2008. december 16., kedd

Ajánló — Titus Burckhardt: A konzervatív ember

Már egy korábbi bejegyzésben említést tettünk Titus Burckhardt-ról, a nagyszerű tradicionális szerzőről, Jacob Burckhardt unokájáról és Carl Burckhardt fiáról, Frithjof Schuon barátjáról és René Guénon tisztelőjéről. Ezúttal ajánljuk a keresztény-monarchista elkötelezettségű blogon újraközölt kiváló írását a konzervatív ember típusáról.


10 megjegyzés:

  1. A nagyapót kedvelem, van neki ma némi kultusza, de Titust nem ismerem. Na majd most!

    A minap Hamvast keresve bementem a "Szittya" könyvesboltba Budán. A közelében nőttem fel.
    Igen értékes könyvek, mint Hamvas, egy csomó Evola, a Kairosz Kiadó könyvei mellett egy csomó Gede Testvérek kiadvány. Mein Kampf, NSDAP program és hasonlóak - nem igazán elkülönítve.
    Ha valaki ismeri ezt a világot, mondja már meg nekem, miért kell pl. a tradicionalista, keresztény és egyéb, a Modernitással kritikus gondolkodást lejáratni azzal, hogy melléjük keverik a nácikat? Ez tudatos vagy hülyeség?

    VálaszTörlés
  2. Tölgy,

    szerintem ez tudatos, vagy inkább üzleti kényszer, főleg a "szittya" könyvesboltok esetében. Azt is árulniuk kell, ami ugyan esetleg kevésbé értékes, de kereslet van rá bőven; bár az is lehet, hogy az üzletvezető éppen azt tartja fontosnak, hogy a Gedééket árulja. Én egy időben gondolkoztam azon, hogy itt a délalföldi periférián kellene egy hiánypótló könyvesboltot nyitni, válogatott könyvekkel, de ha csak a - szerintem - értékes kiadványokat árulnám, aligha lenne bevétel. Szemetet meg nem szívesen tennék ki, így hamar letettem ezirányú terveimről, pláne, hogy tőkém sem volt igazából "vállalkozni".

    VálaszTörlés
  3. Tölgy,
    nekem ötletem sincs, hogy ki az a közönség, aki egyszerre vesz hardkór katolikus szerzők műveiből, meg mellé némi náci propagandaanyagot.

    Hamvast antikváriumokban keresse, a zöld "összkiadásból" sok helyen vannak példányok.

    VálaszTörlés
  4. Uraim,

    Hamvast a kiadótól is érdemes rendelni, egyrészt nem kell sokat keresgélni, elvileg minden kötet kapható, másrészt kedvezmény is van, miáltal nem sokkal olcsóbb az antikvár példány sem, legalábbis mifelénk ritkán bukkan fel egy-egy zöld könyv, és elég drágán...

    VálaszTörlés
  5. mert sokan, akik gede testvérk könyveket vesznek, azért olvassák evolát vagy a tradicionalista kiadványokat,hogy azokban is megtalálják az önigazolásukat..mely szerint ők egy tiszta, értékekkel teli tradíció harcos őrzői..

    VálaszTörlés
  6. A Scientia Sacra-nak volt egy sokkal szebb kiadása, arany színben, nagyobb méretben és egy mandala ábrával az elején. Tud erről valaki valamit? Egyszer láttam egy antikváriumban, előtte és azóta sem. Szívesebben megvettem volna, mint az untig ismert formátumot, de épp nem volt pénzem, barátom önkéntes felajánlását pedig hülye módon nem fogadtam el.

    PHJ, a jelzők javítva.

    Umnapistim barátunknak igaza van. Azt hiszem, az említett zavaroknak (Burckhardték és Órigenészék mellett inautentikus „ős-szittya-táltos álom” és egy kis judeofób öngatyábarázós irodalom) az oka a piaci rés lehet: egyszerre kell mindent adni, ami a mai kínálattól így vagy úgy, de jobbra van.

    Mindamellett ezek (pl. A fasizmus doktrínája) történészeti forrásmunkák is lehetnek, amelyek máshol nem kaphatók. Ennyiben talán nem is annyira kínos, hogy árulják ezeket.

    Egyébként az említett zavarok a Fehérlófia könyvesboltban is megtalálhatók, viszont az egyéb kínálat olyan meggyőző, hogy messze felülírja a fintorgó orr okozta elmebéli nyomokat.

    Példának okáért egyszer Karafiáth Orsolya drága kérdezte tőlem, vajh hol lelheti fel Viktor E. Frankl műveit, mire közöltem vele, hogy nevetni fog, majd a kérdéses bolthoz irányítottam.

    VálaszTörlés
  7. Loxon, szerintem Ön erre gondolt:

    http://www.vatera.hu/hamvas_bela_scientia_sacra_111403986.html

    A linkelést (prorege.blog.hu) köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  8. Loxon, Maga kortárs költőkkel kokettál? Megjegyeztük ;]

    VálaszTörlés
  9. Verena, köszönöm, pontosan erre a Magvető által kiadott változatra gondoltam. Már azt hittem, csak hallucináltam egykoron.

    T. Burckhardt írását egyébként lehozta a Szent Korona Rádió honlapja is. No látják, ott is vannak elitek.

    Pharmacist, a kortárs költészetben is vannak értékek. Gondoljon csak Gizike legújabb költeményére.



    VálaszTörlés
  10. Gizikének ez a verse veri a Karafiáth-összest, akárki lássa.

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)