2008. december 11., csütörtök

Szolzsenyicin emlékére

Üdvözletem a teakrata uraknak,

nagyrabecsült Loxonunk meghívásának eleget téve beülök egy finom gőzölgő teára Önökhöz ezen a kissé szomorkás, hűvös téli napon, s közben a nemrégiben elhunyt — és ennek kapcsán már e körben is megidézett — Szolzsenyicinre emlékezem, ugyanis ma lenne 90 esztendős. A neten keresgélve egy figyelemre méltó blogra bukkantam, ahonnan idéznék egy részletet, a teljes cikk elolvasásához kérem fáradjanak át Balogh Péter blogjára, akit ugyan nem ismerek, de bejegyzéseit olvasva tisztességes úriembernek tűnik.


A Nilov Monastériom, amely a Sztolbnyij szigeten áll (Szeliger tó).
Szergej Mihájlovics Prokudin-Gorszkij élethű, színes (!) fotója 1910-ben készült.
A szerző feltalálásáért hálánk Mr. Pharmacist-ot illeti. [L.]
Szent Nílusról (Neilosz) néhány információ.

„De legalább azt a rosszat, hamisat ne terjesszük, ami nem tőlünk származik! Ne adjunk lovat alá! Az itteni gyakorlat: a renyheség, a gyávaság kitaposott útja, hol állunk mi Gandhi egyenes, egyszerű, méltóságos és csendes kiállásától. Legalább annyit tennénk, hogy az ámítás, a cselszövő hazugság vírusait ne terjesztenénk, ha már tudjuk mindezek eredetét. Az ideológiák bedobták törülközőjüket, sterilek, kikopott a zászlójuk. Csak döntenünk kell, mindenkinek, hova áll. Nem ír alá vállalást, esküt, nem hazudik álságosan írásaiban. Nem ferdíti a társadalmi (és nemzeti) valóságot, sem félelemből, sem karrierhajhászás miatt. Nem hagyja manipuláltatni magát, nem vesz részt abban, amivel nem ért egyet. Nem szavaz gazemberekre, hazugokra, álságosokra. Nem vesz hazug újságokat, és nem hallgatja el ezek hazudozásait. Ez nem könnyű kihívás. Lesz, aki elveszti állását, fiataloknak ellehetetlenítik az iskoláztatást, de aki egyenes akar maradni, vállalnia kell! Aki erre nem képes, hiába dicsekszik akadémikusi címeivel vagy ilyen-olyan rongyaival, a tükör előbb-utóbb gyáva gazemberré minősíti, mint egy férget. Dicsőség azoknak, akik a kigombolt ingben a tankok elé feküdtek. Örök tisztelet nekik. Nem elsők leszünk, ha kiállunk önmagunkért, de nem baj, ha előttünk mások is megtették, és mi csak »követőik« vagyunk. Ha sokan leszünk, megteremtődik a csoda, de ha gyávák maradunk, ne sopánkodjunk, hogy légüres térben pangunk, tengünk.”


(Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin)



 

8 megjegyzés:

  1. ISten hozta!

    Az Iván GYenyiszovics, a GULAG szigetcsoport és a Pokol tornáca miatt sok mindent elnézek Sz-nek. De csak szlavofil ortodox vót :)

    VálaszTörlés
  2. Tölgy, köszönöm a szíves fogadtatást.

    A Rákosztály sem rossz szvsz.

    Nekem egyébként, ha már orosz íróknál tartunk, Merezskovszkij a szívem csücske. Bár ő sem tökéletes, tudom :)

    VálaszTörlés
  3. Azt hiszem ne volta teljesen megértve.
    Sz szláv öntudata - ezzel összefüggő Putyin-támogatása - nem lehet egy magyari számára kedves. Nekem mindegy, hogy bolseviki vagy orosz nacionalista retorikával akarnak a keleti barbárok lenyomni.

    Másrészt, ortodox. Úgy 1000 éve szétfejlődtünk. Az ortodoxia szeretete az elmúlt 1000 éve nyugati kereszténységének elutasítását jelentené: Tamást, zsinati mozgalmat, a reneszánszt, Montaigne-t, a reformációt, a tridentinumot, stb. Szóval "Európát". Az meg nekem nem megy.

    Szeretjük, mert antikommunista, de ennyi s nem több :(

    VálaszTörlés
  4. A metropolitáik meg nem akarnak beszélgetni velünk :(

    VálaszTörlés
  5. PHJ: Balogh úr nekem sem tökéletesen volt meggyőző, főleg alaposabban olvasgatva az írásait, kissé nyúédzses, de azért talán vannak értékelhető posztjai is, legalább érdekesség szintjén.

    Tölgy: lehet, hogy bennem van a hiba (liberális volnék?), de én nem vagyok ennyire mereven elutasító semmiféle irányzattal szemben, ami valamiféle értékelhető szellemiséget és kellő komolyságot és mélységet is képvisel. Így akár még az ortodoxia és az iszlám is kedves szívemnek bizonyos tekintetben. Remélem nem veszi ezt tőlem rossz néven :) Azt meg végképp nem várom el, hogy (részben) ázsiaiakként ők teljesen ugyanúgy gondoljanak Európára, mint mi (akik tulajdonképpen valahol szintén kissé idegenek vagyunk itt, ha a magyarság keleti eredetét elfogadjuk és figyelembe vesszük).

    VálaszTörlés
  6. PHJ
    örüljön, beszereztem a Patmoszt. majd referálok eccer.

    Umnapistim,
    állítólag 1100 éve itt vagyunk magyarok, az legalább 30 nemzedék. Ha ennyi idő alatt nem lettünk európaiak, akkor sosem. A családomban gyakori húzott szemet és széles pofacsontot leszámítva, nem tudom mi az ázsiai bennünk?

    VálaszTörlés
  7. Tölgy,

    a Patmosz jó választás, kíváncsi leszek majd a véleményére.

    Azt nem vitatom, hogy az eltelt 1100 esztendő alatt az Európa szívében élő magyarság teljesen nyugati néppé lett (minden olyan deviációt is beszámítva, amit pl. Guénon is vázol Nyugat hanyatlásának okaként), de valahol talán mégis megőriztünk valamit a keleti népekre jellemző mentalitásból is, ami jó esetben előnnyé is válhat. Ám ez most messzire vinne minket, maradjunk annyiban, hogy én itt ismételten nem vagyok a Nyugat/Kelet teljes elfogadásának/elvetésének híve, hanem mindkettőben a megőrzésre méltó értékeket keresem.

    VálaszTörlés
  8. A russzofileknek

    http://www.solzhenicyn.ru/

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)