2008. május 19., hétfő

Szanalmas.hu


Kis kiadványt kaptam a minap. AZ ELTE TáTK Szociológia Doktori Iskola Évkönyve, Kötő-jelek címmel.

A jövő, vagy már a jelen nagy magyar szociológusai írásai sorjáznak, de amire a figyelmemet felhívták, az az utolsó tanulmány, Émile Durkheim, az alapító szent tollából 1898-ból. A III. Köztársaság történetét két nagy tábor birkózása jellemezte, a köztársaság barátai álltak szemben a konzervatívokkal-katolikusokkal. A konfliktus csúcspontja a Dreyfus-ügy lett, melynek során a párizsi vatikáni nagykövetet kiutasították, házkutatást tartottak nála, a kormányt kritizáló La Croix című lapot betiltották, az azt kiadó asszumpcionista szerzeteseket feloszlatták, házukban „reakciós összeesküvés jeleire” bukkantak, több tagját államellenes összeesküvés vádjával megbüntették, a rend javait elkobozták – és egy munkás nyugdíjalapnak ígérték.

Durkheim a republikánusok komisszárja volt, így kapott egyetemi kinevezést.

A most magyarul megjelent írása, miután megnevezi ez ellenfelet, a keresztény erkölcs képviselőit, a következő sorokkal végződik:

„Mindezen körülmények között egyértelmű a feladat! Mindazoknak, akik hisznek abban, hogy az elmúlt száz évben végbement erkölcsi változások hasznosak vagy egyszerűen szükségesek voltak, közös az érdekük: el kell feledniük azt a különbözőséget, amely őket egymástól elválasztja, és egyesíteniük kell erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy az elért eredményeiket megőrizzék…

Ma a sürgető feladat, amely minden másnál előbbre való: erkölcsi örökségünk megmentése; és majd akkor, ha ezt az örökséget biztonságban tudhatjuk, gondolhatunk felvirágoztatására is. A mindannyiunkat érintő veszély legalább felráz bennünket bénultságunkból, és visszaadja kedvünket a cselekvéshez. És valóban, már láthattunk az országban éledező kezdeményezéseket, jóakaratú embereket, akik egymást keresik. Már csak jönnie kell valakinek, aki összefogja és harcba vezeti őket, és talán a győzelem sem várat sokat magára.

Egy dolgot ugyanis biztosra vehetünk, ami bizonyos mértékig nyugalommal tölthet el bennünket: ellenfeleink csak saját gyengeségeinkből meríthetik erejüket…. Lehetetlennek tűnik tehát, hogy e dilettánsok játékai sokáig visszatartsák a tömegeket, amennyiben képesek vagyunk cselekedni. De mégis, milyen megalázó lenne, ha az észnek – holott nem is nála erősebb ellenféllel van dolga –, még ha csak rövid időre, de alul kellene maradnia.”

A könyvnek látszó kiadványt, amelynek sem ára nincs, sem nem terjesztik, az Oktatási Minisztérium FKPK programja finanszírozta. Valószínűleg még ezt a bejegyzést is többen olvassák, mint a megmondást.


14 megjegyzés:

  1. Tölgy,
    most aztán világosítson fel.

    A Dreyfus-ügy nem arról szólt, hogy a szegény ártatlanul megvádolt stb. DE nem mellékesen zsidó Dreyfus kapitányról kiderült, hogy ártatlanul és hamisan és alaptalanul vádolták meg?

    Hogyan jönnek ide a képbe a katolikusok, a szerzetesek, meg a feloszlatás, meg a vagyonelkobzás?

    VálaszTörlés

  2. Ilf-Petrov: Tizenkét szék.



    És eszébe jutott egy francia kommunista, akit Moszkvában hallott egy gyűlésen. A francia a polgári sajtóról beszélt. "A tollnak ezek az akrobatái - harsogta -, a bohózatnak ezek a virtuózai, a rotációs gépeknek ezek a sakáljai..." Beszéde első részét la hangon mondta el, második részét do hangon és utolsó, patetikus részét mi hangon. Kézmozdulatai mértéktartóak és szépek voltak.

    "Mi meg csak összezagyválunk mindent - vélekedett Treuhov -, a legjobb volna, ha egyáltalán nem beszélnénk."

    VálaszTörlés
  3. A zsidó kapitány ügye csak a kezdet volt. Aztán felmentették, és kiengedték.
    A vita utána is zajlott, sokkal inkább a francia államról, a hadseregről és persze a katolikus vallásról és az RKE-ról. Dreyfus csak a kirobbantó apropos volt.
    Az egész ügy végén 1905-ben elfogadták az államot és egyházat elválasztó törvényt.

    VálaszTörlés
  4. Hát, kedves Tölgy, nem csoda, hogy az ilyet ingyért osztogatják. Osztán a zemberek mégis a Győzikét nézik, ahelyett, hogy Durkheimet olvasnának, micsoda világ ez! Csak nem direkte provokálni akarták a magafajta reakcióst ezzel a vastagra sikeredett röplappal?

    VálaszTörlés
  5. nohát, ez olyan, mintha az Úr szavait olvasnám, csak polgári körökre alkalmazva. és ez a Durkheim ezt komolyan gondolta.

    VálaszTörlés
  6. ejnye, nisbet úr vajon hogy számolt el ezzel?

    btw. ennyire rossz lenne a többi írás, hogy durkheimet kell a publikációk végére tenni, hogy érdekeljen valakit a könyv?

    (ha meg kötő-jelek a címe, mér köll harcóni? a fel-kötő-jelek jobb lenne akkor már.

    >>Már csak jönnie kell valakinek, aki összefogja és harcba vezeti őket, és talán a győzelem sem várat sokat magára.<<

    ilyen valakink már nekünk is van, bibibíí. most éppen a győzelmet várjuk. ilyen ütemű gdp-növekedés mellett jövőre már tankunk is lehet.)

    VálaszTörlés
  7. Adorján,
    magából megint a méreg beszél.
    Nem hiszem, hogy engem akarnának bosszantani. Csak mindenki meg akarja tenni a maga kis feladatát a kozmikus összecsapásban.
    Elképzelem, ha a semleges állam semleges egyetemén tudományos közlemény címén pápai encicklikákat adnának közre.
    Hó, mekkora vinnyogás lenne.

    VálaszTörlés
  8. Gyógyszerész úr,

    a fel-kötő-jelek mellett alkalmazandó a be-idéző-jel is.

    VálaszTörlés
  9. de mi lesz így az integrációval? bár a fel-kötő/be-idéző hadmozdulatok a dezintegrátor-felforgatókkal szemben bizonyára megengedhetők.

    mit szólna ehhöz a kollektív tudat?

    VálaszTörlés
  10. Tölgy,

    nem a méreg beszél belőlem, bár igaz, Durkheimtől viszketést kapok, pedig még csak nem is oda járok, ahol őt kell olvasni. Bár erősen gondolkozom rajta, hogy pár előadásra talán beülök ezen a tanszéken is, no persze nem oda, ahol szeressék a világforradalmárokat.

    Egyébként, ha jól látom, az ifjú tehetségeknek egy 2006-os kiadványa fent van a neten: http://tatk.elte.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=466&Itemid=863

    VálaszTörlés
  11. link mégeccer:

    http://href.hu/x/5qru

    VálaszTörlés
  12. Boborján,
    a tavalyi szám jobb lehetett, nem kellett belé egy húzónév.
    Vagy akkor még nem fokozódott a nemzetközi helyzet annyira, mint mostanság.

    VálaszTörlés
  13. Tölgy,

    a permanens forradalomban állandóan ébernek kell lenni, főleg a reakciós próbálkozásokkal szemben. Nem tudom, miért van úgy meglepve!

    A "vezető", aki összefogta a tömegeket, hamarosan megjelent a porondon. Leninnek hítták.

    VálaszTörlés
  14. Szerintem ebből az a tanulság, hogy nekem is inkább szociológiával kellene foglalkoznom, a kötet legfőbb tanítása ugyanis az, hogy itt az egységnyi befektetett munkával megtermelhető szellemi termék mennyisége jelentősen meghaladja jelenlegi szakterületem hasonló mutatóit... Hehe.

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)