2009. január 26., hétfő

Lincoln, Reagan, Clinton, Obama...

Évek óta gondolom, hogy ez a britpop-sztárként indult, majd amerikaivá vált, nigériai és brazíliai felmenőkkel rendelkező úriember megérdemel legalább egy posztot valamely konzervatív fórumon. Noha sokan sokféle módon fintoroghatnának (származása, választott amerikaisága, politikai „hovatartozása”, médiafigura-jellege, zenei szentimentalizmusa stb. miatt), mégis, amilyen tehetséggel, választékossággal, intelligenciával, valamint kitartással alkot, él és kommunikál, az nem csak a mai celebrity-szcénán, de egyáltalán a globális szcénán bámulatosan ritka.

Érdemes elejétől végéig végighallgatni alább ezt az úriemberi minőségeket felmutató, fehér politikusok hadoválásait megszégyenítő interjút. Pedig nem épp a legjobb környezetben (CNN), s nem a legtöbbet kihozó témákról kell beszélnie. Seal, a „fekete herceg” — ahogy valaki egyszer nevezte — új, ezúttal soul-feldolgozásokat felvonultató albumáról, az Isten-adta adottságok kapcsán Sade-ról, a házasság és a család, valamint annak prioritásai kapcsán feleségéről, Heidi Klum-ról (Tölgyünk is megirigyelhetné e szavakat), a politika kapcsán az általunk eddig nem sok bizalommal fogadott Barack Hussein Obama-ról beszél, az USA „nagy, vizionárius elnökeinek” sorában láttatva őt, akik között e neveket említi: Lincoln, Reagan, Clinton.

Amikor szavainak némi súlyt tulajdonítunk, abban szerepet játszik, hogy Sealhenry Samuel volt az egyetlen média-szereplő (fehérek és feketék, keresztények, zsidók és muszlimok sokasága között), aki 2001. szeptember 11. után pár nappal képes volt kiegyensúlyozottan azt nyilatkozni, amit egy normális ember nyilatkozna — hogy ti. most talán egy ideig kevésbé lesz fontos Amerika számára az, hogy ki hányadik a toplistán.

Erkölcsi súlyt tulajdonítunk szavainak továbbá azért, mert zenéjét és személyét tisztaságot és (az emberi gyengeség felmutatásával együtt) bizonyos belső erőt sugárzónak ismertük meg. (Akik humort keresnek alakjában — mint ahogy pl. Tevvton vagy Mr. Pharmacist szokása —, azok többnyire azonban nem zenéjében fogják megtalálni, főleg nem rendkívül sötét hangulatú, bár a soul-ra jellemző romantikus érzelmességet valamelyest megőrző Human Beings című albumán.)

Mondhatnák tehát, Seal tipikus eszköz lehetne egy csomó baloldali világpolitikai toposz számára, — a ZTT és a Warner Bros. „kreációjaként” — a túlerőltetett antirasszizmustól és interrasszializmustól kezdve a „szociális” és „progresszív” gondolatokon át a konkrét elnökválasztási kampányig, a „humanizmus” és „béke” hangoztatásától az amerikai szentimentalizmus számos európaiatlan légváráig, melyben a „család” és a „gyerekek” éppolyan fontos helyet kapnak, mint a „vallás”. Seal számunkra mégis előadóként és úgymond mint lelkileg normális ember hiteles, ahogyan hiteles Sade is, akiről hasonló dolgok volnának elmondhatók. És higgyék el, relatíve normális emberekből már nincs olyan sok, hogy túl egyszerű volna válogatni — főleg nem popsztárok közül.

Zenés diszkográfia:

Seal [I] (1991) (Loxon kedvenc albuma tőle)
Seal [II] (1994) /a Deezer-en csak két szám érhető el, köztük a finoman arisztokratikus, madrigál-szerű Kiss from a Rose/
Human Being (1998) : Human Beings video
Seal [IV] (2003)
System (2007) (Loxon másik kedvenc albuma)
Soul (2008)



Egy videó az új albumról, Reactionary és Tölgy uraknak ajánlva:
It's A Man's Man's Man's World

És az eggyel régebbiről, amit ajánlok M. V. E.-nek és Don Shimoda-nak:
The Right Life

A számos kiváló egyéb felvételből, valamint a „kötelező” első albumon kívül ajánlom még:

Seal Live Church Studios, London, 1991 — ezen belül is: Killer, Deep Water, Whirlpool, Violet

MTV Unplugged: Seal, 1996 — különösen a Quicksand c. David Bowie-szerzemény feldolgozását, valamint a Kiss from a Rose-t.
 

27 megjegyzés:

  1. hiányolok egy belinkelt Heidi Klum-fotót.

    VálaszTörlés
  2. Kívánsága parancs, Tevvton. Mindazonáltal ha tud egy jobb képet, érdeklődéssel várom.

    VálaszTörlés
  3. Ez az ember meglehetősen fekete.

    VálaszTörlés
  4. Viszont szépen beszél angolul.

    VálaszTörlés
  5. (A "Kedvelt forrásaink" blokkba belinkelt lászlóista honlapokról jutott eszembe...)

    Az iránt sem lehet kétségünk, hogy a tropicalid-tropicaloid alaprasszhoz tartozók, de azok is, akikben a tropicaliditas-tropicaloiditas generatíve és megmutatkozóan szerepet játszik – az nem lehet benső szellemi rassz dominanciájának a hordozója, vagyis nem lehet ’ârya, vagy az ’âryaságnak csak valamiféle degradált maradványszerűségét képviselheti, s ezt is csak a kivételesnél is kivételesebben.

    Bizonyos, hogy egy néger lehet jóravaló, tisztességes, akár szeretetreméltó, »intelligens«, tehetséges és magas műveltséget is birtokolhat, érdeklődhet a spiritualitás iránt, – mindez azonban keveset jelent: a lénye szerint nem lehet a dominantia spiritualitatis hordozója és reprezentánsa.

    A nigritiditudo nem egyszerű szellemidegenséget jelent, hanem a Fény szellemiségétől – vagyis a valóban szellemi szellemiségtől – való idegenséget, amely azonban akár szoros kapcsolatot is megenged – sőt kifejezetten elősegít – a Sötétség ellenszellemi-démoni erőivel és lényszerűségeivel.

    http://www.lazadas.com/www.tar.hu/lazadas/traditioetantitraditio.htm

    VálaszTörlés
  6. Loxon,

    nem rossz a fiatalember hangja. A Man's World is rendben van, de a zenéje kicsit... mondjuk úgy, populáris nekem.
    MAjd felteszek maguknak rendes zenét, hogy csiszolódjanak, ha ezt mindenki áttanulmányozta már :)

    VálaszTörlés
  7. Gordon,
    hát ez biza nem egy pc szöveg, és nekem sem nagyon teccik.
    Nem nagyon hiszek a faji determináltságban, mindazonáltal felhívnám a figyelmét, hogy korunk divatja és húzótudománya, a kognitív tudomány erősen a biológiai determináltságot hangsúlyozza a tudati tevékenységek esetében :(

    VálaszTörlés
  8. Tölgy, hát persze, ízig-vérig popzene. Vegyék fiatalkori mementónak.

    Gordon, ezt az idézetet melyik linken találta? Szerintem egyiken sem. Mindazonáltal a Maga helyén az idézet szerintem nem rossz, itt pont arról van szó, hogy mint látják, Seal jóravaló, tisztességes, szeretetreméltó, »intelligens«, tehetséges és magas műveltséget is birtokol, sőt érdeklődik a spiritualitás iránt. Ettől függetlenül Amerikát és a demokráciát dicsőíti, ami valóban nem vall spirituális dominanciára, viszont szoros kapcsolatot jelent a sötét erőkkel. :>

    De hát Maga tán nem csak a kákán keres csomót?

    VálaszTörlés
  9. Juj. Gyön a LA-ista ködevés. Nem lehetne másutt?;[

    VálaszTörlés
  10. Annyit beszélnek erről a László Atyáról, hogy kénytelen vagyok beleolvasni. Pedig, nincs időm.
    Loxon, kérem, foglalja össze A Tanítást, mi majd szétcincáljuk.

    VálaszTörlés
  11. Nézzék, László András tanításait nehéz volna összefoglalni egy kommentárban, de megismerésükhöz ajánlom e gondosan összeállított bibliográfiát:

    Buji Ferenc (szerk.): Metaphysicum et politicum. Kvintesszencia Kiadó, 2008.

    VálaszTörlés
  12. Loxon,

    nem értem kérdését. Ott a link a hozzászólás végén.

    tölgy,

    mivel Ön sem lábjegyzetelte forrásait, én sem veszem a fáradságot, csak bedobnék pár dolgot:

    1. A a nagy bevándorlási hullámok idején (19. sz. vége, 20. sz. eleje) amerikai pszichológusok mérték a különböző bevándorló-csoportok intelligenciáját. Úgy találták, hogy minden kelet-európai nép nagyon buta, de a magyarok aztán végképp minden várakozást alulmúlnak -- az átlag magyar bevándorló IQ-ja mindössze 89 pont volt. A magyaroknál csak egy népcsoport volt butább, a kelet-európai zsidók... Manapság a magyar-amerikaiak IQ-ja megegyezik a fehér népesség átlagával, a zsidók leszármazottaié pedig 5 ponttal magasabb.

    2. Afrikában végzett rendszeres felmérések azt mutatják, hogy a modernizációval párhuzamosan a népesség IQ-ja növekszik -- körülbelül olyan tempóban, mint a 20. század elején a kelet-európai népesség IQ-ja növekedett.

    3. Ahol az afrikai természeti viszonyok lehetővé tették jelentős civilizációk és birodalmak kialakulását, ott jelentős civilizációk és birodalmak jöttek létre. Nyugat-Afrika (az egykori Szongáj és Mali Császárság területe, Timbuktu központtal) a mai napig a szúfizmus egyik központja. (Bár nem kétséges, hogy előbb-utóbb őket is felvásárolják az Öböl-arab "muszlim kálvinisták".)

    Jelenleg mintegy 700.000 arab betűs, arab vagy szongáj nyelvű középkori kódex digitalizálása folyik az ENSZ égisze alatt. Legalább a képgalériát érdemes megnézni:
    http://www.nytimes.com/2007/08/07/world/africa/07mali.html?_r=1&hp

    Lásd még a Zóna.hu riportját: http://zona.hu/article/24/a-vilag-legszegenyebb-orszagaban-jartunk.html

    És még ragozhatnám. Ha el kell dönteni, hogy a kognitív hagyománynak higyjek, vagy a történelemnek, én az utóbbit választom.

    gabrilo,

    éppenséggel nem értek egyet a lászlóistákkal. Ezért bátorkodtam hozzászólni, mivel láttam némi ellentmondást az ajánlott lászlóista honlapok, és a Seal-ről megfogalmazott pozitív vélemény között. De, amint Loxon felhívta rá a figyelmet, valójában nincs ellentmondás, Seal szoros kapcsolatban áll a sötét erőkkel. Fajilag, ugye, nem pedig azért, amiért a sok antitradicionális fehér, a Mayflowerig és az alapító atyákig visszamenőleg.

    VálaszTörlés
  13. Kedves Gordon,

    ezt írta: „(A "Kedvelt forrásaink" blokkba belinkelt lászlóista honlapokról jutott eszembe...)”, majd idéz, azt a benyomást keltve, hogy az írás linkelve van. A Lázadás.com-ot azonban nem linkeltünk, az oldalt linkelt honlapok pedig nem „lászlóisták”, hanem tradicionális szellemiségűek.

    Amellett pedig ajánlom figyelembe venni az iróniát, mellyel hozzászólására éltem.

    Az itt leírt dolgok pedig érdekesek, de pontosan mit akar velük?

    VálaszTörlés
  14. Loxon,

    kösz az ajánlást. Valahol majd felhajtom. talán a Szkítába :)
    Bár ez a metafizika und politika egy virtigli hard core szkeptikusnak, hát nem is tudom :)

    Gordon,

    a MAga kedvéért kiraktam egy csomó emotikont, bár nem szokásom, és itt nem mindig használjuk. A kora reneszánsz hagyomány: a szavakat lehet komolyan és ironikusan is érteni. Mant mondjuk Morus Utopiájában. A t. olvasó benne van a dilemmában, nyakig.

    Nem csak az IQ tesztekre gondoltam, hanem a vallás, politikai nézetek, stb, agyi-biológiai meghatározottságára. Az IQ teszt maga könnyen szétszedhető, ettől a vallás/politika _természettudományos elemzése_ virágzik, dől bele a lé. Én is átállok rá talán, már csak a tisztes öregkor és a nyugdíj végett.

    VálaszTörlés
  15. "Ha el kell dönteni, hogy a kognitív hagyománynak higyjek,"

    Természetesen itt kognitív tudományt akartam írni.

    "Az itt leírt dolgok pedig érdekesek, de pontosan mit akar velük?"

    Eloszlatni annak gyanúját, hogy azért idéztem be amit beidéztem, mert azonosulnék vele.

    Egyébként linkügyi mentegetőzését kissé súlytalannak érzem. Mintha László András a Lázadás.com honlapon nem ugyanaz a László András lenne, mint akit a teakraták által ajánlott honlapokon idéznek.

    (Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az említett személynek és körének ne lennének jelentős érdemei, csupán meglepődtem azon, hogy egymás mellett látok egy négerrel szimpatizáló írást és magyar tradicionalista honlapokra mutató linkeket. Az idézett László-szöveg még a nagyvonalúbbak közül való, pl. az Ön által is ajánlott Horváth Róbert által szerkesztett portrékötet már arra sem méltatja őket, hogy megengedje, egy néger lehet "intelligens"...)

    tölgy,

    az iróniát szándékosan nem értettem, kapva kaptam az alkalmon, hogy kiugrasszam Loxont a bokorból, és kiderítsem, ő mit gondol a magyar tradicionalisták által vallott faji nézetekről. Tényleg érdekel, hogyan lehet összeegyeztetni a cikkben megnyilvánuló jóindulatot és nagyvonalúságot a magyar tradicionalisták kedvelésével.

    VálaszTörlés
  16. muhaha (in general).

    Gordon,
    1) én eleve cinkeltnek gyanítom azt, hogy az USA _IQ_-t mért annakidején (felénk ált. sok fenntartást láthat az IQ-val szemben) -- vagyis valami fehér WASP standard alapján mérte a bevándorlókat -- ráadásul ezek a bevándorlók jórészt ELEVE nemkívánatosan katolikusok voltak (pl. olaszok, lengyelek), meg tkp. agrárproletárok, meg pofára se úgy néztek ki, mint a Mayflower népe, meg sokan is voltak.

    2) Hmmmm. Nyulat ugrasztgatni szerintem nem elegáns, pláne, amikor mindenféle irónia van / lehet involválva. Egy egyenes kérdés hatékonyabb lehet.

    3) L.A. -- muhahaha (elnézést, Loxon). Az én szememben az ilyen hajdani afrikai birodalmak, mint a Maga által üdvösen linkelt, vagy mint Etiópia, a puszta hajdani létezésükkel felülírják és/vagy alaposan relativizálják a L.A.-féle szemléletet.
    "dominantia spiritualitatis" ... ó ó ó, igen, még több sznob-proli-latint kérek. És mi van, ha ezek a buta négerek ott a semmi közepén eredetiben olvassák és értik Al-Gazalit meg a többieket és nem hallottak L.A.-ról?
    *vonyít*

    VálaszTörlés
  17. Én nagyon jól mulatok. :>

    Erőlködjenek csak.

    VálaszTörlés
  18. Nem rossz amúgy a Seal-féle feldolgozás, de kicsit neológ.

    Ugye.

    http://www.youtube.com/watch?v=4Fd8_gojNXc

    LA-hoz:


    Ez nem csak ködöt fogyaszt, de mellé szerintem még szmogot is, meg mindent, ami belefér.
    Nekem ezekkel mindig az a bajom, mint Bogár metafizikai marxizmusával: értem én, hogy jól mutatnak/hangoznak ezek a sorok, de jelentenek is valamit?:(((

    VálaszTörlés
  19. Gabrilo, Maga még kicsi L. A.-hoz, viszont James Brown-hoz már látom, elég felnőtt. ;> Szépen táncol az a hölgy, kár, hogy a felvételnek vége szakad.

    VálaszTörlés
  20. Loxonom,


    Ez az LA-és a hozzá hasonlók szerintem inkább "korszakok", fázisok. (Ha mégsem, remélem ehhöz sosem "növök föl":(() Ez a fázis nekem kimaradt, ez igaz.

    Ez a szomorkás-blúz egyébként nálam nagy kedvenc. És Seal nem is csinál belőle rosszat, jegyzem meg.

    Ebből az egyik legnagyobb klasszikus természetesen ez:

    http://www.youtube.com/watch?v=_4GfRQSE-Ak

    VálaszTörlés
  21. Loxon, nem hiszi, hogy van individualo-intellectualis progressio? :)

    VálaszTörlés
  22. p.s. hiányolom, hogy nem csatlakoznak a demagóg kampány-dömpingemhez. posztoljam ki írásban?

    VálaszTörlés
  23. (mármint a technikai-trtalmi részleteket)?

    VálaszTörlés
  24. Tevvton, mi a lóról beszél?

    Viszont tájékoztatom, hogy Gregoriosz már csatlakozott:
    http://kismaganszelsojobb.blogspot.com/

    Azért szöveg sem ártana a posztba.

    VálaszTörlés
  25. Explicitebbé kell lennem. Post follows.

    VálaszTörlés
  26. tewton,

    én mindenféle demagógiára kapható vagyok, és természetesen csatlakozom. De kérem, jelölje ki pontosan a feladatomat.

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)