2008. október 12., vasárnap

Ajánlatok olvasásra / a drezdai Zwinger




Johnny Kurtz fotója

Vasárnapi posztunkban ajánljuk Gabrilo-nk több érdekes témát érintő írását a Konzervatórium honlapján. Öröm, hogy az aktualitások élesen látó elemzése mellett szerzőnk jó konzervatív módjára nem ragad le a puszta ellenreakciók szintjén, hanem apropóként használva azokat bevilágít a politikai fogalmak, politikatörténet és birodalmi hagyományok terrénumára. Így a baloldali vagy otromba intellektuelek mesterkedései mellett szó esik atlantizmusról és Metternich-ről is. (Nem csak) stiláris szempontból számunkra a legfontosabb értékei ennek az írásnak a logikai és az artikulatív igény. Ez olyan erény, amit a mai konzervatív újság- és blogírásban a leginkább érvényesíteni kellene, nulla emocionalitással.


Ajánlom még Csöncsön Körünk számára túlságosan agnosztikus, de a saját relativizmusát következetesen és gondolatkeltően érvényesítő írását, amely Richard Rorty egy könyvének olvasása kapcsán fogalmaz meg liberalizmus- (és Rorty-) kritikát (főleg a cikk ezen második része figyelemreméltó). Mint a szerző kommentárjában megjegyezte, Gabrilo-nk bizonyára kevéssé örülne egy efféle írásnak, és talán emiatt nem is volna helyes egy ajánlóban szót ejteni róluk, Loxon mint integratív hajlamokkal rendelkező posztíró, ezt most mégis megtenné.


Posztunkat a drezdai Zwinger (a város II. világháborús bombázását követően újjáépített) barokk épületegyüttesében készült képekkel tesszük egységessé: a birodalom és a németség — kuruckodástól és egyéb etnikai ellenszenvektől mentes — idealizmusát visszhangozva, amely — úgy véljük — mindkét ajánlott írásban bizonyos módon jelen van.





8 megjegyzés:

  1. Loxonom,


    Danke schön.

    Levonom a logikus következtetést.

    Én védem Lánczit. Én támadom Ungvárit. Loxon véd engem

    -------->

    Loxon antiszemita.

    Talált?

    [..|..]

    VálaszTörlés
  2. Bitte schön.

    Nem egészen. Én támadom Ungvárit, Maga fedez.

    ————>>>

    Maga az antiszemita.

    [..|..]

    VálaszTörlés
  3. Az a baj Loxon, hogy ilyenkor nem az jut eszembe, hogy Drezda mennyire szép, hanem hogy Budapest pusztul :(

    Múltkor sétálgattam a Duna-parton, és látám, hogy a Várbazárral még mindig nem történt semmi. Ilyenkor mérges leszek. Pedig szép este volt.

    VálaszTörlés
  4. Na, az antiszemiták egymás hátát lapogatják itt.
    UT megmondta alaposan, a konzervatívok antiszemiták. Ha tagadják, azé', ha elismerik, azé'.

    Gyógyszerész, sétáljon legközelebb a Duma-parton tovább. Meglátja a nagy betonozott lukakat, ott fognak majd dédunokáink a világvárosi metrón le s fel suhanni!

    VálaszTörlés
  5. Még akár a Földalatti Műszaki Egyetemre is elmehetnek majd vele :(

    VálaszTörlés
  6. @mr. pharmacist:

    Ha már be van idézve ide a blogom, tessék nézni, pont Budapestről írtam én is (no persze nem Rorty kapcsán). Én utolsó leheletemig is védeni fogom szépséges székesfővárosunkat!
    :-)

    VálaszTörlés
  7. Érdekes, amit ír. Én általában megilletődöm, amikor Prágában járok. De a rengeteg turista miatt nekem inkább egy nagy múzeumnak tűnik. Impozáns és lenyűgöző, de sajnos bensőségesnek nem mondható. Ami maradt belőle, azt eldugott kocsmákban lehet föllelni.

    Budapest azért szívott, mert itt mindenféle ocsmondor épülettel elrontották a városképet (a pesti dunai oldal szoci szállodái vért kívánnak), míg Prágában ezeket a betonybizbaszokat a belvároson kívülre építették. Mindennek a komenisták az okai (ők nem újították vissza olyan szépre az Erzsébet-hidat se).

    VálaszTörlés
  8. A tölgyeket itt meg lefrancúzozták:

    http://jobbklikk.hu/index.php?Cikk=424#tovabb

    Készíti már a petíciót, Tölgy?

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)