2008. április 19., szombat

Konzervatívok Uniója

Ennek a cikknek az apropóján:

Here in Transylvania, it feels okay to be proudly English

Már az is érdekes, ahogy az angol cikkíró – az erdélyi Miklósvárról – beszámol az erdélyi magyar kisebbség gondolkodásáról. A románokat lenézik a magyarok – a rather backward people, they feel, a confused, hysterical, limping hybrid of two mutually exclusive racial types, the Slav and the Latin. Imagine an unsuccessful Neapolitan thug marrying a penniless whore from Novgorod and their issue would resemble something equating to your average Romanian. Szerencsére vannak a cigányok, akiket aztán mind a magyarok, mind a cigányok lenézhetnek.

De nem ez a lényeg. A cikkíró az Unióval küszködik. Az Európai Uniót, mint nemzetállamot lebontó szuperállamot persze egy igazi angol konzervatív utálja. Sajnos azonban a másik Uniót, amit az Union Jack jelképez, azt nem utálhatják, hanem szeretniük kell.



Ráadásul a brit Unió a nagy európai regionalizálódásban nemzetállamként van pozicionálva. A cikkíró nem is tud túlesni ezen az ellentmondáson. Miért is kell szeretnie a saját Unióját, ami nemzetállam és amiben a kisebbségek mozgolódnak, és miért kell utálnia a brüsszeli Uniót?

Mit gondol erről egy magyar konzervatív?

Ui.: Érdemes elolvasni a román kommentelők beírkáit a szöveg végén. :-)

9 megjegyzés:

  1. Mitől nemzetállam egy több nemzetet felölelő királyság (még akkor is, ha alkotmányos)?

    Itt szerintem össze van keverve a konzervatív államforma és a nemzetállam fogalma.

    A brüsszeli "unióval" valóban az a baj, hogy nem boltívet hoz létre, hanem lebontja a pilléreket.

    (Ami Erdélyt illeti, régi liberális szokás szerint növelni kell a nemzetiségi gyűlölködést.)

    VálaszTörlés
  2. A szerző ugyan nem bontja ki, de ő a királyságnál többet lát bele a "britségbe" (ami vicces: a "britséget" manapság az össz-Egyesült Királysági gondolkodás szinonímájaként használják, valójában a brit egy kelta törzs neve, amelyet éppen az angolszászok szorítottak ki Angliából).

    "Great Britain. It is Britain, not England, with which I feel a shared identity and, try as I might, I cannot separate the southern province from the rest simply because we say ‘now’ instead of ‘noo’ or ‘noy’. Great Britain is — or was — one of those grand ideas I mentioned earlier, a geographically distinct entity consisting of various tribes held together through a shared ideology, loyalty and — as the Celts among you are quietly pointing out — a modicum of coercion, from time to time."

    Van tehát "shared ideology", ez tartja össze a származásilag külön törzseket. Tehát ez egy nemzetállam, mint a francia.

    VálaszTörlés
  3. Ja, és a liberális szokásról: a Spectator 180 éves és az angol Konzervatív Párthoz igen közel álló lap. Olyan közel álló, hogy egy állandó rovatában egy konzervatív párti kampányaktivista írja le a hetét.

    Képzelje mindezt el mondjuk a Heti Válaszban.

    VálaszTörlés
  4. GB nem nemzetállam a szó francia értelmében.
    Magát a kifejezést I (VI) Jakab kezdte el használni, úgy 400 éve. Az utóbbi évtizedben megjelenő little Englanders az angol nacionalizmus, amit az ottani konzik eléggé nem szeretnek. Ma már Londonban több György-keresztes zászlót látni, mint Union Jack-et.
    De Skóciából is a nemzeti kérdés miatt szorultak ki a toryk.

    VálaszTörlés
  5. Ezt magyarázza el nekem, legyen szíves.

    Nagy-Britanniában a monarchia tartja össze a származásilag rendkívül vegyes népességet.

    Franciaországban a francia köztársasági eszme teszi ugyanezt, a származási, sőt, kulturális vegyesség ott is fennáll, sőt, még a britnél is durvább.

    Akkor miért másféle nemzetállamok ezek?

    Az angol konzervatívok éppen most kattannak rá az angol fílingre. Muszáj nekik, mert Skóciát és Wales-t teljesen elvesztették. Viszont Angliával egyedül is nyerhetnek. A hivatkozott Spectator szám teljesen ennek a kérdésnek van szentelve Szt. György-nap alkalmából (aki Anglia védőszentje).

    Pikáns részlet, hogy Szt. György és zászlója évtizedekig szalonképtelen volt és csak a szélsőjobb használta.

    VálaszTörlés
  6. KGB,
    megmondom őszintén nem tudom a Konzervatív Párt most hogyan viszonyul az angol nacionalizmushoz. A toryk biztosan ellenzik. (Tory=/konzervatív ma)
    Az angol terülteken legutóbb is ők győztek azt hiszem, csak a skót és walesi körzeteket bukták el (1997-ben pl. az összeset).

    De a francia nemzetállam egységesebb volt sokáig sokkal, mint GB. A franciák mostanában lettek multikultik. A skót Felföld meg kb. olyan, mint a Székelyföld: némelyek értik az angolt, de a többség nem beszéli.
    Ugyanilyen összehasonlításra alkalmas lenne Spanyolország is.

    VálaszTörlés
  7. Abba fogom hagyni az okvetetlenkedés ígérem, de ez a Seborga nekem olyan uborkafáról gyöttnek tűnik, amellett egy vicc. A helyi virágtermesztő szövetkezet elnöke mint herceg, pff.

    Uborkafa.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Seborga
    http://en.wikipedia.org/wiki/Giorgio_Carbone

    VálaszTörlés
  8. Nem az érdekelt a bejegyzésben, hogy komolyak-e az adott államok, hanem hogy formailag mik, és hogy – többnyire – valamennyire elismertek.

    Éppen Ladonia vagy az Atlantis Project is megjelenhetett volna, de az egyik inkább szarkasztikus vicc, a másik meg libertárius utópia.

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)