2008. december 21., vasárnap

A Modest Proposal



Annyi baj van mostanában a szlovák — magyar viszonyban. Konfliktusok sora. A miniszterek, miniszterelnökök és államfők nem tudják megoldani ezeket, hiába randiznak rendszeresen. Ha a magyar politikusokat úgyis elhajtják a tót atyafiak, akkor miért nem állnak elő a kézenfekvő megoldással?

A határt eltoljuk északra úgy 15 kilométerrel, kb. az etnikai határig, a Csallóközben úgy 40 kilométerrel, Érsekújvárig. Alig maradnának bajkeverő Malina Hedvigek Szlovákiában, a Dunaszerdahely is a magyar bajnokságban indulna. Az atyafiak megszabadulnának egy őket láthatóan nyomasztó gondtól.

Ha mindenki békét akar, senki nem akar uralkodni a másikon, mindenki csupa-csupa demokratizmus és benevolencia, akkor miért ne egyeznének bele ebbe a kézenfekvő megoldásba?

5 megjegyzés:

  1. Kedves Tölgy,

    ha tudná, mennyi felvidéki magyarnak nyerte el ezzel a poszttal a szimpátiáját! De csak azt.Az elmélet nagyon szép, de a gyakorlatot ugye Maga sem gondolta komolyan?

    A demokrácia, mint "kimondott szó" nagyon jól hangzik, de ennyi.

    Az atyafiak pedig? Eszük ágában sincs megszabadulni a mezőgazdaságilag nem csak krumplit termő vidéktől. Mekkora megaláztatás lenne egy hüdebüszke nemzetnek, ha egy ilyen "hasznos vidéktől" fosztanák meg!
    Megaztán, milyen jó egy ilyen felturbózott nemzetiségi probléma az ország gazdasági válsághelyzetének állapotáról való figyelemeltereléshez!

    Az igazat megvallva, az ötlet nekem tetszik. A rendszeres randik folytatása, lehet hogy egyszer mégis meghozza a várva várt fejleményeket! :)

    A szem

    VálaszTörlés
  2. Kedves Szem,

    én komoly vagyok. Ezúttal biztosan!

    VálaszTörlés
  3. Nekem tetszik, ez egy igazán racionális és demokratikus megoldás. Csak a térképet nem értem teljesen: mi a terve az 5. zónával?

    VálaszTörlés
  4. Ez a térkép a Tiso-féle Szlovákia. Az 5. zóna a németek katonai védelmi területe volt. Engem csak a piros zóna érdekelne. Ha tud jobb térképet - biztosan van, csak én nem kerestem türelmesen - kérem linkelje és berakom ide.

    VálaszTörlés
  5. A térképpel nincs bajom, csak elmerengtem, hogy mit lehetne kezdeni az 5. zónával ma. Esetleg lehetne korridor - no nem nacionalizmusból, csak a tiszta ész alapján. De hát ez is csak egy szerény javaslat.

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)