2009. február 6., péntek

Másvilág — Világmegváltók, szevasztok!

Képzelj el egy világot. Képzeld el, hogy mindenki békében él egymással, mindenki egymás nyakába borul, szeretik, sőt imádják egymást, megszűnt minden konfliktus, nem ölik egymást a zemberek, nem ugrasztja egymásnak őket a vallás, és mindenki jólétben tengődik. Képzeld, hogy te vagy Dzsonlennon. Most éld bele magad ebbe a világba, és mártózz meg benne.

Most nyisd ki a szemed, és kapd ki a kezed a biliből.



Igazán remek dolog, amikor a kiábrándult balosok-liberálisok új Reményt adnak az Emberiségnek (vö. Hope and Change), jólétet, békét, zökkenőmentességet ígérve mindenkinek. A világ gondjainak megoldása a kezükben van!

Hannah Arendt írja a Human Condition-ben, hogy a modern tömegdemokrácia egy hatalmas oikos-szá változtatta a társadalmakat, és miközben a „társadalmi” uralkodott el mindenen, a modernség eltörölte mind a privát szférát, mind a politikait. A politika ma nem társalgás, vagy a jó rendről szóló elmélkedés, hanem annak eldöntése, hogy az „államháztartás” kinek mennyit juttasson, és mennyibe kerül a csirkefarhát. Miközben az egész társadalmat egy hatalmas, ám igencsak perverz „családdá” (emberiséggé) transzformálta, sikeresen törölte el a politikai alapját képező magánt, és a közösségeket, elsősorban a családot. Ahol a kormányzat lát el minden földi jóval, ott nincs szükség családra. Nem egyéni-és közös (kis közösségi) erőfeszítésekkel kell elérni a megélhetést, azt majd a „politika” megoldja. A modern tömegtársadalom a súrlódásmentességet a mindenki számára egyaránt elérhető jólétben (nem jóllétben) látja: „mindenkinek szükségletei szerint”.

Külön mókás, ahogy a politikára „egy fillért sem” adományozó celebek (fenéket nem, adónak és járuléknak hívják) épp felajánlják pénzüket az Új Világmegváltásra, és kérnek minket, mi is tegyünk így. Az egész politika korrupt, de az új majd nem lesz az. A Szentek Közössége jóra fordítja majd a pénzünket. A korrupcióba, igénytelenségbe, tömeges gondolattalanságba és káoszba forduló szocdem-liberális politika megszűntetéséhez egy új, szocdem-liberális hippi álmodozásra van szükség.

Szívem szerint más politikát támogatnék. A paradoxon az volna, hogy úgy kéne „adnom”, hogy nem adok semmit: ha nem világmegváltás, hanem fordulat következne, én olyan politikát támogatnék, amelyik azt mondja: kedves választó, ne add nekem a pénzed. Csak annyit adj, amennyi a közrend és a törvényesség fenntartására kell. A többit tartsd meg magadnak: építs házat, alapíts családot, nevelj gyereket, tegyél félre neki egyetemre. A te gazdálkodásodba nem kívánok beavatkozni, te pedig nyugodtan társaloghatsz Loxonnal a Szalonban a metafizikai tradiconalizmusról és a nouvelle droite-ról, anélkül, hogy azon kéne aggódnod, hogyan szórakozik az állam a pénzeddel.

Imagine. Yes We Can (?)

14 megjegyzés:

  1. Reakcionárius úr, ezt vehetjük programnak? :>

    VálaszTörlés
  2. Minden további nélkül:)
    Az én programomnak az államnak tekintélye van, nem száraztészta-osztogató szerepe, így nyugodtan társaloghatok Loxonnyal.

    VálaszTörlés
  3. "Ahol a kormányzat lát el minden földi jóval, ott nincs szükség családra."

    Azért a család és a kisközösség is börtön volt. Az antiliberális _utópia_ is hazudik.

    Bár az igaz, hogy ha már választani kell a család és az állam között, inkább az előbbi. Még mindig inkább anyámmal-apámmal élnék kölcsönös függőségben, mint Veres Jánossal.

    VálaszTörlés
  4. Már ha Veres János az állam. Magyarországon (és általában a „keleti táborban”) az államiság — mint olyan — megítélésének rengeteget ártott a kommunista „állam”-fétis.

    VálaszTörlés
  5. És persze az egész feltételez egy jóval alacsonyabb komfortfokozatot. Utak, közművek, modern orvostudomány... ezeket csak az államok tudják megfelelő színvonalon finanszírozni.

    Kérdés, hogy pl. az orvostudomány érték-e. Többet ér-e a modern létbiztonság, mint amekkora veszteség, hogy az ember már nem a Halál árnyékában éli az életét.

    VálaszTörlés
  6. Azért a hard core liberálisoknak nincsenek illúzióik ezzel a Lehetmás dologgal kapcsolatban. Úgy emlékszem, amint bejelentette Schiffer András, hogy csatlakozik, azonnal kirúgták a TASZ ügyvivői testületéből, mondván, hogy a _pártpolitizálás_ összeegyeztethetetlen a TASZ tevékenységével.

    VálaszTörlés
  7. Ezt a Lennont meg valaki igazán lelőhetné már.

    VálaszTörlés
  8. Mr. Pharmacist, a Maga feketehumora...

    VálaszTörlés
  9. Arik ezek a kiábrándult szadisták. Szar a politika, ezért adjunk pénzt egy új politikai pártnak. Nem baj, a szadeszt gyengítik. Hajrá!

    Az elitellenes duma meg azért jó, mert ebben az izében benne van Bozóky is... mivel is foglalkozott 2005-6 között? Na majd eszembe jut.

    Süki Miki bazmeg, pont neked kellett ezt az elitváltós szöveget mondani? ilyen apuval és anyóssal? Hülye vagyol :(

    VálaszTörlés
  10. Vicces, nekem az volt az érzésem, hogy itt egy bizonyos holdudvar próbálkozik újrapozicionálni magát. Kicsit távolabb a bukó kékmadaraktól. A Padödöt azért hiányolom.

    VálaszTörlés
  11. Tevvtony,


    Ami késik, nem múlik! Lesz biztos Padödö meg Győzike, miegymás.
    Akkor lesz csak igazán szép az összkép!
    (De nem kevés figurát nem értek itt: ezek elvileg kiábrándult szadisták/libik/hippik, de Hajós A. mi a frászt keres ott, minekutána a múlt héten tett hitet Demszkáj mellett? Vagy nem fizet már jól a Heti Hetes? Tippek?)

    VálaszTörlés
  12. Emberarcú liberalizmus, a Legújabb Generáció :)
    Jó, persze az is lehet, hogy jót akarnak, és csal mi vagyunk a cinikusok.

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)