2009. január 11., vasárnap

Nem, nem és nem


Annie Lennox, 2009. január 3., London, Trafalgar Square



Annie Lennox, 2009. január 10., London, Trafalgar Square


Habár Tea-Körünk egyik legfőbb védjegye most lett 150 éves, a szebb — igaz, nehezebb — napokat is látott London követelésektől, tüntetésektől, összecsapásoktól volt hangos. De a hazai konzervatív blogokon most már elég nagy a csend.

Pedig nincs mit szégyellni azon, hogy most éppen Izraelre haragszik apraja [Londonban] — nagyja [a Vatikánban], vagyis azon emberek apraja-nagyja, akikben némi részvét/harciasság lakik. Mindebben semmi feltétlenül gonosz dolog nincs, még ha bizonyára szentimentális elemei is vannak (mint az ellenkező oldal iránti szimpátiának is).


Most nézzünk meg egy nyilvánvalóan palesztin-barát oldalt (nagykorúak csak gyerekek felügyelete mellett, valamint fordítva), és miközben kritikus európai szemmel elemezgetjük a nemritkán valósággal szörnyű képeket, azért idézzük elménkbe azt, hogy a „Hamász elleni antiterrorista akció” kapcsán nem csak egy narratíva létezik.

Kérdésem: valóban szükséges úgy bánni a palesztinokkal — gyakorlatilag válogatás nélkül —, mint született terroristákkal? Loxon Brian Eno és Annie Lennox (a londoni tüntetések résztvevői és szónokai) mellett állva azt válaszolja, hogy nem. Sőt, el kellene gondolkozni azon, hogy talán nem csak ethnikai előítéletek miatt mondja ma azt a világ egy része: Izrael alkalmaz terrort. Hogy a palesztinok ártatlanok-e, azt épp annyira nem tisztünk eldönteni, mint ahogy nem tudjuk, vajon a zsidók ártatlanok-e. Hogy a Hamásznak van-e igaza, épp annyira nem tisztünk eldönteni, mint azt, hogy az izraeli államnak van-e igaza. Csupán lássunk, prekoncepciók, előítéletek nélkül. Amit pedig látunk, semmiképpen sem válik Izrael dicsőségére. Bizony nem.

Töprengek, hogy helyes-e így fogalmazni, de sok tipródás-töprengés, empátia és ellen-empátia után is csupán csak ezt tudom mondani: szerintem, amit most Izrael állam végez, az bizony aljas hentesmunka.

Illusztrációk innen:
Cabanon Press (Tom Gauld)

[Disclaimer: We don't know Tom's personal opinion about the current Gaza situation.
We just think these pictures illustrate some related problems well enough.]


16 megjegyzés:

  1. Kérem,

    a konzerv blogok hallgatása az a zavar: Izrael-ügyből könnyű átcsapni a zsidózásba, és a konzerv blogok igyekszenek, a zömük biztosan, ezt a témát távol tartani magától.

    Ami Gázát illeti: az eddigi legmegdöbbentőbb fordulat számomra a mostani "izében" a "háborús turizmus". Zsidó családok gyerekkel kimennek a közeli dombra, és onnan nézik, hogy bombázzák Gázát az izraeli gépek. Piknikeznek.
    Ennyit az izraeli biztonsági problémáról :(

    VálaszTörlés
  2. Tölgy,


    A magam részérő azt hiszem, hogy az állandó zsidózó-antiszemitázó elmebajnak akkor tudunk hátat fordítani, ha az ilyen problémákról képesek vagyunk a saját véleményünket mondani, és a másikra nem rásütni az azonnali jelzőt, ha éppen ezt vagy azt mondja.

    A Haarec tudomásom szerint pl. erősen bírálta az izraeli akciót, hát tudtommal az nem egy antiszemita lap. (De szerintem a Chronicles sem az btw.)
    Én gondolkodtam azon, hogy írok a Konzervatóriumra, de hogy őszinte legyek, kevés infóval rendelkezem, kevés előzetes tudással és nem vagyok TWÁ, hogy kinyilatkoztassak.

    VálaszTörlés
  3. Brian Eno meg köztudottan balos. És?

    VálaszTörlés
  4. mr. pharmacist:


    Valószínűleg Annie Lennox is az. A "művészek" között nagyítóval lehet csak jobbereket találni. Elég ritkák. Az UK-ban van egy Kula Shaker, az USA-ban talán több van belőlük;]

    VálaszTörlés
  5. PHJ,


    A "művész" idézőjelbe vagyon téve. Okkal.

    VálaszTörlés
  6. Brian Eno az ambient zene feltalálója, az elektronikus hangzások egyik úttörője, inspirált és inspiráló művész - nem bántani! :)

    ergé

    VálaszTörlés
  7. Ergé,


    Nem bántjuk... sokáig. Betesszük Bono mellé és gyors, statáriális eljárást foganatosítunk ;)

    VálaszTörlés
  8. PHJ,


    Ergének van egy írása Shakerről a Rejakción, most nem keresem elő. Na ott, vannak tőle tök jó idézetek. A kedvencem az a megjegyzés volt, hogy átment egyházi iskolába az államiból, mert attól félt hogy az állami hatására a végén kommunista lesz belőle:DDDD

    VálaszTörlés
  9. Ergé,

    nem is a zenéjéről volt szó, zenei téren most az egyszer megegyezhetünk ;] Csak a bonoitiszéből gyógyulna ki.

    A juritmikszről viszont inkább ne essék szó, topik ON.

    VálaszTörlés
  10. Ne tipródjon, jól fogalmazott, Loxon:)

    VálaszTörlés
  11. PHJ,


    Akármit is gondolok, azért a Jobbik és a Munkáspárt közös vonulása vérciki. Nem tudom, van-e olyan ügy, ami miatt képes lennék közösködni velük.

    VálaszTörlés
  12. PHJ,


    Én láttam a közvetítést. De nem fogok két palesztin, három szalonnáci meg négy fogatlan komcsi között parádézni, mert joggal érezhetném magam akkor egy Monty Phyton-sketchben.
    Ráadásul: a magyarországi palesztinokat leszámítva a Jobbik és a Munkáspárt bármilyen alkalommal kimenne, ha Izraellel szemben kell megnyilvánulni - ez azért gondolom nem egy nagy megfejtés. Mármost, ha most az egyszer tán még igazságuk is vagyon, az még nem igazolja őket.

    A Fidesz még nem vonult a MP-tal, úgy rémlik. Ha vonulna, ugyanúgy nem mennék ki.
    (Disclaimer: egyébként sem megyek ki semmi ilyenre, politikai aktivistáskodjon az, akit két anya szült - annál jobb elfoglaltságok is vannak!)

    VálaszTörlés
  13. PHJ,


    A Munkáspárt_mikor_nem volt az?:)))
    Én bizonyára jól mutatnék ott, de a palesztin sálamért a családom egy része már rituálisan gyilokna le, úgyhogy hanyagolni szoktam:)))
    Ellenberger a palesztin sál jó meleg, mentségére legyen mondva. Télen teljesen jó.

    A linkbül viszont nem látok semmit;[

    VálaszTörlés
  14. Dej'szen azok mán látták azt a sálamat! Hozzám vannak szokva, úgymond.

    De az MSZMP-nek van markáns antiszemita "tradíciója". Thürmerék aztat viszik tovább, az nem nagy titok. Amit a komcsik "anti-cionizmusnak" neveztek, az gyakran színtiszta antiszemitizmus volt, más csomagolásban. Ugyanaz, amit már megtalálhatunk Marxnál is.
    Nagyjából az a különbség a reasonable Izrael-és cionizmus-kritika között, mint egy elemző cikk és Ariel Sharon vérszívó vámpírként való ábrázolása közt - utóbbi rendszeres topik hiperballer lapokban.

    Noch dazu, az, hogy valaki "zsidó származású", még nem zárja ki az anticemitizmust. Mondjak példákat?:DDD

    De. Hagyjuk ezt az anti-témát, mert őszintén szólva én nem annyira szeretem. Ugorjunk a teákra inkább.

    VálaszTörlés
  15. PHJ, ha betartaná íratlan magázódási szabályunkat, teakratikusabb volna.

    *

    Reakcionárius uram,

    A szélsőbal hivatalice soha nem volt antiszemita, viszont antiimperialista volt. És mivel Izrael „imperialista” (értsd: „nyugati”, kapitalista és többpártrendszerű) állam volt, ezért Izrael (nem pedig zsidók) elleni szólamok hangzottak el egyébként zsidó kommunistáktól is. Ez folytatódik Chávez politikájában, akivel baljós szövetséget ápol Putyin és — úgy tűnik, korunk Ribbentrop-paktumára készülő — Ahmadinezsád is.

    Visszatérve a jelen témára, ugyanakkor szerintem szánalmas ez:
    http://index.hu/video/2009/01/13/proizrael/?p=0

    Valamint megjegyzem, hogy a jelen izraeli érvelés emlékeztet a „hatalmas katonai potenciált rejtegető Szaddám-reszim”-ről szóló amerikai mítoszgyártással, amely az egyik arcátlan ürügy volt arra, hogy az USA megtámadja Irakot. (Noha nem szimpatizáltam Szaddámmal, ez a tarthatatlan és alaptalan érvelés mégiscsak alávaló volt.)

    A másik ürügy a (többek között) Irak elleni háborúban az örökké bújkáló Oszama bin Laden volt, aki soha sehol sincs.

    Ez a két „antiterrorista” érvelés emlékeztet a Hamász-ürügyre. Az állítólagosan nagyon veszélyes (és sötétben bújkáló) Hamász nagyszerű alibi egy kis népirtásra, kánaániták exterminálására, + Egyiptom nyugati láncoskutyai türelmének próbára tételére.

    Arról még nem is beszéltünk talán, hogy a most megválaszt(at)ott Barack Husszein Obama (Bush „ellenpontja”) egy báb-kreáció, aki(vel) persze ugyanazt a politikát fogja (valamely homályos szándék) folytat(tat)ni, mint elődje(-ével).

    Telitatalálat volt az amerikai politikai Megasztár háttérszervezőinek névválasztása (vagy ehhez szabott személyválasztása): egyiptomi (békeharcos), iraki (mártír) és afgán (fundamentalista) vezetőkre utal, szimpatikussá avatni szándékozva a Bush-sal látszólag „célon kissé túllőtt” Amerikát az iszlám(isták) és a „színes népek” körében. [Két légy egy csapásra.]

    Ám (Mu)Barack (Szaddam) Husszein Obama (bin Laden) részéről körülbelül ennyi újdonságra számíthatunk:
    http://www.liberalrapture.com/uploaded_images/obama-cartoon-711310.jpg

    A Hamász pedig csakis alibi lehet Izrael számára, ahogy Szaddam nukleáris potenciáljának mítosza és a különös módon mindig túl jól rejtőző bin Laden is egy jóságos, terrorista-ellenes háborúskodásra, amelyet a leomlott ikertornyok helyén szinte nevetve konferált be ifj. Bush.

    E háborúk — a jól hangzó „önvédelem” helyett mintha Nagy Izrael létrejöttét szolgálnák, amint az 1948-as, 1956-os és 1967-es háborúk.

    Az egyébként is mindig asszisztáló impotenciát felmutató ENSZ mindebben a tökéletes statiszta szerepét játsza, amikor is Civi (Tzivi) Lipni olyanokat nyilatkozik, hogy az ENSZ nem szólhat bele egy terrorizmus elleni háborúba (ennél sokkal sarkosabban fogalmazott).

    Mindehhez ugyanakkor még hozzá lehet fűzni ezt a cikket is, amelynek végülis szintén van igaza:
    A Közel-keleti konfliktus úgy ahogy van NEM MENŐ

    VálaszTörlés
  16. Josef Joffe jobb, mint Bede Márton:
    http://www.zeit.de/2009/03/Zeitgeist-0309

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)