2008. május 7., szerda

Román, magyar, két jó barát


Ideje van a szeretésnek és ideje a gyűlölésnek; ideje a hadakozásnak és ideje a békességnek.

(Prédikátor könyve 3:8)

Voltam Romániában (Erdélyben). A Szent György-napokon jártam, Sepsisztentgyörg
yön (Sfântu Gheorghe). Egy szokásos magyar útleírásban körülbelül most következnének a "jobboldali" és "konzervatív" sirámok Trianonról, nemzethalálról, erőszakos betelepítésről, román sovinizmusról, Európai Unióról, a testvérietlen szavazás szégyenéről, arról, hogy amit láttam, milyen szomorú volt, arról, hogy milyen csúnyán néztek ránk a szomszéd asztalnál, amikor magyarul beszéltünk, arról, hogy minden település román színekben pompázott. Jöhetnének a liberális sirámok, körülbelül ugyanerről, csak "kozmopolita" stílusban.

Nem, kedves barátaim, Sepsiszentgyörgyön kedvesek voltak velünk, magyarokkal, és ahol megálltunk, máshol is. Soha nem néztek ránk rossz szemmel, és az egész út egyáltalán nem volt szomorú. Erdély szép, a szocializmus (és nem "a románok") rontottak rajta. Igaz, hogy volt olyan település, ahol minden villanyoszlopon is román zászló lengett, de akkor arra gondoltam: bárcsak a magyarok is ilyen büszkén díszítenék a falvaikat, városaikat Magyarországon.

A határátkelőn kívül, ahol három cigány férfiú erőszakosan le akarta mosni az autónkat (tiltakozásunk ellenére el is maszatolták rajt a koszt), nem éreztük magunkat veszélyben, még pénzünket sem kellett soha féltenünk. (E hármat is könnyen leráztuk, miután nem elégedtek meg 1 lejes fizetséggel).

Akárhány magyar vagy román faluban jártunk, a fiatal és idős emberek integettek vagy visszaintegettek nekünk. Ez jól esett. És ha a román nyelvet félig-meddig mesterségesen is alakították ki, ügyesen teremtették meg.

Hamarosan talán jobb lesz Romániában élni, mint Magyarországon. Szívből kívánom az erdélyi magyaroknak, székelyeknek, hogy maradjanak csak ott.

Mindössze ennyit szerettem volna mondani.



33 megjegyzés:

  1. "Ó, én nagyon kedvelem a vidéki embereket. Igazán. Sokat is járok falura. Az embereknek ott sokkal tisztább a tekintete ..."

    VálaszTörlés
  2. A magyarellenesség inkább kivétel, mint szabály arrafelé. Olyan, mint nálunk a jegyirodagyújtogatás. Egy székely srác mesélte, hogy pl. ő kb 20 éves koráig nem is nagyon tudott románul, és soha nem volt baja ebből. Sőt, állítása szerint (miért ne higgyem el?) inkább ők félemlítettek meg románokat suhanc korukban... :)
    Egyébként Kárpátalján is hasonló szép lelki és szellemi élményekkel gazdagodhat az arra járó magyar, ha az (anyagi) életszínvonal alacsonyabb is arrafelé. (Világgazdasági recesszióban legalább nem túl magasról zuhannak alá.)

    VálaszTörlés
  3. Nézze, Loxon, most már mindegy, kitört a háború, és nem fogadta el a tegnapi békealmáspitét, amit adtam magának. Szóval.
    Mindennek a szocializmus az oka. Aham.
    Illetve, csak volt az oka, már nincs, ezért minden szép és jó, ahogy van.
    Aham.
    Mit erőznek akkor ott valamiféle önrendelkezésen, vagy mi? Pár hőzöngő komcsi pattog az önállóságért, vagy hogy? És miért?
    Innen az előszobából, tudja, a végső elbutulás határán, a sámlin ülve nem érti az ember tisztán az arisztokraták halk társalgását:)

    VálaszTörlés
  4. Olvasta Cserestől a Vízaknai csatákat?

    VálaszTörlés
  5. Loxon,
    én örülök, hogy jól érezte magát Erdélyben.
    Sokat jártam, míg ki nem tiltottak, és egy ideje megint járok oda. Kicsit ismerem.
    A szocializmus a természetet tette tönkre, borzalmasan. Meg vannak olyan települések, hogy... brrr.... Mondjuk a Vajdahunyadvár mellé épült várost a feleségem csak egy "Mad MAx díszletnek" nevezte.

    A román-magyar viszony meg nem ilyen rózsás. Gizike jól látja a sámliról. Magyar területeken a rendben vannak, igyekeznek élve maradni.
    Tiszta román területeken (Bukarest, vagy máramarosi, radnóti hegyek, stb.) sincs gáz. Nem izgatja őket a magyar, mint ahogyan más nép sem.
    De menjen be a vegyes területekre. Marosvásárhely, Kolozsvár - ahol az utcán csak halkan mernek beszélni a magyarok. A Reakción volt egy jó utikalauz a kolozsvári magyar kocsmákról, mert jobb külön inni.
    Abban egyetértek, hogy Székelyföldön kialakult egy hegyi kultúra, sajátos ízekkel, humorral, és egyre távolodik attól az "élő skanzen" szereptől, amit Csoóri és a hazai "nemzetiek" neki szántak.

    VálaszTörlés
  6. 2002-ben jártam utoljára Erdélyben, tánctáborban voltunk két hetet és közben volt alkalmam leautózni a tengerig, vagyis át Románián, írtam róla a blogomban régebben. Nem lepett meg a különbség Erdély és az ország többi része között, Erdély mostohagyermek, ezt tudtam a barátaimtól. Viszont az erdélyiek igazán szerettek bennünket. Sok családnál voltunk, ebédre, vacsorára hívtak bennünket, barátságok alakultak és rengeteget meséltek az életükről. Hálás közönség vagyok, imádom, ha az öregek a régmúltról beszélnek, itthon is, az én falumban, ahol élek.

    Nem foglalkoznak a múlttal az én erdélyi barátaim. Nem is akarnak eljönni onnan, ki is tudná elhagyni a Hargitát, Gyimest ha ott él. Megismerkedtem csángó magyarokkal, annyira feltöltődtem szeretetenergiával, mint még soha addig. Sehol máshol külföldön nem tapasztaltam ilyet magyaroktól. Aki nem járt még Erdélyben, nem tudja elképzelni mindezt. Hogy milyen bórvizet inni, áfonyát szedni az erdőben, felmászni a Hargitára, vagy a csíksolymói búcsújáró helyre, enni a kukoricás ételeikből, na abbahagyom, mert egyesek giccsesnek találják majd jó szokás szerint. Hiába, nem vagyunk egyformák mi emberek hálisten. Ilyesmitől gazdag az ember, a lélek. Írhattam volna valami vicceset én is, de mit tegyek, ha ezeket a lélekmelengetős érzelmeket váltotta ki belőlem Loxon:)

    VálaszTörlés
  7. Tolgy, most beke van, mindenki az uzlettel foglalkozik.
    Ez mindenhol igy van, amig a penz utan kaparnak az emberek, nincs ido a masikat gyulolni.

    Baj csak akkor van, ha unatkoznak es jo otletnek talaljak a masikat cseszegetni idotoltes vegett.

    VálaszTörlés
  8. KGB,
    sajna nincs béka vegyes városokban. Ha hosszabb időre mész, nem 1-2 napra Kolozsvárra, akkor hallod és tapasztalod majd.
    A város döntő része első vagy másod generációs kolozsvári. Sokat köszönhetnek a románságuknak és a RKP-nek.

    VálaszTörlés
  9. Mer, Magyarorszagon van beke?
    Relativ ertelemben gondoltam.

    Kolozsvar kulonleges eset, Marosvasarhely meg inkabb. Marosvasarhely most veszti el magyar karakteret es ez persze faj a lakosoknak.

    VálaszTörlés
  10. Gizike, hol az a békealmáspite? Mert szívesen megenném én, csak nem találom. (Különben se voltam haragos, azt csak Maga csinálja.)

    Aztán azt írja, hogy én azt írom, amit ír. De nem azt írtam. Hanem ezt:
    Erdély szép, a szocializmus (és nem "a románok") rontottak rajta.
    Hol van itt az, hogy vége a szocializmusnak és minden jó? A mondat különben is másról szól (nb, románok).

    Öröm volt olvasni Garázdabillegető és Szilva sorait. Lehet, hogy Tölgynek is igaza van. De az ember nem lehet egész nap morózus kritikus, amiért nem úgy vannak a dolgok, ahogy. Tudni kell úgy látni időnként a dolgokat, hogy "minden jó". Erre utal a kezdő idézet is. Van ideje ennek is. Nem történelemkönyvet akartam írni, hanem valami rövidet és a személyes élményeimhez méltót, amiből hiányzanak a szokásos reflexek, viszont bennük van az, amit én élek át.

    Egyébként igaz, hogy (túlnyomórészt békés) elkülönülés tényleg van a két csoport között (román, magyar). De ezt természetesnek is vettem.

    Amit érdekesnek találtam: olyan RMDSZ óriásplakátokat láttam, amelyek a magyar lobogóból és az alábbi feliratból álltak: "új honfoglalás". Ha ez fordítva történne meg, itthon elképzelhetetlen reakciókba fulladna, és első nap letépnék, spray-vel kommentálnák a plakátokat.

    VálaszTörlés
  11. "Amit érdekesnek találtam: olyan RMDSZ óriásplakátokat láttam, amelyek a magyar lobogóból és az alábbi feliratból álltak: "új honfoglalás"."

    Ez az EU-valasztas kampanya volt, ahol az RMDSZ kijatszotta a nacionalista kartyat, ezzel probalvan kihuzni a szonyeget Tokesek alol.

    Nem jott ossze nekik.

    VálaszTörlés
  12. Hm. Loxon szerelmes?

    Igyon egy erős teát, az segít!

    VálaszTörlés
  13. Igen, Loxon. De ha nem is tudjuk úgy látni, hogy minden jó, legalább vegyük észre a jót és kis időre ne foglalkozzunk a rosszal. Nem is értem a sok gyűlölködést. Feltörnek rossz érzelmek, indulatok mindenkinél, nálam is. De jó úrrá lenni rajtuk mielőbb, míg a lelket nem mérgezi. Mi vagyunk az országunk, mi vagyunk a világunk, mi tesszük olyanná, amilyen.

    De jól írja Fodor Ákos (ott van felül a blogomon régóta): "Nagyon figyelj mert a világot teszed is azzá, aminek látod".

    Másképp fogalmaztam volna, hogy mindenki világosan értse: vigyázz, mit gondolsz a világról, mert a gondolatnak teremtő ereje van. Amit gondoltál, meg is valósítottad.

    Rosszindulat, rossz gondolatok rossz világot szülnek. Ebben látom a publicisták legnagyobb felelősségét. Ezen a téren kellene elkezdeni a változtatást, ha még embernek akarjuk tartani magunkat egy darabig. Az egyéb szükséges változtatásokat pedig nagyon jól leírja Lászól Ervin a Világváltásban, erről is írtam a blogomban.

    VálaszTörlés
  14. Helyesen: László Ervin

    VálaszTörlés
  15. Pilleszárnyak ágasbogas bimbórügyes körtefán
    Kicsiny cinkék csivitelnek ereszalján óraszám
    Öreg néne rőzsét szedni erdőre mén kendőben
    Forrásvízzel szomját oltja, őzikékkel kettesben

    Bodri kutya gémeskútnál vakkantgat, míg heverész
    Vadász, hátán puskájával fitos lánnyal cseverész
    Ilka néni kocsmájában két forint a pálinka
    Arra sétál Béla bácsi, és azonmód megissza

    Mosolygó kis gyermekekkel van teli a nagyerdő
    Áfonyával, kökénnyel a pirospöttyös keszkenő
    Minden szomszéd a keblére öleli a másikat
    A mezőn a búzavirág pedig vígan bólogat


    A vén fűzfa alatt délben üldögélni jaj de jó
    Bográcsgulyást kanalazni, hát az sem az utolsó
    Öreg bácsik pipázgatnak, anekdoták röpködnek
    Egy kövér pók hálót sző, a vadkacsák röpködnek.

    VálaszTörlés
  16. Hátazér mer nekem is van lelkem, a francba.

    VálaszTörlés
  17. Járnak, kelnek sokan zöld erdőben;
    Vagyon a nap épen lemenőben.
    Rózsákat fest utósó sugára
    Dombtetőre, lombok sudarára.

    De veszik ők mindezt csekélyebbnek,
    Semhogy rajta megörvendezzenek;
    Párosult két vadgalamb búgása -
    Ebben fakad örömök forrása.

    Járok, kelek én is zöld erdőben.
    Nap lementén van gyönyörüségem,
    Nap lementén, nap piros sugarán,
    Amint játszik a lombok sudarán.

    Csak ne volna galambok búgása -
    Ebben fakad bánatom forrása;
    valaki itt gőzerővel
    hasogatja az ugart
    de mi haszna?
    hogyha magot nem vet bele
    csak kóróval leszen tele.

    Ültess bele szeretetet
    úgy nő rózsa tövis helyett

    (Petőfi nyomán:)

    VálaszTörlés
  18. "Szívből kívánom az erdélyi magyaroknak, székelyeknek, hogy maradjanak csak ott."

    Ámde nem maradnak. Nem és nem. Jönnek lassan, jönnek gyorsan, jönnek eleinte csak ideiglenesen és jönnek úgy, hogy azonnal végleges a döntésük.

    Ráadásul elsősorban a kiművelt emberfők jönnek. Orvosok, tanárok, mérnökök - na nem mintha az egyszerű emberek nem jönnének, de ha az erdélyi magyarság elveszti az értelmiségét, akkor a megmaradása legalábbis kétséges.

    Egyszóval én nagyon rózsaszínnek látom ezt a bejegyzést a valósághoz képest. Akkor netán Funar és a hasonlók operettfigurák lennének, akikre mindenki magasról tesz? Voltaképp ki is választotta meg annyiszor kolozsvári (avagy kérjek bocsánatot, és írjak Cluj-Napocát?) polgármesternek?

    Ez a poszt bizony nem olyan, mint amilyenekért ezt a blogot olvasni érdemes. Hogy valami keveset javult a helyzet, azt aláírom. Ceausescuhoz képest, biztosan. De hogy Erdélyben működne magyaroknak a Kánaán - ez simán nem igaz, és tartok tőle, hogy ezúttal Loxon ezt főleg azért írta le, hogy mind a hazaffyakat, mind a kozmopolitákat kioktassa...

    VálaszTörlés
  19. "Dudva lenne a dudvák
    Közt az ananász:
    Kanász marad akinek
    A nevelője kanász."

    (ezt a Poézis Kedvelőinek)

    Oh Tea-kör!
    Oh mily othonos e
    zúga a honnak!

    Loxon, ez annyira szép,
    ez a kép,
    hogy szinte hihihi-hohoho-hihetetlen.
    Ön itten egy olyas, lelkileg egyesített Magyarhont fest, mintha csak a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország c. nóta díszletei megvalósultak volna.

    Bárcsak, ojala, utinam. Dehát nem.

    Én láttam még Széken kiegyenesített kaszát kapu mellett tartva 92 körül.

    tewtony
    more rustico

    VálaszTörlés
  20. Loxon,
    és az oláh kánya az erdélyi címerrel
    ... miféle konzervativizmus ez?

    hozza ki az ellenőrzőjét!

    (tewtony)

    VálaszTörlés
  21. Jaj de örülök. Fintorog a jónép. Hollári-hollári hopp!

    Edelweiss, Edelweiss...

    VálaszTörlés
  22. Loxon,
    Maga a Gyimesben járt az este?
    Magic mushroom-ot vacsorázott?
    Dadaista fordulaton ment át?

    Lemaradtam valamiről?

    twtn

    VálaszTörlés
  23. tewton,
    Gyimesben is megy má' a gomba?
    Hát Tapolcán?

    Mondtam, Loxont elragadta a tavaszi zsongás.
    Na, meg mostanában annyira jól megy a román gazdaság, hogy a magyaroknak is elnézik a magyarságukat. Ehhez hozá kell tenni, hogy a székelyföldi megyék a leglassabban fejlődők közé tartoznak.

    VálaszTörlés
  24. tölgy,
    "tavaszi zsongás"? az nem baj.

    "Ehhez hozá kell tenni, hogy a székelyföldi megyék a leglassabban fejlődők közé tartoznak."

    miért is?
    megvan!
    mert a magyarok irigykednek és széthúznak?

    VálaszTörlés
  25. Áh, alkotói válságban vagyok, KGB, képes voltam a röpködnek rímre röpködnek rímet használni, nem tudná valahogy kijavítani köpködnekre, vagy töfködnekre, mittomén?
    Minden azért volt, mert valami barom felhívott alkotás közben, hogy nem akarok-e Sumáktetőre utazni, 4 nap, 3 éjszaka all inclusive, és mindössze egy 4 órás előadást kell meghallgatnom ezért háromszor, és előfizetnem a Fittnes és Ezoterika folyóiratra 5 évig.

    VálaszTörlés
  26. gizike,
    fél, hogy ott nem mondhat meg?

    Eccer elmentem egy ilyen előadásra kiváncsiságból. nagon mókás. ha van 2-3 órája az embernek... a közönség, a nagyon kmoly pr... tényleg jó szorakozás. Bár 3-4 nap alán már egésségkárosító hatású is lehet.

    VálaszTörlés
  27. hmmm.
    Egyszer serdülőkoromban majdnem belesodródtam egy direktmarketinges cécóba. Fura volt a frissen elmúlt szocializmus után egy nagy teremben felállva ünnepelni a gyémánt fokozatú terjesztőket. Igaz, csak másfél óra volt, nem 3 nap.

    VálaszTörlés
  28. Tewton, posztolna hát az Amway-s élményeiről? Mindegy, csak valamiről írjon már. Megőrjít, hogy mindig csak kommentál.

    VálaszTörlés
  29. No, a második hozzászólást most meg is tudom erősíteni:
    "A térség különlegességét a természeti látnivalók mellett az a hangulat adja, hogy az érintett falvak lakossága színmagyar, a román nyelvet sokan még alapfokon sem beszélik."
    Innen: http://index.hu/politika/kulfold/somlyo/
    Ez a cikk már a vonatozás miatt is felemelő, nemhogy a végkicsengése miatt :) Asszem ideje levetkőzni a "nem megyek Erdélybe, mert félek, megszakad a szívem" című idétlen hozzáállásomat...

    VálaszTörlés
  30. Kedves tölgy, én Marosvásárhelyen élek, és öszintén mondom lejárt az az idő amikor nem mertünk megszólalni magyarul, a 90' évek elteltek, én csak bátran mondom, hogy nem kell félni idejönni, az itteni románság ért magyarul, viszont szégyelli használni, mi magyarok .. hAHA..:-) majdnem anyanyelvi szinten beszéljük a románt, ez is egy elöny... egyszóval nem kell félni az erdélyi románoktól..higyétek el nem harapnak, és nem kötnek bele az emberbe csak mert magyarul szolalt meg, mint mondtam az az idö eltelt. Viszont ha az ember mélyebbre ássa magát és lemerészkedik a román tengerpartra.. nah igen ahogy kiért az ember erdélybol, irto siralmas a helyzet, mondhatjuk ugy , hogy a lenti románság erdély nyakán él..(és a tehetösebb románok mind felköltöznek erdélybe, sok példa van ezzel kiturva a magyar embereket az állásaikból) visszatérve.. a Constantai román ember elött a párom hozzámszolt magyarul, és az kérdezte tölem a román, h Görögök vagyunk? mikor román jelzésü auto-val voltunk egyszoval a lentieknek gözük sincs, hogy mi itt fent létezünk, nagyon buták, mi ezt kihasználva tudtunk idefenn életbenmaradni. Csak bátoritom az Erdélybe jövöket, jöhetnek Marosvásárhelyre ish, itt nincs minden poznán román zászló és a románok különös okbol nagyon vigyáznak a városra, mostantól a város új arca fogadja a kiváncsiskodokat.

    VálaszTörlés
  31. Kolozsváron is csak néhány hülye román van.
    Azt mondom, hogy én örülök, hogy az elszakadt részek, ezen területére jutottam.
    Most szlovákia, ukrajna: a magyarok pokolja, erdélyben az értelmiségiek nem hülyék, és egyre több erdélyben az ilyen ember.

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)