2008. június 27., péntek

Loxon és Hannah Arendt titkos találkozása

Loxon Tea-társnak piszkos kis titkai vannak. Imént elárulta nekem, hogy egy szép napon vendégül látta Hannah Arendt asszonyságot saját portáján, és megkínálta teával... és mással is. Bár az ilyen sokat sejtető megnyilatkozások következményeképpen mindenféle transzcendens és egyéb gondolataink támadnak, Loxon megerősítette, hogy a tea mellett csak ülőhellyel kínálta meg.




Ms. Arendt ugyan nem nevezhető konzervatív gondolkodónak, ám egy magunkfajta Tea-rajongó is találhat nála kedves gondolatokat; a forradalomról írott könyvében például a marxizmust és a baloldali forradalmakat ekézi, és miközben az amerikai forradalmat szívéhez közelállónak tartja, a francia forradalmat rühellé. Politikaelméletének tanulmányozása szintén remek társ gőzölgő teánk mellé, hiszen a modern tömegdemokráciák „társadalmasító” tendenciáit (the rise of the social) bírálja. Noha az Eichmann-perről szóló könyve, azaz a „gonosz banalitásáról” való beszámoló heves támadások kereszttüzébe állította kedvelt filozófusunkat, ebben is találni értékes gondolatokat, pl. inherens modernitás-kritikát (ezt anélkül mondom, hogy átfogó véleményt nyilvánítanék a könyvről – ettől most eltekintenék). Ám a teát, szabadságot és rendet kedvelő konzervatívoknak mégis a Múlt és Jövő között c. esszégyűjtemény lehet különösen szívhez szóló, kiváltképp a Mi a tekintély? c. tanulmány.

Loxon elmondta, hogy Arendt asszonyság kiöntötte neki a lelkét, és azt mondta, hogy kapcsolata A Martinnal igaz szerelem volt. Fájlalta azonban Loxon, hogy miközben Hannah asszony jiddisül elzokogta neki bánatát, pár másodperces figyelmetlenségét kihasználva a filozófus-hölgyemény ellopta Loxon barátjának héber betűit.

Ami, valljuk be, nem volt szép.


8 megjegyzés:

  1. Jut eszembe:

    Loxony, a találkozás harmadik típusú volt?

    VálaszTörlés
  2. Gabrilo,
    én lookista vagyok.
    Szebb nőcivel nem találkozott Loxony?

    VálaszTörlés
  3. Miket ki nem fecseg, Reakcionárius úr! Legközelebb kétszer is meggondolom, mit mondok el Magának bizalmasan.

    Még szerencse, hogy a barátom nevét nem adta ki. Most haragudhatna rám. És talán joggal. Ennek a nőnek hideg a szíve és csápjai vannak.

    VálaszTörlés
  4. tölgy,

    igaz, ami igaz, Arendt asszonyság gondolatai valóban sokkal értékesebbek, mint külseje.
    Lookista? Mivé lesz a világ?

    VálaszTörlés
  5. Loxon

    akkor maga mégiscsak Gizikével találkozott?
    "Ennek a nőnek hideg a szíve és csápjai vannak."
    Meséljen, tényleg olyan hatalmas az izéje?

    VálaszTörlés
  6. micsoda hímsovinizmus, de hát tölgytől nem is számítottam másra. Gizikéről ki vett méretet amúgy?

    Szerinem semmi gond nincs Hannával, tény, nem egy kimondott plázacica.
    Ja, és azért Hájdigör sem volt egy elendölón, vagy egy kockahasú westcoast tölgy.

    VálaszTörlés
  7. Kíváncsi vagyok, hogy tölgy készül-e már a kockahasú west-coast létre...

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)