2009. február 14., szombat

Modern és poszt-modern

Pár éve holland ismerősök büszkén vittek el a rotterdami kockaházakhoz, a hetvenes évek modernizmusának holland büszkeségéhez. Közelről látszik, hogy teljesen használhatatlanok ezek a 3 szintes lakások. Drágák. És eléggé vacak az anyagok minősége — nehéz felújítani. A modern nem időtálló. A lakások egy része üresen áll. A modern projekt bebukott.




Erre jött egy másik projekt, a poszt-modern. Ha a modern értelmetlen — az emberiség nem véletlenül nem élt csúcsára állított kockákban korábban —, akkor a posztmodern vállaltan és büszkén az. Ami igazán pikáns, az az, hogy a poszt-modern a tervezett rendetlenség. De legalább jól fizet valakiknek.




Azután van egy harmadik lehetőség is. A posztszocialista. Hulladékból, ahogyan sikerül. Átgondolatlanul, vacakul, igénytelenül, oroszosan.



Amit elvesztettünk, az a nemzedékek egymáshoz ragasztott épületei, épületszárnyai. Kisebb-nagyobb átépítésekkel, ahogy a család, az üzletmenet vagy más megkívánta. Azt az eklektikát, amit a modern Bentham Panopticonja nyomán gyűlölt, a poszt-modern értelmetlenül követné. A pre-modern eklektikája ugyanis értelmes volt és kényelmes. Erre legyen példa a Darwin házából kialakított Darwin College a Cam partján.


8 megjegyzés:

  1. Ó de csúnyák ezek a kocka-házak. Még a hulladék-ház is természetsebben hat ezeknél.

    VálaszTörlés
  2. Ez azért egy kicsit "gyalogos" megközelítés, nem lehet a hagyományos (20. sz. előtti) építészetet a praktikumra korlátozni. Egy tradicionális társadalomban a ház szimbolikus tér is, nem csak egy rakás kő.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem a szocialista hulladékház nem rossz, eléggé "industrialos" hangulata van...:)

    VálaszTörlés
  4. Hát nálam sajna überelhetetlen a régi paraszt ház álom... :)
    http://picasaweb.google.hu/robroy8/2008070510RsG#5247309653064040578
    http://www.malomko.hu/images/muzeum.jpg

    Persze ebben is el tudnék tengődni egy gyönyörű tóparton:
    http://picasaweb.google.hu/robroy8/2008080209Salzkammergut#5247327137546153442

    VálaszTörlés
  5. Kedves Gaszan,

    a parasztház az utolsó kategóriába esik.
    Volt szerencsém lakni 500 éves yeoman házban, tele egyenetlenséggel, zegzuggal, ami ellen a modern lázadt és amit a posztmodern utánozni próbált.

    VálaszTörlés
  6. Tölgy, megígérte, hogy nem említjük többet Darwint ebben a hónapban. Önnek most egy kis kaloda jár. Pharmacist, hol van?

    VálaszTörlés
  7. Nem tudtam ellenállni, és valami jót is akartam mondani Darwinról.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Tölgy! Létezik a modernnek egy olyan minősége, amellyel (szerintem) jóérzéssel békében együtt élhetünk, ami (szerintem)maga nemében valódi értéket képvisel. Például erre gondolok:


    http://whc.unesco.org/en/list/1052/

    ü
    bbjnick

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)