiszségében megerősített diktátorként elhelyezhetem az említett személyeket benne, hacsak emiatt nem kell bizalmatlansági indítványt benyújtanom magam ellen.

    Viszont az ötlete jó, tényleg kirakom (a már régen frissítendő ajánlatok és archívum mellé) a kánont is, valamint a napra is kidzsalok. (Bár egyelőre itt fúj a szél és hideg van.)

    Móricz-cal kapcsolatban azonban némi fenntartásom volna. Ha Nyilas Misire gondol, támogatom a javaslatát :>, de egyszer kezembe került valami könyvecskéje, ami még csak nem is irodalmi, hanem politikai mű volt. Címe ez volt: A földtörvény kiskátéja. Aztán a Népszavazás a földreformról. No persze most csak az advocatus Diaboli hálátlan szerepét vállaltam el.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Leskelődő,

    ezt a Móricz-dolgot esetleg bővebben is kifejthetné, engem igen érdekelne.

    VálaszTörlés
  12. Kedves Loxon, hihetetlen, hogy Ön miket olvas :)
    Tény, hogy elég kínos lehet, ha egy író direkt politizálásba kezd. Ez sokszor nem jól sül el.
    Verenának írt válaszomban megindoklom, Móricz nekem mért jutott eszembe, de természetesen elfogadom a fenntartását.
    Örülök, hogy a kánon címlapra történő beiktatásának ötletét jónak találta. Hogy Tölggyel hogy osztoznak a munkán, abba persze nem szólhatok bele. Én mindenesetre köszönöm.
    Szép, meleg holnapi Napot kívánok!

    VálaszTörlés
  13. Kedves Verena,
    attól tartok, nem venné sok hasznát :)
    Önnel ellentétben ugyanis nem vagyok a konzervatívok avatott kutatója.

    Ha én próbálkoznék Móricz elemzésével, az kb. olyan lenne, mintha egy kőműves gombostűre szúrna egy bogarat, és tudós arccal hümmögve körüljárkálná. Őszintén szólva, azt reméltem, valaki hozzáértő erősíti meg, amit mondtam.

    De hogy lássa, nem a levegőbe beszélek :) :

    teljesen hétköznapi olvasóként találkoztam (találkozom) Móriczcal, és erős benyomásaim vannak a hozzáállásáról.

    Loxon tréfálkozott, mikor a Légy jó mindhaláligot említette.
    Én komolyan gondolom, hogy az egy konzervatív szemléletű mű. Olyan értékek, mint felelősségtudat, hagyomány- és tekintélytisztelet, egyéniség, önálló gondolkodás és alázat, igencsak jelen vannak benne.

    Még inkább éreztem ezt a Boldog embernél.
    Egy olyan sokgyerekes családban felnövő, és sok gyermeket felnevelő parasztemberről szól, aki eszes, szorgalmas, vallásos – igazi, teakrata értelemben vett balga.
    (http://konzervativok.blogspot.com/2008/10/blcs-balgk.html )
    Nincs könnyű sorsa, de képes élvezni az életet, és mintha mindig azt tenné, (legyen annak később rá nézve jó, vagy rossz következménye), ami abban a pillanatban a leghelyénvalóbb.

    Nem szeretnék túl hosszúra nyúlni, mégis idéznék a könyv befejező mondataiból:

    „A te életed mintaszerű emberi élet. A szegény magyar földműves ember együgyű élete. Nem futottál hiábavaló földi javak után: mennyei kincset szereztél ezen az igazán siralmas földi téreken.
    Arról nem tehetsz, hogy az ember az ország szolgálatában elég, mint a kicsiny gyertyaszál. Ebben mindnyájan osztályos társaid vagyunk e megtöretett hazában.”

    ( http://mek.niif.hu/00900/00988/00988.htm#31 )

    Igen, ez is vonzó számomra. Azt látom, hogy nemcsak a (szellemi) arisztokrácia lehet konzervatív gondolkodású és életvitelű, hanem egy egyszerű, hétköznapi ember is.
    Úgy gondolom, ez manapság különösen érdekes.


    Hát, lehet, hogy ez nem túl sok a javaslatom alátámasztására. De nem baj, Móriczot akkor megtartom magamnak :)

    VálaszTörlés
  14. Kedves Leskelődő,
    megértem és elfogadom az érveit. Én is olvastam a Légy jó mindhalálig-ot (az egyik a kevés kötelező olvasmány közül, amit elejétől a végéig elolvastam és szerettem).

    Plusz feltenném a nehéz kérdést, volna-e kedve szerzőnk lenni. Mindjárt megmagyarázom, miért is nehéz ezt kérdeznem. Amint látom, örömöt talál az alkalmankénti leskelődésben, és ennél valóban nincs is jobb foglalatosság a világon. Éppen ezért a világért sem akarnám, hogy úgy érezze, innentől Magát leskelik, és nem Maga leskelődik. :>

    Így hát teljesen megértem, ha nemet mond. Akkor maradjon továbbra is a legfigyelmesebb és legmegtisztelőbb olvasónk.

    VálaszTörlés
  15. Kedves Loxon,
    látom, máris intézkedett: a kibővített kánon az új helyén kelleti magát :)

    Kitüntető az ajánlata, de teljesen igaza van - különösen a fentebbi figyelemre méltó posztot és a hozzászólásokat olvasva gondolom úgy, hogy szívesebben maradok a magam egyszerűbb világában. (Még akkor is, ha ezzel PHJ butuska minősítését veszem magamra :)

    Persze, az emberrel időnként meglepő dolgok fordulhatnak elő - ezért ha mégis múlhatatlan közlésvágy törne rám :) , engedelmével a lap alján megadott címen jelezném.

    De (a hozzászólásoknál történő belekotyogás jogát is fenntartva) mindenképpen maradok továbbra is

    értő szándékkal figyelő olvasójuk.

    VálaszTörlés
  16. Ujjuj! PHD nagyon félreértett.

    A Bilderberges posztban megjelenő hozzászólására utaltam, ahol ezt írta:

    "Ugyanakkor a butus jelzőt használnám azokra, akik ezzel meg nem foglalkoznak semennyit sem..."

    A butus jelzőt _magamra_ vettem, nem Magára értettem.

    Elnézést, ha félreérthető voltam. Igazán nem szeretném, ha ebből fölös kavarodás támadna.
    Nos, így rendben vagyunk? :)

    VálaszTörlés
  17. Ismét pardon :)

    Egyhangú társalgás lesz a miénk, úgy látom - Maga mond valamit, én pedig elnézést kérek. Úgyhogy most kicsit befogom a számat.

    Ps.: Hacsak el nem rontottam valamit megint ;)

    VálaszTörlés
  18. Leskelődő,

    elhatárolódom!

    Móricz nem volt konzervatív :(
    Egy népiesch volt, ami mégiscsak baller dolog.

    A Légy jó mindhalálig-ot olvasni meg olyan, mint a Kincskereső Kisködmönt.
    Borzalom!

    Világ életemben a vörösingeseknek drukkoltam, nem nemecsek ferinek.

    VálaszTörlés
  19. Tölgy, valamit kever, nem?

    Nem a Pál Utcai Fiúkra gondol? Az nem Móricz...

    Egyébként sokban igaza van, de az utóbbi időben azért olvastam olyan leveleket Móricztól, amelyből kiderül, hogy annyira azért nem volt népiesch, mint gondoltam.

    Na, ez nem védelem. Most hát mi legyen? Vétót emel? Akkor nincs mentség, ki kell szednünk őt a kánonból, és Leskelődő olvashatja magában. :)

    VálaszTörlés
  20. Nyugodtan iktassák ki.

    Kőszívűek! :P

    Azt én sem értem pontosan, Tölgy mért hozta ide a vörösingeseket, de emlékezetem szerint nagyon elpáholták őket. Csak nem ezt szereti bennük? :)

    Loxon, a levelekről szólna kicsit bővebben? Hol, miben olvasta őket?

    VálaszTörlés
  21. A forrást talán most nem jelölném meg, sőt nem is idéznék, mert félrevihetné a társalgást.

    De talán ez a kis cikk segít árnyalni valamit a Móricz-képen. :>

    Én nem tudok dűlőre jutni, talán nem is akarok, de majd Tölgy vagy Leskelődő elbillent.

    VálaszTörlés
  22. Loxon,

    köszönöm, de még valamelyest emlékszem. Itt ugyi 3 kötelező iskolai olvasmányra utaltam.
    És nem a Nyilas Misi - Bice-Bóca - nemecsek ernő volt a kedvencem, hanem a kellően gonosz Pásztorok :)

    (Van aki nem Tomnak drukkolt, hanem a tolvaj Jerrynek?)

    Leskelődő,
    téved. A grundot bezárták - tehát kik vesztettek?
    Na ugye.

    VálaszTörlés
  23. A Pásztorok erőszakos tolvajok voltak.

    A vörösingesek nem nyertek semmit, viszont nagyon megverték őket.

    NEMECSEK _ERNŐ_ nevére ma is mindenki emlékszik, csak Maga egy kicsit rosszul. :)

    VálaszTörlés
  24. Nem, nem.
    A pPásztorok realisták voltak.

    Szerintem Maga a Dallasban sem Dzsokinak drukkolt, hanem Bobbynak és Pamelának :(

    VálaszTörlés
  25. Nekem a Boldog ember pont nem tetszett, bár ennek oka inkább "túl prózai" stílusa volt. :-)

    Ami a leginkább zavar műveiben és világszemléletében, az az, hogy a parasztságot mint olyat úgy teszi meg értékek hordozójává, hogy közben élesen szembeállítja az urakkal. Nem emlékszem, hogy bármelyik művében pozitívan jelent volna meg olyan arisztokrata vagy nemes, aki ragaszkodott a tradíciókhoz, a hagyományos társadalmi hierarchiához, stb. (Persze korántsem ismerem minden művét.)

    "A Pásztorok erőszakos tolvajok voltak."

    Hát Rózsa Sándor? ;-)

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)