2008. június 6., péntek

Tea-úton



Körülnéztem on- és off-line a honi tea-világban. Virágzik, főleg a Székesfővárosban. Mondjuk ki, divat a tea, ami kicsit rosszul esik apám fiának. Divatos connoisseur-nek lenni?! Na neeee....!

Mindenesetre mindenféle kütyük kaphatók már, és egész komoly kereskedelmi infrastruktúra épült a teára is.

Úgy látom, kétféle teázó van. Az egyik a keleties kultúrát árulja, és a teát a keleti egzotikus feelinggel adja el. Ezekben a teázókban jellemzően nincs szék, csak párna, kis asztalok, és 30 felett idétlen ott ücsörögni, 40 felett pedig már lehetetlen.

A teázók másik típusa könyvet árul, és a teát a kultúra egzotikus feelingjével adná el. Itt székek és asztalok vannak, a falak mentén jellemzően könyvespolcok, programok jeles értelmiségiekkel kultúrsznoboknak. Itt csak a kényelmetlen székek miatt nem lehet sokáig ücsörögni, bár a teázók mindkét típusa a ráérősség, az otium hangulatát sugallja.



De az uralkodó stíl az előbbi. A teát benyelte a bio-bigyó New Age: a mágia, ezotéria, okkultizmus, tarot, bonsai nem kicsit zavaros és felszínes világa. Az utóbbiban esetleg szakállas liberális megmondókkal, esetleg a nácizmus elől a kultúra Akropoliszába menekülőkkel találkozhatunk. Ezért, fájdalom, maradjunk a magunkéban.

9 megjegyzés:

  1. melyik liberós megmondóemberekkel találkozott Tölgy?:(

    VálaszTörlés
  2. a nyitott műhelyben már voltam. szocreál könyvek vannak nagyrészt a polcokon. dohszag van, úgy meg nem lehet élvezkedni.

    kihagyta viszont a legsúlyosabb szégyent ami a teázás intézményén valaha esett: kozsó indiángiccs teázóját (személyesen még nem volt alkalmam felmérni a károkat). ez már a tearendészetért kiált!

    VálaszTörlés
  3. Az indiános a Kozsóé?
    Az annyira gáz, hogy azért nem linkeltem be. És még büszkék is rá!

    A liberós emberek nevit nem jegyzem meg.
    "Nem megy be, nem megy be."
    (a fejét üti)

    VálaszTörlés
  4. igen. és állítólag felszámítják, ha citromot is kér.

    VálaszTörlés
  5. Mondjuk ezt helyeslem. Az ember ne tegyen citromot a teájába - már elnézést, hogy csak így belekotyogok a békés teázásba.

    De ha már itt vagyok... Nem világos a következő mondatrész nekem: "a nácizmus elől a kultúra Akropoliszába menekülőkkel". Ez azt jelenti, hogy "zsidókkal"? Vagy egy ironiku utalás a "nácizmussal riogató liberális értelmiségre", vallásra, nemre, kasztra és genetikára való utalás nélkül?

    VálaszTörlés
  6. Végre saját közegünkben vagyunk, a teázókban.

    Én szeretem az egzotikus, földönülős helyeket. Is. A New Age feeling-gel meg úgy vagyok, hogy jobb, mint az anarcho-fekália feeling. Van olyan is, amelyik egész koherens és tetszetős. Hogy ezotéria volna? Inkább butított ezoterika, amolyan Édesvíz-lagymatagság.

    Szeretnék egy igazi angol, muszlim vagy indiai teázót meglátogatni.

    Tevvton Pécsett jár, neki ajánlom a Cutty Sark Teaház meglátogatását, igazán anglofil és monarchista konzervatívoknak való. A Tea-Tár földönülős és széken ülős résszel is rendelkezik.

    Szegeden ellátogathatna a Latin Negyedbe, elsősorban jó teát vásárolni. A honlapjuk még, úgy látom, nincs kész, de kapható ott bor, kávé és sok más ínyencség is.

    Az alábbiakban nem fordultam meg, de honlapjuk alapján érdemesek a kipróbálásra:

    Mozaik Teaház

    Két Macska Teabolt


    A tea (multi)kultúrájának tanulmányozásához ajánlom még ezt a lapot is.

    *

    Amondó, az a mondat nekem sem egész világos (valószínűleg az utóbbi a megoldás, ami kicsit néha igaz is). Megmondom őszintén, már a nácizmus szóval se tudok nagyon mit kezdeni. Elhasznált, mindenki abba törli a s...ejhaját.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Amondó,

    nyilván zsidókkal is találkozni teázókban, de nem erre utaltam.
    Hanem arra a folytonos náci-fasiszta rettegésre, ami a honi értelmiség szinte egyedüli témája az utóbb 10-15 évben.
    Bár tudom, aki a ballibeket bírálja, ne adj' Isten ironizál rajta, az náci-fasiszta. Régi motoros vagyok.

    VálaszTörlés
  8. Feri, a bakelitlemezdíler egy időben a Nyitott Műhelyben dolgozott. :D

    Az indiános maga a förtelem.

    Ellenben az 1000 tea (www.1000tea.hu) bír az egyik legnagyobb választékkal, amit meglehetősen szakszerűen készítenek el. Mondjuk viszonylag drágák. Kicsit olyan pszeudo-ezoterikusak ők is, de az üzemeltetők valódi Kelet- meg India-rajongóknak tűnnek.

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)