2009. január 22., csütörtök

Richard John Neuhaus


Január 8-án elhúnyt J. R. Neuhaus atya, az amerikai neokonzervatív ébredés egyik meghatározó alakja. Talán ismerős sokaknak a szintén lutheránus és neokonzervatív P. L. Bergerrel együtt írott tanulmányaiból is. Szerzője a The Naked Public Square-nek és a First Things alapító szerkesztője.

Lutheránus lelkészként kezdte papi karrierjét, majd katolizált és a Római Katolikus Egyház is pappá szentelte. A keresztény konzervatívok egyik legfontosabb szerzőjévé vált az Egyesült Államokban, a szekuláris állam és a szekularizmus éles kritikusa, az amerikai Kulturkampf tábornoka volt. Nyüszítve menekült előle, érvei elől az ellen.

Akit érdekelt a mai konzervatív gondolkodás, vagy állam és egyház, politika és vallás kapcsolata, nem kerülhette meg az írásait. Igazi theocon volt... vagy teacon.

Isten nyugosztalja.

8 megjegyzés:

  1. Jó ember volt, Isten nyugosztalja!

    http://townhall.com/MediaPlayer/AudioPlayer.aspx?ContentGuid=fef91466-1fd5-4713-8676-6c4690e03b0c

    VálaszTörlés
  2. A Kulturkampfot az amerikaiak használják az elmúlt 30 év világnézeti (konz-lib) vitáira, angolos és németes írásmóddal is.

    VálaszTörlés
  3. oh, szegényem visszatért az Óegyházhoz.
    Bár Th. Merton is azt mondja, hogy ott az életszentségnek több látható jele van. Köszönjük a poctot, Tölgy, mostantól egy újabb név a listámon :)

    Öhmmmm ... PHJ-nek igaza van, a kultúrkampf egy nacionalista állam harca volt egy globális egyház ellen, direkt katolikusellenes törvényekkel (Kampfgesetze). Bár állítólag a végén a pápisták nyertek.

    twtn

    VálaszTörlés
  4. Tölgy,
    szimultán kommenteltünk --- mindenesetre az amerikaiak szemmelláthatóan vagy hiperironikusak, vagy szeretnek félig megértett metaforákat átvenni, az eredeti kontextus nélkül -- amitől minket egy történelemérettségi talán megóv :).

    BTW, az amerikaiak sok tekintetben tkp. olyanok, mint a ... görögök.
    twtn

    VálaszTörlés
  5. Jól értem Tewton, most akkor lebuzizta őket?

    VálaszTörlés
  6. PHJ, ez talált.

    Ugye nem demokráciával akar házalni, Tölgy?
    [...|.]

    Bismarck

    VálaszTörlés
  7. Loxon,

    ne szóljanak hozzám.
    Duzzogok. A fekete rasszizmus senkit sem érdekel. Úgy látom a nyerő témáink az evolucionizmus és Izrael. Milyen kár, hogy egyikhez sem értek.

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)