2008. május 10., szombat

Másnapos ébredés


A teakraták közt dúl némi ógás-mógás a demokrácia megítélése körül. Ez nem baj, csak a teánk ki ne cseppenjen az ölünkbe a vita hevében. Nagyon hülyén néznénk ki, mint valami húgyfoltos öregurak.

A kritikák közül az egyik évszázados múltú az, amelyik szerint a demokrácia csak díszlet, és valamilyen oligarchikus (esetleg aufklarista) csoport manőverezi bele az embereket a megfelelő cselekvésbe, döntésbe. Ennek a manipulációnak része az állandó hivatkozás a népre, érdekeire, bölcsességére. És ne csak Mao-ra vagy Rákosira gondoljunk, de nyugodtan a mai Magyarország legarrogánsabb és legoligarchikusabb kormányzatára is.


Demokrata barátaink erre azt válaszolják, hogy a nép, ha rosszul dönt, akkor éppen be van csapva, de alapvetően jó és bölcs. (Az egy másik kérdés, ha a nép becsapható, akkor miért bízná rá valaki a döntéshozást?) Amire válaszként született meg a Dogville és a Manderlay. A második talán a kevésbé ütős történet: az emberek szabadon a szolgaságot választják az időleges jólétért, apró érzéki örömökért cserébe. Ezt már olvastuk a görögöknél, akár buzik voltak, akár nem.


A Dogville az ütősebb történet: az emberek szabadon, mindenféle manipulációtól mentesen, alapos erkölcsi megfontolások és érvek alapján, közös döntéssel Isten városa (Godville) helyett Szodomát hozzák létre. És fel sem ismerik. Az igazság pedig csak kívülről jöhet, a büntető angyal egyébként egy bűnöző. (vö. zsidók és Nabú-Kudurri-uszur). Nem a szabad vita, nyilvánosság, demokratikus procedúra vezeti el őket a romlottságuk felismeréséhez.

A fel/megismerés mindig az egyéné.

Azonban a tömegdemokrácia ehhez is alkalmazkodott, és már régóta kialakult a tömeg-individualizmus, amikor mindenki önálló és kreatív akar lenni, majd kilépve azt látja: az összes szembejövőnek hasonlóképpen lila a haja, fordítva hordja a baseball sapkát. A magányos tömeg rohant megvenni A magányos tömeget.

23 megjegyzés:

  1. a Dogville tényleg elég ütős. Ajándékozni fogom dévédé formájában demokrata ismerőseimnek.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg,

    a dán rendező fószer bevallottan demokrácia-gyepának tartja a filmjét? Azt olvastam róla valahol, hogy nagyon szabadszellemű-nudista, stb. családbul származik, de katolizált.
    Katolikus antidemokrata lett szabad akaratából?

    Hallatlan!

    VálaszTörlés
  3. Tölgy, le a kalpagokkal a posztja előtt. We are all individuals.

    VálaszTörlés
  4. Loxony,
    only You!

    http://www.youtube.com/watch?v=ufvKmL7fKX0

    VálaszTörlés
  5. Trier bá'-ról nem tudok sokat, majd utánanézek/zünk.

    VálaszTörlés
  6. Trier mintha pornórendezéssel keresné a pénzt a művészfilmjeihez (valami filmes ismerős mondhatta).

    VálaszTörlés
  7. Tölgy, köszönöm (visszaparancsol egy kitüremkedő könnycseppet)

    VálaszTörlés
  8. Ha jól értem az első olvasás után, Tölgy az akarja mondani, hogy a nemesi köztársaság a legjobb államforma. Vagy legalábbis nem mond ellent ennek az elképzelésemnek.

    VálaszTörlés
  9. tewton,
    az arisztokrácia contra abszolút monarchia ügyben most nem nyitok vitát, nem akarom megosztani az antidemokratikus erőinket.

    VálaszTörlés
  10. Tölgy,
    a köznemesség nem azonos az arisztokráciával!

    VálaszTörlés
  11. jaa,
    maga a _köz_nemességre gondolt?
    Én azokra gondolni sem mertem ilyen _közönséges_ dologra.

    VálaszTörlés
  12. Tewton, Maga egy bomlasztó? :>

    A köznemesség magánál a démoszt jelenti?

    VálaszTörlés
  13. Loxon:
    micsoda???

    a nemesség egy és közös, a szabolcsi kurtanemes is az, meg a marhahajcsár Festetich is az, hogy a Hatvany-Deutsch-félékről ne is beszéljünk. És ezen belül vannak a rétegek.

    VálaszTörlés
  14. Na, de tewton,
    Hatvany-Deutsch bárói család volt.

    VálaszTörlés
  15. Akkor nem értem. Miben demokrata vagy miben sem?

    VálaszTörlés
  16. Tölgy, nem csinálna magának egy gmail-fiókot? Remekül tisztázhatnánk e kérdéseket társas csevej keretében.

    VálaszTörlés
  17. Tölgy, ez való igaz.
    Csakhogy olyan C-kategóriás, pénzért vett nemesség, Ferenc Józseftől. Ennél azért én még a hajdúk kollektív nemességét is többre tartom.

    VálaszTörlés
  18. tewton,
    mi a baja a C kategóriával?
    Nyelvvizsgából is azt kérik.

    Loxon,
    csinálok. De most meg a F1 edzés, oszt meg dolgoznom le..
    De csinyálok!

    VálaszTörlés
  19. Kedves Tölgy, azt megtudhatjuk, hogy kinek szurkol, ha már nézte az edzést?:)

    VálaszTörlés
  20. Elolvastam a beszámolót a második filmjérül és nem vagyok hajlandó megnézni! Rájöttem, hogy ez a dán provokatőr ténylegesen báncsa a demokráciját. Amiért bünti járna neki!

    VálaszTörlés
  21. mit szólna mondjuk dánia azonnali okkupációjához? Ön indul az oresund felől, mi pedig délről, schleswig-holstein felől szorítjuk őket harapofogóba!

    VálaszTörlés
  22. Gyóccerész,

    megbeszéljük! A demokrácija bántását ugyanis nem vagyunk kötelesek mi, felelős demokraták eltűrni!

    VálaszTörlés
  23. Kedves Adorján,
    most nincs igazi libling.
    Korábban a lányom ovis kedvence, Sumi, uralta a családi életet. Most már több kedvenc is van, erős a Heidfeld és Buttony népszerűsége (állítólag majdnem olyan jóképűek, mint én), de én inkább Kupica (lengyel magyar két jó barát...) és Raikönnen (rendes alkoholista) pártján vagyok.

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)