2008. november 15., szombat

Ki volt Friedrich Krause?

A fenti kérdés ezúttal nem egy megválaszoló poszthoz vezet, hanem egy kérdezőhöz. Ki volt ez az ember, akiről e sorokat találni az interneten? Segítenének? Pharmacist, Reactionary, Tevvton, Tölgy? Esetleg mások? Minden hasznavehető információt örömmel fogad Loxonjuk.

Karl Christian Friedrich Krause
(1781-1832)


8 megjegyzés:

  1. Kedves Loxon,

    érdekes úriemberre talált, első körben a német wiki is hasznos lehet: http://de.wikipedia.org/wiki/Karl_Christian_Friedrich_Krause
    ugyanis a lap alján vannak további linkek, ahol németül néhány műve is elérhető.

    További kellemes teázást kívánok:
    UP

    VálaszTörlés
  2. Friedell szerint:

    "Hogy mire képes egy német filozófus, azt bebizonyította Karl Christian Friedrich Krause: ő, csak mert az addigi terminológia nem volt számára elég világos és elég német, teljesen új szókészletet fundált ki, benne olyan kifejezésekkel, mint Vereinsatzheit, Inbeweg, Sellbilden, das Ordarzulebende, Seinheitureinheit, vollwesengliedbaulich, eigenleburbegrifflich stb.

    Ha Krause azt mondja, 'das Wort Eindruck ist ein Übersetznis aus impressio und soll Angewirktnis beudeuten', vagyis: a benyomás az impressio fordítmánya és ráhatottmányt jelent, akkor e tündöklő magyarázatot alighanem kitörő örömmel fogja fogadni mindenki, akinek e ritka és nehéz szó eddig fejtörést okozott, és csak azt fogja sajnálni, hogy Krause nem érte meg az impresszionizmust, mert akkor nyilván sokkal világosabb fordítmányt talált volna erre a szóra is; ha másutt meg megjegyzi: 'egy új szónak azonnal felfoghatónak kell lennie', akkor óhatatlanul is fölteszi az ember a kérdést: az olyan szógyártmányok, mint a 'Vereinselbstganzweseninnesein' vagy az 'Orend-eigen-Wesenahmlebheit' valóban mindenestül kielégítik-e ezt a követelményt."

    VálaszTörlés
  3. twtn to all,

    Loxon,
    egyelore nem tudok erdemben segiteni, es nekem is a nemet Wiki jutott hirtelen eszembe (az egy komolyabb dolog sztem, mint az angol). Csak csodálom D-Cs-Harcos idézetét. Nekem pl. ezek a terminusok jobban tetszenek, mint Heidegger gyártmányai. Szerintem ez egy sokkal viccesebb és költőibb fiú volt. Pl. az Übersetznis nagyon tetszik. A platonisták általában jók a poétikában. Plótinosztól Schellingig.

    VálaszTörlés
  4. És képzeljük el, mennyire ősi, alapvető, primordiális, mindent megelőző stb. a Seinheitureinheit. Ezt már nem lehet lehet fokozni. Ehhez képest a heideggeri "Seyn" huszadrangú köznapi aktualitásnak tűnik. Valóban emlékeztet kissé Schelling mesterre, aki pl. a nemlétezés különféle módozatairól ír hosszasan.

    Mivel Krause nagy sz.•. k.•. volt, az internetes páholyban sok minden olvasható róla/tőle.

    http://www.internetloge.de/krause/krausismo.htm

    Itt meg van egy rejtelmes diagram:

    http://www.roman-eisele.de/phil/essays/pages/krause.html

    VálaszTörlés
  5. Umnapistim, köszönjünk a linket. Nem is gondoltam, hogy ennyi mindent meg lehet találni Krause mestertől.

    Tevvtonunkkal egyet kell értsek mindenben (bár személy szerint Heideggerrel sem állok akkora hadilábon, de ez „magánügyem”).

    Úgy tűnik, Krause szabadkőműves volt, de hát Joseph de Maistre is szabadkőműves volt, ráadásul Krause-t eltávolították a páholyból. (Még a Pallas Nagylexikon is azt írja szűkszavú és meglehetős értéktelen szócikkében Krause Károly Keresztély Frigyesről, hogy a páholy polémiái miatt kizárta.) — a szabadkőművesség soha nem volt teljesen homogén valami egyébként, és sok jelentős személyiség is megismerkedett vele közelebbről, így Dzsucseharcosunk célzását nem igazán értem. Amellett a „Krause-izmus” sem azonos ihletőjével.

    Szerintem érdemes itt tovább kutakodni.

    VálaszTörlés
  6. Nem célozgattam, hanem adtam egy linket, ahol rengeteg Krause található. Nekem semmi bajom a kőművesekkel.

    VálaszTörlés
  7. Elnézést, Harcos, Tevvton addig vesszőzte Heideggert, amíg kialakult egy olyan prekoncepcióm, mely szerint aki német szavak alkotásáról ír, az e blogon csak célozhat valamire. (Látja, maga Tevvton értette félre magát saját maga által).

    VálaszTörlés
  8. Loxon,
    én is csak guglizni tudok ez ügyben. Szorri vagyok :(

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)