2008. április 11., péntek

Az irodalmi rovat bemutatja: Faludy és perspektívái

(2008. április 11. A költészet és a jegyiroda napja. – egy beszélgetés szerkesztett változata)

["Élő irodalom a tőzsdén" alrovatunk]

Tewton

Ó, már reggel volt Faludy-megemlékezés. Emléktábla-avató: Ferenc.

"Nemzeti elkötelezettsége és tattarattara úgy egészítette ki egymást, mint a demokraták nemzeti szalagja a trikolórt ... Gyurikám, azt akarom mondani, hogy várjál meg minket. Előbb-utóbb mi is jövünk."

Hát szedhetnéd a lábad.

Kovátsch Gamma Bertalan

"Gyurikám, azt akarom mondani, hogy várjál meg minket. Előbb-utóbb mi is jövünk."
Azért kiváncsi lettem volna a látványra, amikor a beszédírója elé tette ezt a szöveget.

"Maga az én halálomra bazírozik?!"
Tewton, magának mi a köze Faludyhoz?

Tewton

KGB, kikérem magamnak! Kicsit cinikus, közepesen rosszindulatú, de nem publikus magánvéleménnyel rendelkezem vele kapcsolatban.

KGB

Akkor mit keresett a Faludy-megemlékezésen? Biztos akart benne lenni, hogy még mindig halott? Nekem úgy tűnik, az öreg inkább életművész volt, mint művész. Mit mond erre?

Tewton

KGB, ne idegesítsen. A tévében néztem. A belvárosban avattak egy emléktáblát.

Életművész / művész? Szerintem is inkább életművész. Nekem a viszolyogtatóbb fajtából. Valaki, aki abból él, hogy saját maga legendája, meg a kortársak túlélője és élő emlékezete. "És akkor Attila..."

A műveinek az értékelésével meg még adós az irodalomtörténet. Ebben pechje is volt. Egyrészt pechje volt, hogy a disszidens szegmensbe esett (nyugati kiadás... kimarad itthon). Másrészt pechje volt azért is, mert itthon rögtön kultikus volt a fogadtatása (rajongás, a nagy '56-os... a nagy életművész), és a híre inkább vitte a könyveit. Harmadrészt pechje volt, mert SZDSZ-es kabalafigura lett a végén (az élete... az elvei). Aztán az a végső fázis, lakáshiszti, erotikus fotók, új feleség, nagy képeskönyvekbe válogatott versek... Szóval kicsit úgy járt, mint Hamvas Béla, Wass Albert, Márai. De annyira meg talán nem érdekes / jó.

Azt mondanám, hogy egy rajongó harmadéves előbb-utóbb csinál belőle egy OTDK-dolgozatot, diplomamunkát is. Irodalom PhD-re nem biztos, hogy bejutna vele. Max. egy monográfia 5-7 éven belül.

De prózát is írt (de azt meg ki olvassa?). Mindegy, akkor is, nem látok benne nagy fantáziát. Túl öreg, túl régi a formanyelve. Ma már feleannyi idős szerzőkről is írnak kismonográfiákat.

KGB

Tewton, ez tetszik nekem. Lehetett Vaszary Gábor akármekkora szupersztár a saját idejében, vehette akárhány proli a könyvét, ha a bölcseszeknek nem tetszik vagy nem érdekes, akkor megy a kukába. Mindennek így kellene működnie, és akkor nem lenne ennyi baj. Meséljen Faludy vásárlóközönségéről.

20 megjegyzés:

  1. Tehat akkor Faludy es az o olvasotabora.

    Meseljen roluk.

    VálaszTörlés
  2. hááát, nagyjából mint Xaver Varnus fogyasztói.

    Ha úgy nézi, mint cult, akkor a collectibles a jó aspect (első kiadás, dedikált példányok), meg a brand.

    Nem statisztika, csak intuíció (+ tapasztalat): közép- és felsőbb középosztály, érettségi v. főiskolai végzettség, nem humán egyetem. Inkább nők. Brand: 16-20 éveseknek: Faludy-Villon (Hobó). 40-60: regények, disszidens próza. Szórtan: nagyalakú képesalbumok, nehéz műnyomó papíron (ajándéknak). Inkább lib / ballib / "semleges" olvasótábor, köztök kultusz is (együtt Xavérral).

    Image: nagy idők tanúja, élő irodalomtörténet, József Attila és kortársainak személyes ismerőse. Celeb-fosszília. Emléktúrnék.

    GyFerenc: "ragyogó ember"

    VálaszTörlés
  3. Faludy eredeti nevén Leimdörfer, és ez most nem is volna érdekes, ha nem vágna kontextusba.

    Állítólag ledöntötte Prohászka mellszobrát a Károlyi-kertben.

    Villon-fordításai – mint az közismert (Safranek!) – átköltések, későbbi kiadás előszavában: antifasiszta célzattal.

    Megmondom őszintén, hogy én kedvelem. Ha igaz, hogy jelentkezett antant-katonának a II. vh.-ba (repülősként), hogy ne csak szájjal harcoljon, akkor még bátornak is tartom.

    Fiatal felesége miatt nem tartom rossz embernek, antikonzervatívnak sem (még ha az ízléstelenség meg is volt benne).

    Valaki azt írta róla: megválogathatta volna a barátait.

    Igaza volt.

    VálaszTörlés
  4. loxon,
    oppá, tényleg. "távoznia kellett hazájából." repülős volt, ez is része a legendáriumnak. És ez pl. a legendárium az, ami nekem nem kóser. Odüsszeusz se a saját történetét zengi ... És hát Xavér Varnus Homérosnak minősíthetetlen. Az ifjú feleség... Loxon, meneküljön az irodalommal szerzőként, kül. költőként foglalkozó nőktől. És ez csak egy aspektus. Nekem gyanús az, amikor valakiről egy szegmens ennyire egyöntetűen rajong. A többi meg hallgat.

    T

    VálaszTörlés
  5. Hm, a Prohászka-döntögetés és az antifa Villon-átköltés szememben nem pozitívak egyébként. Lehet, hogy a pilótaság csak lódítás, nem tudom. Igazad van, Tölgy, gyanús.

    De azért én továbbra is szeretem verseit. Nem mindet. De a felsoroltak miatt még nem válik teljesen tehetségtelenné a szememben.

    Valaki azt írta róla, elsősorban szórakoztatni akart és tudott.

    Versei

    VálaszTörlés
  6. én mér vagyok gyanús? Oakeshott miatt van minden?

    VálaszTörlés
  7. "Loxon, meneküljön az irodalommal szerzőként, kül. költőként foglalkozó nőktől. "

    Miért, mi baj velük?
    Szerintem semmi baj velük.
    Ez persze csak akkor igaz, ha konzervatív költeményeket írnak.

    VálaszTörlés
  8. Loxon, nekem Faludy és XVarnus ugyanaz a morálisan problémás halmaz. Ezek az emberek egy művészet-vallás-morál-féleségben hisznek, ami tökéletesen kompatibilis a liberalizmus gagyibb változatával (olvassa XVarnust, ha bírja, ott meglátja).
    A lényege: vannak az emberek, akik tkp. hülyék, a tömeg, a massza. Vannak a művészek, akik valamiféle homályosan megfogalmazott, transzcendens ok miatt, a "tehetség" miatt magasabbrendű, mint a tömeg. Ez azzal is jár, hogy a művészre nem vonatkoznak a tömegre érvényes morális elvek, hanem azt csinál, amit akar, akár ha amorális is. Fölötte csak valamiféle Isten van.

    Ezzel persze együtt jár a cinizmus is, ami XV-nél jobban látható, de F-nál is ott a nyoma.

    Nekem ezzel az egésszel az a legfőbb gondom, hogy egy 19. szdi ideológiával, a zsenikultusszal pótolja a morális elszámoltathatóságot. Amit arra alapoz, hogy felismeri magáról, hogy zseni.

    Mivel én nem vagyok meggyőződve róla, hogy valóban akkora tehetségek, se a zsenikultuszban nem hiszek, tulajdonképpen csak két amorális embert látok itt, akik liberálisnak még elmennek, konzervativnak semmiképp.

    VálaszTörlés
  9. Tewton, szerintem van itt egy finom vonal.

    Mi, konzervatívok, hiszünk abban, hogy vannak megváltoztathatatlan morális elvek.

    Mondom, mi, konzervatívok, nem Oakeshott. :-)

    Ugyanakkor ezek az elvek nincsenek nagyon sokan. A zsebkendőbe köhögj-tüsszents egy praktikus együttélési szabály, de nem morális alapelv.

    Nagy kérdés, hogy a lázadó mi ellen lázad.

    VálaszTörlés
  10. KGB,
    nem a szodómiára vagy más efféle, vitatható dolgokra gondoltam. Inkább arra a fajta individualizmusra, amit tkp. semmivel se lehet megalapozni. Még liberális elvekkel sem.
    TWTN

    VálaszTörlés
  11. Hm.

    Számomra a liberalitás és az individualitás fontosak (nem a liberalizmus és az individualizmus, amelyneknek csupán a nevük olyan ígéretes). Nem tartom igazán követendőnek az átlagkonzervativizmusban szokásos morális záptojás-illatot, ami ezeket a fogalmakat rosszallólag körüllengi.

    A zseni-kultusz tulajdonképpen a reneszánszban lépett elő, és bár én a reneszánszt en bloc negatívnak tartom (szerintem sok tekintetben süllyedés volt), ez az ítéletem nem mindenkire vonatkozik. Maga Faludy inkább a Mediciek világa iránt érzett vonzódást. Ha megfigyelik a verseit, megnyilatkozásait, ő inkább abba a korba helyezte magát.
    Ez számomra szimpatikus. Sok tekintetben ezt csak kihasználta (és nyilvánvalóan alacsonyabbrendű dolgokat leplezett vele), illetve főleg a "humanista" részt emelte ki belőle, de nem kizárólagosan.

    Xavért nem tartom jó írónak (sőt), bár – mindazok mellett, hogy F.-val együtt valóban érzékelhető nála az amoralitás – nem tudom teljesen alulra sem helyezni. Ő egyébként inkább tűnik romantikusnak. Ezek az emberek szerencsétlen módon a forradalmi eszmék mentén alakították ki az egyéniségüket, de az az igazság, hogy (a mai általános színvonalhoz képest főleg) nagyon sok konzervatív vonást hordoznak. És még ha barátaik, explicite hangoztatott amoralitásuk alapján el is marasztaljuk őket, inkább ki kellene emelnünk azokat a vonásaikat, amelyek szimpatikusak. A rosszat majd kiemelik belőle mások. Mint pl. a kínosan rossz beszédet tartó GyF.

    VálaszTörlés
  12. hmmm.
    Fenntartásaim esztétikaiak és morálisak, és strukturális jellegűek.
    A magam részéről nem hiszek a forradalmi amoralitásban. Ezek az emberek elsikkadnának a maguk által gerjesztett kultusz nélkül.

    És mi az alapja ennek a kultusznak?
    Az irodalom és a művészet mint valláspótlék. A beavatottság érzete, amit Faludy ("és akkor Attila") és XV ("és akkor Bach") megoszt a hallgatókkal. A Művészek mint Nagy Emberek kultusza. A karizma, ami átháramlik róluk a róluk beszélőre.
    XV abból próbál megélni (a zenélés mellett, muhaha), hogy tkp.irodalomtörténeti anekdotákat ír össze könyvekké. Minden magyarszakos meg tudná tenni. Csakhát ez egy brand.

    Mit gondol, hány tehetséges fiatal orgonista van? (a fidelion utánanézhet) Sok. Hány neve ismert?
    Egyé. Miért is ismert? mert a 90-es években szervezett magának egy médiahack-et.

    VálaszTörlés
  13. Tewton,

    lehet, hogy beteg vagyok morálisan, de rám Faludy jelensége felfrissítőleg hat. Részben még Xavéré is. Ilyen-olyan szenves, de üdítő jelenség. Nem állítom, hogy nincsenek meg azok a dolgok benne, amiket Maga ír (sőt, megvannak). De ettől nem lehet teljesen leírni őket. Művészek, persze. Nem is akartak többek lenni művészeknél.

    A forradalmi amoralitásban meg én sem hiszek, ilyet nem is írtam sehol. Varnus írói "tehetségéről" én is így gondolkodom.

    Arról is, hogy nem ő az egyetlen orgonista kerek e világon.

    De ressentiment-et nem táplálok irányukban. Az ember nem állhat csupa kritikából. El kell ismerni azt, ami jó bennük, és ha karizmatikus hatásokat keltenek egyesekben, e karizmatikus hatásokat felül kell tudni múlni.

    Nem tagadni, hanem felülmúlni. Ott van pl. GyF, ha már. Sokak számára "karizmatikus". Le lehet e rombolni a karizmáját azáltal, hogy az ember lehülyézi, idiótának nevezi, megdobálja? Nem. De GyF mégis lefegyverezhető volna, ha úgy állnánk hozzá, hogy elismerjük képességeit (nem a szándékait, és nem a ténykedéseit, hanem a képességeit).

    Ugyanezt gondolom ezekről a (GyF-nél persze valóban kitűnőbb) művész-személyiségekről.

    És továbbra is fenntartom: Faludy írt szép verseket. Sok szép verset.
    Nem azonosulok minddel, de nem is akarok mindtől fintorogva elfordulni.

    A nyelve nem zavar: rá jellemző. Sokkal inkább el tudom olvasni, mint néhány nagyon újszerű, valójában olvashatatlan költőt.

    VálaszTörlés
  14. Loxon,
    nem a Maga véleményét támadom, csak a sajátomat hajtogatom. A kettő harmonizálható. Részletekben egyetértek, szép versek stb. De nézzük ezeket az embereket jelenségként, kvázi fenomenológiai módon.

    Engem nem a karizma érdekel. Inkább ahogyan létrehozzák egyesekben. Annak a felépítése érdekel, ahogyan valami lesz. Retorika, PR, szóhasználat, kapcsolati háló. A struktúra. A tehetségben hiszek. De a saját helyén kezelem a művészetet.

    XV esetében van zenei tehetség. Nem tagadom. Mint sok, méltatlanul ismeretlen orgonistában. Ezen túl nem látok benne tehetséget más területen. Se különösebb műveltséget. PR-t látok rengeteget és pózt.

    VálaszTörlés
  15. De azt csak elismeri, hogy karmizma mint olyan, van?

    VálaszTörlés
  16. Tewton, nem gondolja, hogy maga kissé cinikus? Amikor felépítenek egy "terméket", az valóban PR, reklám, mifene. Egy szakma, ami rózsaszín ködbe burkolja az eladandó tárgyat.

    Van azonban egy alapszabálya a reklámnak, aminek ismételgetését nem hagyom abba. Sose indíts reklámkampányt valami vacak támogatására, mert az eredmény csak az lesz, hogy nagyon sok ember tudja meg, milyen vacak a cucc.

    Egyszerűen nem hiszek abban, hogy üres levegőből valamit tartósan fel lehet építeni. A reklám persze segít, hogy valamit megismerjenek az emberek. De ha az a valami vacak, akkor hihetetlen sebességgel dobják is. Ezért kell minden nyárra új tinizenekart felhúzni.

    Ha Faludy népszerű, dacára annak, hogy a rendszerváltástól haláláig folyamatosan sztárolták, akkor valami van is benne.

    VálaszTörlés
  17. KGB,
    cinikus ... szkeptikus? TKata kapcsán is mondtam (apropó, talán át kellene menteni ide? az is egy vitatható téma), hogy foglalkoztam kicsit mai irodalommal. Ilyenkor az ember praktikus, nem érték-szempontokat is megtanul. Másrészt meg irodalomtörténetet is tanultam. A cinizmus mellett ez is formálja a hozzáállásom. Meg a kutató szemlélete.

    Szerintem várjuk ki a végét. Én most még az XV-kritika lendületében vagyok benne. Faludy alig hűlt ki. Nem tudom pl. az életmű mennyire hozzáférhető. 10 év múlva eloszlik a kultusz, vagy ülepszik. Bár a kultuszépítés most is látszik.

    Nem arról van szó, hogy mennyire jó, mennyire élvezzük. Inkább az irodalmi tőzsdei értékéről. Mennyire volt tehetséges a többiekhez mérve, mennyi perspektíva van benne, stb. Ez egy sokváltozós rendszer, trendekkel.

    Az irodalmi tőzsde Prosztója akarok lenni, haha.

    VálaszTörlés
  18. Tevvton, már mellékeltem egy linket a verseihez. Csak bátran tanulmányozza!

    VálaszTörlés
  19. meglesz, loxon,
    soonah o lateh, most vissza kell térnem a melóhoz khm...
    noszogassa a kollegákat a postolásra, meg valahogy nem lehetne összehúzni a betűnagyságot? egy Faludy-cikk talán elrettenti a többieket, ha csak ezt látják meg hirtelen. talán ha a többi is látszana...

    Rájöttem, mi vagyok. Nem is konzervativ. AUTORITER.
    haha

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)