2008. június 6., péntek

Könyvhéten voltam



Könyvnap 1936-ban


Az egyetlen plein air rendezvény, amin évek óta részt veszek, a Könyvhét. Könyvhétre járni jó dolog is, meg nem is. Jó dolog, mert szeretek tobzódni és megszédülni a bőség zavarában. Fontoskodva tépelődni a költségvetésen (mit és mennyiért), és közben fel-alá járkálni. Idén kevesebb volt a szertartásosság, mert tudtam, hogy John Lukacsnak megint most jelent meg kötete. Szóval azt vettem meg, és a Brown atya sorozatból kettőt.

Rossz dolog, mert úgy tűnt, idén már nem jelennek meg azok a könyvek a modern magyar baloldalról.

Kérdem a Teákat (szamovárból töltöget a csészékbe): kimennek – nem mennek? vesznek – nem vesznek? mit – hol?



23 megjegyzés:

  1. Könyvesboltba menni anyagi csőd, ezért ritkán megyek.
    Ha valami fontos megjelent, azt maguk elmondják majd. Előre is köszönöm!
    És szégyen, de az Amazont használom - és ma már a világ másik csücskéből rendelt könyvek ócsóbbak, mint a hazaiak. :(

    VálaszTörlés
  2. azt hogy csinálja? úgy tudtam, az amazon nem szállít Mo-ra.

    VálaszTörlés
  3. a friss JLukácsról nagggyon jókat írtak vhol, azért lehet, kimegyek... befejezted már?
    murci

    VálaszTörlés
  4. nem még. :(

    de az eddigi lukács-olvasmányaim alapján feltételezem, hogy megállja a helyét.

    VálaszTörlés
  5. Amazon szállít, könyvet biztosan, mert én rendszeresen rendelek onnan.
    Állítólag a cd szállítással voltak bajok, mert lopták. De azt még nem próbáltam.

    VálaszTörlés
  6. tölgy,

    én próbáltam már Mo-ra rendelni az Amazonról, de eddig még sosem sikerült. Kiírja, hogy a zisten háta mögé nem szállítunk, szorri.
    Maga hogy csinyálja akkó?

    VálaszTörlés
  7. Engem ismernek, azé'

    Lehet, magát is ismerik, azé'

    VálaszTörlés
  8. G,
    pont most 4.-n rendeltem megint, és még aznap shippingelték és megerősítették mailben is.

    Szóljak valahol valakinek az érdekében?

    VálaszTörlés
  9. Tölgy. Most már érdekelne ez a dolog. Főleg az összeköttetései. Összefonódik? Vigyázzon, mert lehozza a Magyar Mérce!

    Az hogy lehet, hogy magának simán megy, meg is erősítik, stb., nekem meg nem hajlandóak szállítani? Eszem megáll, ez diszkrimináció. Panaszt teszek.
    Külföldre sem szállítanak mindent amúgy, úgy vettem észre. Mi a titka? Tényleg sokat segítene.
    (az amazon megéri, mert pofátlanul olcsón vannak könyvek)

    VálaszTörlés
  10. Tölgy,

    az amcsiról vagy a britrül rendel?

    VálaszTörlés
  11. Hogyan fizet?
    Szerintem az a titka.
    Én kártyával, ha nincs, szerezzen egyet (Ecserin esetleg olcsóbb, de vigyázzon a NYugati aluljáró kártyaárusai telefon kártyát adnak).
    De már többször rendeltem közvetlenül a kiadóktól is, és mindig megjött.

    VálaszTörlés
  12. Tölgy,

    kártyával szokok fizetni mindig.

    VálaszTörlés
  13. Rendesen bejelentkezett? Címmel ezzel-azzal?
    Van egy "buy now with 1-click" opció, és azt választottam. Oda bejelentkeztem, amiket kért megadtam neki.
    Azóta a könyveket beteszem a kosárba, és néha 3-4-t megveszek ezzel a 1-click gombbal.
    Próbálja meg.

    VálaszTörlés
  14. Áhá, buy with one click. Amúgy persze, címmel, lánccal-toronyórával rendelek.
    De legközelebb megpróbálom ezzel. Köszönöm.

    US vagy UK?

    VálaszTörlés
  15. Meg fognak döbbenni. Én az antikváriumokat kedvelem elsősorban. Én szívesen rendelek on-line antikváriumokból is.

    Antikva.hu

    Antikvarium.hu

    stb.

    A könyvheteken, fájdalom, általában nem találok túl sok érdekeset. Esetleg néhány izgalmasabb lektűrt. Ilyesmihez szerintem kb. az Európa Kiadó, a megfelelő választás, de csak elvétve szoktam ilyesmit vásárolni.

    Az igazán jó könyvek valahogy mintha nem a könyves napokon jelennének meg, és leggyakrabban nem az ismert, pláne nem a felkapott kiadóktól. De persze bárhol lehet érdekfeszítő dolgokra bukkanni.

    Frucsamód sok jó és máshol alig beszerezhető könyv lelhető fel az egyébként sok zagyvát és gagyit is áruló Fehérlófia könyvesboltban.

    VálaszTörlés
  16. loxon, magam is így vagyok ezzel. néha azért veszek új könyveket is, de én is elsősorban az antikváriumok barátja vagyok.

    azért is, mert 45 (vagy 48) előtt kiadtak rengeteg olyan dolgot, amit most meg nem.

    VálaszTörlés
  17. Jelentem rárepültem volna John Lukacs szignójára, de betegségére és a szakadó esôre való tekintettel lemondta a dedikálást. Ilyetén módon be kellett érnem a könyvével, mely a recenziók alapján hozza az elvárható nagyon magas színvonalat, amint idôm lesz neki is veselkedek. Ezenkívül megvásároltam Horkay-Hörcher: Konzervativizmus, természetjog, rendszerváltás címû politikai- és jogfilozófiai tanulmánykötetét, hátha alapon. Valamint kedélyesen elcsevegtem Nagy-Bandóval, aki meglepôen barátságos és nem meglepôen bôbeszédû volt. Némi dedikált gyermekirodalommal a hónom alatt tértem be még Varga Csabához, aki már fizimiskájával is üde színfolt volt ebben a forgatagban. Feleségem áldásos közremûködésének köszönhetôen innen is terjedelmes mennyiségû - nyelvtörténeti - kiadvánnyal távoztunk. Úgy néz ki idénre ennyi lesz, hacsak holnap nem gondolom meg magam :)

    VálaszTörlés
  18. doktorur:

    én is így jártam :( holnap meg már utazik haza :(

    meséljen a nyelvtörténeti kiadványokról!

    VálaszTörlés
  19. Nos, három kötet esett a pénztárcám áldozatául. Az ôsi írás könyve címû, a hAr - Európa 45000 éves szellemi és nyelvi öröksége, valamint A Magyar szókincs titka címû, mely a korábban már átnyálazott Jel, Jel, Jel címû kötet nehezen emészthetôsége után a tudományos alaposság helyett szórakoztatóbb és közérthetôbb formában taglalja - végülis ugyanazt.

    VálaszTörlés
  20. John Lukacsot beszereztem, mellette Szálinger Balázs A százegyedik év c. kötetét vásároltam meg, ajánlom mindenkinek! :)

    ergé

    VálaszTörlés
  21. ergé, majd számoljon be, hogy tetszett magának!

    VálaszTörlés
  22. Gyóccerész,

    1792-ben tombolt vala az totalitárius demokrácija?

    :))))

    VálaszTörlés
  23. Egyszer voltam a Kossuth téren könyvhét idején. Nem azért, mert könyvet akartam venni, hanem éppen csak arra jártam. A könyvhéten úgysincs olyan könyv, ami engem érdekelne. Karl May és Cooper halottak. Lázár Ervin ugyancsak. A kötelezőket is mind elolvastam középiskolában. Még Hugo nevető embere is megvolt, pedig nem volt egyszerű feladat. Huszonhárom oldalon csak arról írt, milyen gyönyörű gesztenye fa állt az udvaron. Annak ellenére tetszett, hogy a magyar tanárom egy tirpák volt, akin kamaszként úgy tudtunk bosszút állni, ha nem olvastuk el a kötelezőket. Bármennyire bugyutának is tűnik, sokszor jobban jártunk volna, ha tényleg nem olvassuk el, mert a tanár olyan elemzést rittyentett a mű mögé, amitől jó Victorunk ma is forog a sírjában. Tudjátok, olyan szocreálos modern értelmezést adott elő a banya. Mi banyának hívtuk, és ráadásul az osztályfőnökünk volt. Neki és a matek tanárnak köszönhetem, hogy 86-ban nem tanulhattam tovább. Kérésükre az iskola nem támogatta a továbbtanulásomat, mert reakciós voltam. Azt mertem mondani, hogy Lenin nem is járt mezítláb, hiszen Rolls-Royce-okat gyűjtött, tehát gazdag volt. hiszitek vagy sem, ez főbenjáró bűn volt. Így aztán meg kellett várnom a rendszerváltást. A közben eltelt időszak tanulságos volt. 90-ben felvettek az ELTE-BTK-ra, és onnantól megváltozott a viszonyom a könyvekhez. Elraktam emlékbe a vizsgaidőszaki kötelezők listáját, hogy megmutathassam a kételkedőknek. Tantárgyanként 30-40 művet kellett elolvasni, hogy a bennük rejlő információk segítségével kidolgozhassuk a tételeket. Legnagyobb meglepetésemre a stockholm-szindróma analógiájára megszerettem a száraz, tudományos írásokat. Így, amikor néhány éve a haramadik diplomaként megcéloztam a jogi kart, semmi nehézséget nem jelentett a sok száraz rizsa.
    Még bölcsész koromban rájötztem, hogy utálok könyvtárban üldögélni, ezért megvettem minden kötelező és ajánlott művet a vizsgákhoz. Több antikváriumban voltam törzsvevő. Azonban a száraz tudományos anyag feldolgozásához kellett valami katalizátor. Nekem a sci-fi és a fantasy töltötte be ezt a feladatot. Ma sem olvasok mást, csak tudományos igényű munkákat és sci-fi-t. Ennél fogva nem sok keresnivalóm van a könyvvásáron. Hogy barbár vagyok? - Igen, azt hiszem.

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)