2008. május 30., péntek

A csodás imádságról


Jézus és a szentek, királyok csodás gyógyító cselekedetei ismertek. Ma az egészség és a gyógyulás a vallással és Istennel kapcsolatos viták egyik fontos tere, ha másért nem, azért biztosan, mert a mai ember sokkal többet aggódik a betegség, mint a Pokol miatt, és jobban szomjúhozza az egészséget, mint a Mennyet.

A gyógyító imádsággal kapcsolatos mai tudományos vitának legalább két frontja, témája van.

Az egyik állítás szerint a vallás, hit hozzájárul az egészséges lélekhez (mijaz a lélek egy materialista vagy ateista szerint?), és ezzel a gyógyulást elősegíti.

A másik állítás az érdekesebb. Az Angyali Üdvözletre utal vissza. Lehet imádsággal befolyásolni mások gyógyulását, és még inkább, lehet-e befolyásolni imával a fogantatást (Remote Intercessory Prayer)? Csak pozitív irányú imádságról tudok a kísérletekben, bár állítólag pünkösdistáknál létezik a negatív, másoknak kárt kérő ima-kommandó is.

A placebo hatás kiszűrésére az egészségügyben szokásos kétszeresen vak mintavétellel dolgozó vizsgálatok fogantatást befolyásoló távoli imádsággal kapcsolatban 1988-ban kezdődtek. A kutatásokat áttekintő tanulmány szerint nem lehet egyértelmű állításokat megfogalmazni. (Roberts L, Ahmed I, Hall S.: Intercessory prayer for the alleviation of ill health. The Cochrane Database of Systematic Reviews: Reviews 2000. October, 2003), bár 12 megerősítő vizsgálatra 1 cáfolat és 9 semleges eredményt hozó kutatás jut.

Az egyik talán legnagyobb feltűnést keltő, a Columbia Egyetem kutatói által végzett kutatás 2001-ben lett közreadva. A kutatás kétszeresen vak mintával dolgozott, azaz a mesterséges megtermékenyítés programjában részt vevő nőket két csoportra osztották egy koreai kórházban (100-99), és sem a nők, sem a kutatók nem tudták, ki melyik csoportba került. Ezek után három ima-csoportot alakítottak az USA-ban, Kanadában és Ausztráliában: az első a fogantatásért, a másik az első csoport sikeréért, a harmadik pedig azért imádkozott, hogy legyen meg Isten akarata. Az eredményesség 50% lett azoknál, akikért imádkoztak, és 26%, akikért nem. Azaz, az ima közel 100%-os növekedést ért el a mesterséges fogantatás sikerességében. (Tehát a tudománynak és az embernek is van szerepe a fogantatásban. Megelőzendő a fölösleges köröket: az arány nem 100% vs. 0% volt.)

Az imádságnak valóban lenne ereje? Szorongató kérdés ez ateisták számára. Nemcsak lélek lenne, de van valami más is, ami nem látható, csak a hatásai? Miért ekkora botrány ez, ha a gravitációt mindenki elhiszi, bár látni sosem látta? Mert ez a feltételezés egy Teremtő létét is igazolná?

Folytatjuk.

12 megjegyzés:

  1. Nem figyelt eléggé Tölgy. Az ilyen jelenségeket haladó nyelven véletlennek hívják.

    VálaszTörlés
  2. nézze tölgy, mit várt, amikor Tomka Miklósnak 'Rózsaszín Tanga' már azért is nekirontott a klubrádióban, mert az merészelt kijönni Tomka kutatásaiból, hogy a vallásos emberek átlagéletkora magasabb. BOTRÁNY.

    VálaszTörlés
  3. "a véletlen egybeesések a gondviselés szójátékai", kedves gabrilo :(

    VálaszTörlés
  4. Gyóccerész,

    klerikális propagandája lepattog rólam, mint a ping-pong labda!

    VálaszTörlés
  5. Ami nekem hívônek valóság, az egy ateistának a képzelet játéka. Kedves Tölgy, veszélyes vizekre evez! Isten létének bizonyítását a tényekre bízni nem bölcs dolog, miként szerelemben döntésünkhöz segítségül hívni agyunkat. :)

    VálaszTörlés
  6. http://www.msnbc.msn.com/id/12082681/
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11761499

    Placebo, ami csokkenti a stresszt. Nagyon hasznos placebo, ami csokkenti a stresszt, de nem tobb annal.

    VálaszTörlés
  7. Doktor úr,
    én nem beszéltem Isten bizonyításáról.
    Csak arról, hogy van egy eléggé vitatott probléma, és a hard science hívek válaszát várom.

    Kedves Névtelen,
    örülök, hogy talált egy ilyen cikket. Sokkal több is van. Legyen szorgalmasabb.
    De ettől még nem cáfolta az idézett, és legnagyobb port felvert kutatást. Vannak cáfoló írások is. De cáfoló kísérletek?

    VálaszTörlés
  8. Minden tiszteletem Tölgyé, és e posztjáé; a magam részéről elmondtam véleményemet az ilyen típusú kutatások értékéről. Az ember lényegében majdnem azt hoz ki belőlük, amit nem szégyell, akár egyik, akár másik oldalról akarja bizonyítani a maga dolgait.

    Placebonak szinte bármely gyógyszer, praktika és gyógyító megteszi, s ezek nem is haszontalanok. De ha csodás gyógyulásról vagy efféléről van szó, az ezeknél sokkal egyértelműbb jeleket kíván. Viszont még ha e jelek nem is egyértelműek egy modern tudós szemében, hanem az ima "csak" erőt ad, és valóban hozzásegít a gyógyuláshoz, akkor is ízléstelennek találom azokat számokkal és százalékokkal kifejezni.

    Az annuntiatio-t (és más, ezzel mélyen összefüggő jeleneteket) ábrázoló Fra Angelico kép(sorozat) egyébként gyögyörű, tanít, és már önmagában is gyógyít, valamint csodákra képesít.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Tölgy: centivel krumplit? Az is bolond, aki az ilyen kisérleteket komolyan veszi :) Ön provokál, de ügyesen teszi.

    Kedves névtelen: lehet, hogy placebo, de a sok ateista mégiscsak ezt választja inkább, mikor már a ráció (orvostudomány) nem segít. A kitartóak az utolsó pillanatig várnak, de a végén úgyis ugyanabba a "kézbe" kerül a kulcs...

    VálaszTörlés
  10. "a mai ember sokkal többet aggódik a betegség, mint a Pokol miatt, és jobban szomjúhozza az egészséget"
    Igen, aggódom az egsézségemért.
    És igen, szomjúhozom az egészséget.
    Mert én itt és most vagyok.
    A poklot csak az elmúlásom után láthatom:))
    Ha azt fogom látni.:))

    VálaszTörlés
  11. gizike,
    ne legyenek kétségei! Látni fogjuk egymást!

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)