2008. május 29., csütörtök

Utóirat a nepáli monarchia romlásához

A Tölgy cikkéhez írt kommentárokat olvasva úgy láttam, hogy felmerül bennük az összes kérdés, amit egy európai olvasó feltenne. Így — némi vágással és igazítással — közlöm a beszélgetés lényegét:
Mr. Pharmacist

Nézze, Tölgy, Nepálban fejlett demokrácia van. győzött a tömegek bölcsessége — múltkor láttam egy ilyen című könyvet, de mert a Demos adta ki, nem mertem beleolvasni.

De mi van a hadsereggel? Az a tradicionális antidótum maoista gyomorrontásra.


Őrnagy Őrnagy

Botrány! Ezek nem normálisak. Egy Pol-Pot kéne nekik, hogy megtanulják, kikre szavaztak.




A nepáli maoistákaz eredeti nepáli lobogót (a hivatkozott oldalon alul) megcsúfoló — zászlaja.
Ld. még: Mao kulturális forradalma

Névtelen

Tudom, nem erről szól a bejegyzés, de mivel olvastam itt egy kiváló posztot a jó királyról, fölmerült bennem a kérdés: ez a szép nevű Bir Bikran Shah Dev vajon elég jó király volt? (Ha jól láttam, hét éve volt bebizonyítani / megmutatni.) És ha igen, akkor hogyan győzhetett mégis a tömegek bölcsessége?

Értetlen


Úgy, ahogy máshol is. Konkrétan szinte tökéletesen mindegy, hogy jó király volt-e, a forrongás a népnek többet ért. A maoistáknál valószínűleg egyébként jobb.

Ahogy olvastam, a dolgokat nem is ő rontotta el, hanem egy extrém eset a királyi házban — amiről túl sokat nem tudunk. Szerintem a mozgalmároknak egyébként nem lett volna ekkora ázsiójuk.


Tevvton

Nem ő volt az a himalájai király, aki a múltkor a fél családját lemészároltatta?

Tölgy, több tényfeltárást!
Miért bukott meg a király?
Több kalandot, vért, romantikát kérünk!


Tewton, látszik, hogy félművelt.


Tevvton

Bocsánat,
a történet régebbi, de jól emlékeztem.

A részeg királyfi géppisztollyal lemészárolja a királyi famíliát. Ezek után lép a trónra Gyanendra, a távolibb rokon. Ő érdekes módon a Haladásra szavazott: democracy and progress contradict one another [szerk. megj.: biztos, hogy így hangzik az idézet, Tevvton? – Tevvton válasza: Sure I was rait. Ezt mondta a király: Nepal's bitter experiences over the past few years tend to show that democracy and progress contradict one another ... In pursuit of liberalism, we should never overlook an important aspect of our conduct, namely discipline.(a Time honlapjáról)]

Nepalese royal massacre (Wikipedia)

És ezzel állítólag egy (igaz, hinduista, de) teokratikus állam szűnt meg.

NB. Mit gondolnak egy teokratikus köztársaság ideájáról?



Nem képtelenség.

Mai világunkban csak Irán és Líbia aposztrofálja magát így. De például anno a római köztársaság is tulajdonképpen az volt.

Azért írtam, hogy félművelt, mert látja, hogy nem a mostani, immár (főleg a népharag miatti alkukat követve) demokratizáló király volt a hibás a rejtélyes hátterű merényletben.

Dipendra motivációjáról ugyanis nem sokat tudni. A nepáliak maguk is csak találgatják. Magam részéről kizárom, hogy egyszerűen csak részeg volt.

Ha Dipendra ugyanis e nő miatt követte el a tettét (akivel nem engedélyezték házasságát), ha nem is menteném fel, némileg megérteném. ;–>

És éppen itt rejlik szerintem a dolgok magyarázata. Ugyanis ez a nemes (királyi) származású hölgy, Devyani Rana egy demokrata párt (Rastriya Prajatantra [RPP]) vezetőjének a lánya.

Végül egy indiai üzletemberhez ment hozzá, a szikh Ardzsun Szingh unokájához, aki Radzsiv Gandhi kormányának is tagja volt. S ez a gyönyörű nő jelenleg az ENSZ-nek dolgozik.

Kár értük.


Az RPP zászlaja. Brrr.

A weboldalukról kiderül, hogy Mr. Lokendra Bahadur Chand, a leader of this party, became the Prime Minister of the country in alliance with the Communist Party of Nepal (UML) in 2054 B.S. (1997 AD).

A 2005 febr. 1-i puccs (körülbelül úgy puccs, ahogy IV. Károly visszatérési kísérlete) után őt is háziőrizetbe vették.

A kommunisták weboldala




Devyana Rana és Aishwarya Singh esküvőjükön, Új-Delhiben


2 megjegyzés:

  1. twtn to all:

    Sure I was rait: ezt mondta a király:

    "Nepal's bitter experiences over the past few years tend to show that democracy and progress contradict one another ... In pursuit of liberalism, we should never overlook an important aspect of our conduct, namely discipline."

    (a Time honlapjáról)

    VálaszTörlés
  2. Na, most akkor megkapják a maoista discipline-t.

    Bár az is lehet, ez egy szokásos parasztlázadás, csak egy szemfüles banda az élére állt.
    Érdekes lehet, hogy ha ez kínai befolyást jelent, akkor India mit fog szólni?

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)