2009. január 6., kedd

A konzervatív terror veszélye nő


A konzervatív terror veszély ismét nőtt. Legalább valami, e kies Hazában.

„Egyfajta konzervatív fundamentalizmust látni kibontakozóban Magyarországon, amely lassan aggasztó méreteket ölt. Fenyegeti a polgárok szabadságát, az állam világnézeti függetlenségét, amikor a tradícióra hivatkozva nem felszabadít, hanem korlátoz és jogot von el. Egyre világosabbnak tűnik, hogy nem szimplán politikai vita figyelhető meg, hanem — a korábbinál egyértelműbben — világnézetek, világlátások küzdenek egymással. Nem egyszerűen a tradíció a modernizmussal, hanem a konzervatív fundamentalizmus ütközik a szekularizmussal és a szabadelvűséggel.”

21 megjegyzés:

  1. Tölgy,


    Ez az új projekt. Már vázlatban van egy post a konzervatóriumon, majd jön;]

    VálaszTörlés
  2. Remélem kidomborítja majd az Inkvizíció rémtetteit, és a Fidesz összekacsintását a vállalhatatlan szélsőségekkel.

    Az első akkor is a teázó volt. Hírverseny, blogverseny. De az elit nem versenyez.

    ps valószínűleg a Szonda fókusz-csoport mérései azt mutatják, hogy a konzervatív szó jelentése rossz, nagy az elutasítottsága, így érdemes elutasítóan használni és az ellenzékre tolni.

    VálaszTörlés
  3. Bukás előtt a kommancsok rettegni szoktak. Az egyik fehérterrorozik, ez itt konzervatívozik.

    VálaszTörlés
  4. Gregoriosz, tudhatná, hogy a fehérterror és a konzervativizmus egy és ugyanaz. De bukásról talán nem kell vizionálni, sajnos.

    Semmi gond, Tölgy talál majd egy jobb nevet a „konzervatív” helyett, mondjuk azt, hogy „igazi liberális” vagy ilyesmi, mi meg igazodunk, hogy megússzuk a terrorját.

    Csak attól félek, hogy a Fidesz nem kacsint rám. Pedig vállalhatatlan szélsőség vagyok. Egyébként jó csaj ez a fidesz?

    VálaszTörlés
  5. Tölgy,

    ez a pár sor itt egyrészt ennek a menthetetlen Pojácának, másrészt Magának is szól, ugyanis a múltkor mintha valahol a hatalomról tett volna rosszalló megjegyzéseket, de most itt reagálok, ha nem veszi zokon. Maga legalább elolvassa és érti is...

    "Az utópista alapelve szerint az emberiség a tökéletesség vagy az érettség bizonyos szintjén a politikai hatalmat gonosznak, illetve a gonosz megnyilvánulásának fogja tekinteni és meg fogja szüntetni. Politikai hatalomra - véli az utópista - csak addig van szükség, amíg az ember nem jutott tökéletességre. A tökéletes ember önmaga törvénye - véli a humanista, amikor az emberben felismeri a dolgok mértékét és ráébred, hogy ez együtt jár a saját cselekedeteinkért való felelősséggel. Az eszmény: a politikai hatalom - az egyik ember által a másik fölött gyakorolt hatalom - megszűnése, amit a fejlődés hoz majd el, vagy esetleg a forradalom fog kikényszeríteni." [Molnár Tamás: Utópia - örök eretnekség, 138.o.]

    VálaszTörlés
  6. Umnapistim,
    MT itt az utópizmust az antinomiánus (burkoltan a céltábla, Kant) gondolkodással azonosítja.
    MT jól ír, de prekoncepcióval.

    1, Morus Utopiája nem volt utópia, erről komoly irodalom van.
    2, Az Utopiában volt király (Utopos, ő alapította), így hatalom is, törvények is. Így az utópizmus és az antinómiánus gondolkodás szvsz felületes.

    VálaszTörlés
  7. Értem, no és tudom jól, MT is az Ön által nem annyira kedvelt "gallikán" vonulathoz soroltatik.

    A Morus (egyébként szerintem igen érdekes) művére vonatkozó felvázolt tények mellett én azért itt utópisták alatt elsősorban mindenféle liberálisokat és (magunk között maradjon: nemlétező) baloldali értékeket hangoztatókat vélek jól beazonosíthatónak, MT nyilainak céltáblájaként. Nyilván ez tekinthező prekoncepciónak is akár, de engem nem zavar. ;)

    VálaszTörlés
  8. Tényleg, Önök szerint a gyurcsányi olvassa a blogunkat?

    VálaszTörlés
  9. Ő nem, de szemlézik neki a Konzervatóriumot, Reakciót biztosan.
    Most már a fidesz fogja, állítólag ingyér.

    VálaszTörlés
  10. PHJ,

    igazán nincs mit, nem is értem, mit köszön :)
    A tűkkel meg csak óvatosan, erről egy (egyébént elég gyér) vicc jut az eszembe:

    A fakír és a fia sétál az utcán. Egyszer csak a gyerek belelép egy szögbe. Az apa erre leken egy pofont a gyereknek, és így szól:
    - Szégyelld magad! Neked is mindig a szórakozáson jár az eszed!


    Amúgy nem az új portálra kellene írnunk? Készül a projekt? Valami rövidet majd megpróbálok összehozni, de most egy hónapig hevesen fordítok majd szabadidőmben, komolyabbra aligha jut időm.

    VálaszTörlés
  11. Jó, akkor majd jelentkezem.

    Mostanság íjászattal kapcsolatos könyveket, jelenleg Awa Kenzo sensei életét és tanításait.

    VálaszTörlés
  12. Széjjeloffoljuk itten ezt a terrorveszélyes posztot, a Nagy Beszélő Tölgy majd ránk mordul, hogy "Burárum! Ork csínytevés!"... a kiadó egyelőre maradjon rejtély, míg biztosan meg nem jelenik a könyv. Majd akkor lehull a lepel :)

    VálaszTörlés
  13. Umnapistim, Maga aztán könnyen leveti a maskaráját. Mehet PHJ-nek dolgozni. ;P

    VálaszTörlés
  14. Tisztelt uraim, tényleg, keverjük már bele a Fideszt az ellenforradalomba, elkéne már egy kis csínytevés. Kacsintgassunk.

    VálaszTörlés
  15. Tehát jól értem, hogy a polgárok szabadságát, az állam világnézeti függetlenségét a szekularizmus biztosítja Fletó szerint?
    Erről egy 1959-es megmondóember, Kállai Gyula cikke jut eszembe, amelyik a Kommunyisztban jelent meg: „Tömegeinkre – különösen á falusi dolgozók tudatára – igen nagy befolyást gyakorolnak a különböző vallásos ideológiák, különösen a katolicizmus. Sajnos az utóbbi öt-hat évben – az állam és az egyházak szükségszerű együttműködésének opportunista felfogása miatt – a vallás elleni eszmei harc lényegében szünetelt. A vallásos világnézet megerősítette hadállásait, s ezzel együtt járt az egyházak politikai szerepének a megnövekedése is. Az egyházak, különösen a római katolikus egyház magatartása az ellenforradalom napjaiban ismételten rávilágított arra, hogy az egyházakban megbúvó klerikális reakció ma a szocializmusnak egyetlen legális ellenfele, amely az elmaradottabb tömegek vallásos hiedelmére támaszkodva komolyan akadályozhatja a szocializmus építését.”

    Konzervatív fundamentalizmus... Ennyi. Függöny.

    VálaszTörlés
  16. Loxon,

    ne féltse az én maskarámat, pláne így a karneváli időszak közeledtével. A maszk csak maszk, ráadásul nem érzem úgy, hogy lenne bármi szégyellni- és takargatnivalóm eddigi tevékenységemet illetően. Aki neadjisten ellenségként figyel, úgyis kinyomozza, amit akar, és ha esetleg operatív intézkedéseket foganatosít a magamfajta sötétben bujkáló ellenforradalmárokkal szemben, majd ráérünk bánkódni és elrejtőzni. Akad esetleg egy rejtett kamra a kastélyában számomra ilyen esetekre? :)

    VálaszTörlés
  17. A pincében porosodó Pankhurst-kép mögött még van egy kis hely, azt hiszem. Legalább hasznát vesszük. Na jó, csak fricska volt. Alkalomadtán szóljon. Várom. :>

    McGregor, kitűnő idézet, egy az egyben lejöhetne a Tirpákon.

    VálaszTörlés
  18. McGregor,

    köszönjük. Ön valóban értéket adott hozzánk!

    Umnapistim,
    kérem egy rendes társalgásban csak offolni szabad. Ez egy ilyen hely, ilyen műfaj.
    :)

    VálaszTörlés
  19. Jó reggelt,

    nem tudom, észlelték-e már, hogy a McGregor által idézett Kállai és Pojáca szavait ezúttal Tirpákék Mestere, Tóta W. fejti ki legújabb posztjában a lüke haladárság jegyében. Nincs visszaút, állítja. Persze, hogy nincs, ezzel nem mond újat, viszont nem érti azt, amit Guénon így fogalmazott meg:

    "Egy végzetes betegség természetesen betegség; és még ha jól is végződik a rossz, mindez nem változtat a rossz rossz voltán (a "jó" és a "rossz" szavakat itt természetesen csak a jobb megértés végett, mindenféle sajátos "morális" színezettől mentesen használjuk). Részleges rendetlenségeknek okvetlenül létezniük kell, mivel a totális rend szükségszerű elemei, ugyanakkor egy rend nélküli időszak önmagában - bizonyos természeti törvények következményeként - a deviációk és tévelygések sorozataként jelentkező szörnyűséghez, egy olyan kataklizmához hasonlatos, amely bár az események normális menetéből következik, önmagában szemlélve anomália és felfordulás. A modern civilizációnak tehát szükségképpen van létjogosultsága, akárcsak minden másnak, és ha valóban ez képviseli a világciklus végállomását, elmondható, hogy ez az, aminek létre kellett jönnie, és ami létre is jött a számára kijelölt térben és időben, de amit felettébb érdemes az Evangéliumok oly gyakran félremagyarázott szavai szerint megítélni: "Szükség, hogy botránkozások essenek, de jaj annak az embernek, aki által a botránkozások esnek."

    VálaszTörlés
  20. Igen, Umnapistim. Én is észrevettem. Be is kommenteltem neki, hadd örüljön az a drága ember.

    VálaszTörlés
  21. Pojáca és a vallás kapcsolata igen sajátos. Ugyebár régebben többször bérmálkodott is... :)
    Nekem erről egy Mr. Bean klasszikus jut eszembe:
    http://www.youtube.com/watch?v=-bm9mhX1q4o
    Fletónak valószínűleg gyermekkori szocializációs alapélménye maradt, hogy ez a templom-dolog olyan furcsa, béna, zavaró dolog. Valószínűleg valamikor a 70-es években mikor egy cipőboltba tartott, az ábrándostekintetű kis Ferenc véletlenül egy templomba tért be, örök nyughatatlansága valamint elszabott és kicsit szorító úttörő-nadrágja miatt azonban végig feszengett és nem tudott azonosulni az elhangzottakkal. Lehet, hogy csak ezen múlt...

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)