2008. június 8., vasárnap

Vasárnapi bejegyzés a ballonból



Jó teakratáink láthatólag újabban főként azzal vannak elfoglalva, hogy a szalon régi bútordarabjai közül kimozdulva sétákat tegyenek a közeli utcákban, leálljanak beszélgetni különféle terecskéken. A demokratikus csevej posványa azonban – jelentsük ki sietve: – förtelem. Márpedig Jacques Bonhomme-mal vitázni annyi mint demokratává süllyedni. Főként, ha az illető inkább Jacques Malhomme-ként aposztrofálható. Akkor már a szóba elegyedés is sok, s egyáltalán nem a leereszkedés nehézségei miatt.

Addig rendben van, hogy kalamárisba mártjuk a lúdtollat, s a szűz papírra vetünk néhány jól meggondolt mondatot olyasmikről, mint például az arany zsebóra szerkezete, vagy a liberális kontraszelekció. Ám belemenni parttalan vitákba idiótákkal, akik sem véleményünket, sem személyünket nem tisztelik: rangon aluli. S még valami: ha Mohamed mégsem megy a hegyhez, a hegy fog menni Mohamedhez. Ha meg mégsem teszi, az ő baja. Ezt egy igazi, chatista hegymögi üzeni Önöknek.

Mi ezt a napot a Tuileriákból való felszálláshoz tartottuk roppant alkalmasnak.

Mivel ünnepnap van, nézzük át, mit alkotott két vándorolni, de otthon lenni is szerető szerzőnk ott, ahol a hétköznapokon kopogtatták sétapálcáikat, kedves és megtisztelő meghívásoknak eleget téve. Nincs is jobb dolgunk, lévén a Montgolfier-ballon fedélzetén, ahol épp tartózkodunk, nem lehet örökké a panorámát, vagy a köteleket figyelni, így a nyugodt perceket kihasználva feljegyeztem emlékeimet, s most lehajítom a szélbe:

Míg Tevvton az Öt Torony Városában folytat expedíciót, a Reakcióra kihelyezett tea-kör pedig pörög tovább, aszimptotikusan a végtelenhez közelítve kommentárjai számát (ismeretlen okokból pont e poszt alá), Tölgyünk, kinek nagy árnyékában időnként kacagva megpihenünk, a Reakció repertoire-ját bővítette egy megszokott-tól eltérő arcképpel a méltatlanul lovaggá ütött John Lennon-ról. Mint fáradhatatlan és alapos világjáró, tájékoztatott még bennünket bizonyos dél-óceániai hagyományokról is. Végezetül felidézte F. egyik emlékezetes tanházi feleletét.

Loxon, aki annyit papolt ma Önöknek a hűség és a lakonikusság fontosságáról, tájékoztatta a nagyérdeműt ab ovo avítt Körünk megalakulásának körülményeiről, valamint bizonyos – Tölgy által helytelenített – ideológiai tisztánlátásra hívta fel a figyelmet. Ezt követően szólt a közhöz 1956 és a (kimondani is fájdalmas:) kommunista átörökítés igazságtalan és arcátlan voltáról. Lepecsételt archívumokban kutatva talált egy jól rejtegetett filmet V. eljövendő, rémséges regnálásáról, a súlyosan elhallgatott '68-as békepolitikáról, valamint a Liberális Párt végtelenül sikeres kortesdalának eredetéről.

Előbb azonban megvédte a tradicionalizmus szent ügyét.

Végezetül, ha vasárnap lévén nincs jobb dolguk, mint a nagy befolyású világszőttest tanulmányozni, üssék fel a Rém és Becsület című folytatásos politikai nagyregényt, amely a Magyarországon éppen folyó könyvhét szenzációja, és amelyből többek között az is világossá válik – figyelem, leleplezés egy eddig féltőn rejtegetett titokról! –, hogy míg fenti két szerzőnk az összes lehetséges fórumon összerúgja a port Gizikével, valójában a háttérben pimasz módon összejátszanak.



11 megjegyzés:

  1. Loxon.
    ez a ballon nem túl demokratikus kép.
    De hogy dekonspirál, és szétkürtöli kicsi titkainkat!

    De mondom tovább: a Konzervatóriumba ír tallián.miklós, aki a Hírszerzőnk lakik. (Erre még legyint.)
    De a Hírszerzőn ír György Péter is (erre csuklani kezd).
    Következtetés: György Péter a teakraták szellemi vezére.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Tita,
    mé?

    Akar róla beszélni?

    VálaszTörlés
  4. Tölgy, micsoda fals szillogizmus! Ezt Maga sem gondolja komolyan.

    Egyébként én vállalom, hogy megnyerjük György Pétert a Jó Ügynek. Miért is ne?

    Tita, Maga ma nagyon termékenyen töröl.

    VálaszTörlés
  5. Írtam egy csúnya szót véletlenül, azért. Aztán Tölgy megkérdezte, hogy mé töröltem, és mégegyszer leírtam azt a csúnya szót véletlenül. Harmadszor már nem írom le, így nem kell törölnöm:)

    Idéztem csak a rémregényből, az van tele csúnya szóval. Így történt. Pedig jó komment volt, kár érte.

    VálaszTörlés
  6. Loxon,
    ez nem szillogizmus, hanem inspiráció!
    Ráéreztem. Tagadja-e?

    VálaszTörlés
  7. Tita, elárulok valami nagyon kínosat. Minden kommentárt megkapok levélben... ha törli, legfeljebb a többiek nem látják, de nekem megmarad, és bármikor visszaragaszthatom a többi közé.

    Úgy gondolja meg, hogy mikor ír legközelebb szalonképtelenségeket!

    *

    Tölgy, persze hogy tagadom. Maguk itt mind freudisták, úgyis rájönnek az igazságra.

    VálaszTörlés
  8. Loxon,
    látta már, hogy a Mester lenyúlta a Maga szép, kék ballonját?!

    http://w.blog.hu/2008/06/16/eire_non_coronat

    Felháborító egy alak! Tirpákra vele! Írja le a sárga földig!

    Leskelődő :)

    VálaszTörlés
  9. Leskelődő, c'est la Blogosphére. Egyébként kösz (hacsak nem Maga TWÁ leskelődik itt az Ön személyében).

    VálaszTörlés
  10. Híjnye!... Ez nem esett jól :(
    Nem, Loxon, én nem vagyok "Nagy Ember".
    Egyébként szívesen :)

    Szép napot kíván:
    Leskelődő

    VálaszTörlés
  11. Kedves Leskelődő,

    a Mester megvédte magát, miután felmutattam neki a "bizonyítékot". Mit tegyünk? Repülünk tovább!

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)